2019-09-30 16:38
Spanie
Moja 4.5 miesięczna coreczka nie chce spac w dzień. podsypia na piersi, niby je i po odlozeniu jej spi z 10minut to góra. Jak wstanie ok 7-8 rano to tak do 19 szaleje z drzemkami na piersi.

Niektóre dzieci takie są.Porostu taki model Ci się przytrafił :).Jezeli dziecko nie przejawia jakiś dolegliwości, tylko zwyczajnie jest aktywne to myślę,że nie ma się czym przejmować.Szkoda,że nic nie napisałaś jak wygląda spanie w nocy.Być może zaczynają się pojawiać pierwsze oznaki ząbkowania...

Mój syn też tak miał z początku. Drzemki miał tylko jak był przy piersi. Potrafił cały dzień wisieć na piersi i sobie cmokac. Albo zasnął a jak go chciałam odłożyć to od razu pierś ssał. Po czasie wszystko się uspokoilo ale zajęło to sporo czasu. Jeśli dziecku nic nie dolega to nie ma się czym martwić. Przybiera na wadze, prawidłowo się rozwija i rośnie to jest wszystko w pożądku.

Moja Hania tak miała jak była malutka.. strzelała takie "5 minutówki". Ale przesypiala całą noc. Z czasem zaczęła spać o stałych porach dwa razy po pół godziny, a ok 10 miesiecy zaczęła spać raz ok 1,5-3h :) A na spacerze śpi lepiej? Czy tak samo?

U nas było to samo z synem. W domu praktycznie nie spał, ewentualnie na spacerze.Pytaliśmy pediatry czy to normalne, ile czasu to może trwać Lekarz odpowiedział, że to jak najbardziej normalne. Każde dziecko jest inne. Wyznacza sobie swój rytm dnia. Nie wiadomo czy i kiedy się to dziecku zmieni.Z pewnością jesteś tym zmęczona. Ja byłam bo ani chwili nie miałam by tak na spokojnie posprzątać, czy ugotować obiad. Kiedyś się to zmieni ;) mój syn w sumie nigdy nie chciał spać w ciągu dnia. Teraz ma 3 lata kładzie się spać okolo 21 i wstaje około 9 rano.Młodsza córka ma 8 miesięcy i w domu śpi 2 razy w ciągu dnia. Drzemki trwają około 20 minut. Chyba, że zasypia gdy noszę ją w nosidle-drzemka trwa nawet okolo godziny. Najwidoczniej potrzebuje bliskości. Czuje się bezpiecznie przy sercu.Rozważałaś zakup chusty?Bo nosidła są dla dzieci samodzielnie siedzących

Każde dziecko jest inne i jeżeli nie ma innych dolegliwości, rozwija się prawidłowo to nie ma powodu do stresu. Nasz synek pięknie spał w ciagu dnia. Ale syn przyjaciół prawie nie spał, nawet jako noworodek niedużo.

Moja corka tez szybko zrezygnowala ze spania, spanie jest dla mieczakow ;) A tak powaznie - u nas sprawdzila sie chusta - to byla jedyna opcja zeby corka miala jedna, dluzsza drzemke a nie setki malutkich "przycycowych". I tak przez caly pierwszy rok zycia byla jedna drzemka, ok 2h - w chuscie.

Noce mam przesypiane od 19 do 4 rano później jemy szaleje my ok 1.5 godz i zasypia na 2h

Na spacerze bywa że spi godzinkę ale znowu niebardzo chce leżeć bo trzeba wszystko widzieć. Najpierw podłączenia pokrzyczy zasypialni wkoncu. Na rękach lub w nosidle to wszystkie bóle mijają

Niestety normalne. Moje dziecko też do śpiochów nie należy i śpi mało. W nocy nadal mi się budzi- a ma już 16 miesięcy. W dzień ma jedną drzemkę. Też jest bardzo aktywny, ale zdrowy i niech tak zostanie. Także dużo sił:)Ja jeszcze rok czasu KPI, więc już w ogóle spanie to luksus dla mnie:)

Grosik,Oj,tak naprawdę to Ci zazdroszczę bo ja wolałabym,żeby mój synek nie spał w dzień a żeby w nocy tak spał jak twoja córeczka.Moj Szymon mimo tego,że ma już 10 miesięcy to w nocy budzi się na pierś jak noworodek co 2godz. :(Na razie w ogóle nie zanosi się na zmianę.Evil, szacunek za wytrwałość naprawdę!

Super dziękuję wam za odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam i życzę wytrwałości

To nic złego

grosik, to nic niepokojącego bo każde dziecko jest inne i nie ma reguły. Mimo to może Wam pomóc rutyna bo wtedy dziecko będzie wiedziało kiedy zbliża się pora drzemki i warto się wyciszyć. Znalazłam rozpiskę dotyczącą długości snu maluszka - zsumuj czas drzemek, przeanalizuj -może okazać się, że wszystko jest w normie. "miesięczne dziecko przesypia aż 16-20 godzin na dobę - to około 8 godzin w dzień i 8 godzin w nocy;dziecko w wieku trzech miesięcy w nocy przesypia około 10 godzin, a w dzień około 5, co w sumie oznacza tylko godzinę mniej na dobę;półroczne dziecko śpi godzinę dłużej w nocy, a dwie godziny mniej w dzień, co w sumie daje 14 godzin na dobę;do wieku 9. miesięcy maluch śpi mniej więcej tyle samo, ile półroczne dziecko;roczny maluch może spać około 12 godzin w nocy i 2 godzin w dzień - sen powinien nadchodzić już głównie nocą."źródło:https://parenting.pl/ile-spi-niemowlepomimo tej rozpiski pamiętajmy, że to dziecko decyduje o długości snu. My jedynie możemy dostosować się do warunków snu.Karmiłam piersią kilka tygodni i gdy chciałam aby córa spała dłużej to kładłam ją i karmiłam na łóżku - spała nawet gdy zostawiałam ją bezpieczną i nakarmioną

Grosik wspolczuje u mnie 6mc synek teraz ma stale pory jedzenia i spania takze rano budzi sie o 6 biore go si salonu bo sama musze sie przygotowac i zrobic sniadanie starszemu synkowi 5lat i jedziemy odwiesc go do szkoly i synek idzie spac ok 9-10 i zasypia tak jak ty piszesz 20min przt cuycku a jak go odloze to spi tylko z 10min jeszcze i tyle, potem idzie spac jak ide po synka czyli po 12 i spi ok 1-2godz pptem idzie spac ok. 16spi godzine i czasem wytrzymuje do 20 a czaswm idzie soac na 20min o 19 a spac idzie po 21 alew nocy do niedawna budzil się co 3godz a teraz chyba przez zabki budzi sie co 2godz bo o 12,2,4 i 6 sie budzi a zanim go nakarmie i odloze i ja zasne to czasem to chodze jak bym spała ale co zrobic...taki urok mamy.;-)

U nas było tak samo zresztą mój mały mało spał od urodzenia w dzień tak to jest że sa dzieci takie aktywniejsze .