2019-09-30 18:20
W co się bawić z półrocznym maluchem?
W co się bawić z 6. miesięcznym dzieckiem? Podzielcie się swoimi pomysłami na zabawy.

Są także dwie porady na ten temat w serwisie: https://canpolbabies.com/pl/porady/porada/mothers/18/2479-zabawki-wspierajace-aktywnosc-maluchow-od-0-do-3-lat, https://canpolbabies.com/pl/porady/porada/mothers/18/6-zabawy-dla-dzieci-6-9-miesiecy-a-kuku-to-ja, a gdzieś mi chyba jeszcze mignęła trzecia, ale nie mogę jej teraz znaleźć ;)

dzięki dziewczyny :)

Ja ze swoim 6 miesięcznym maluszkiem oglądamy książeczki materiałowe i papierowe tak by maluszek mógł je podotykać, maluszek bawi się przy lusterku"rozmawia ze swoim rówieśnikiem" z drugiej strony lustra, bawimy się na macie edukacyjej by maluszek miał swobodę ruchu, masujemy się przy wierszykach masażykach.

Ja ze swoim 6miesieczym maluszkiem oglądamy książeczki materiałowe i papierowe tak by maluszek mógł je podotykać. Maluch bawi się przy lusterku"rozmawia ze swoim rówieśnikiem" z drugiej strony lustra. Bawimy się na macie edukacyjej by maluszek miał swobodę ruchu. Masujemy się przy wierszykach masażykach.

Ja swojemu maluchowi kupowałam dużo książeczek kontrastowych (biało-czerwono-czarnych) i pokazywaam opowiadając co się znajduje na obrazkach, jesli to były zwierzątka to skąd są, gdzie żyją, pojazdy- jakie dzwieki wydają i gdzie mozna spotkac itd. Czasem tworzyłam z nich historie krótkie, a moj maluszek uwielbiał sie przygladac obrazkom i sluchac :) Teraz niestety wszystko gryzie, lącznie z ksiazkami, wiec bawimy sie w kosi kosi łapci, a kuku, turlamy piłeczkę z wypustkami, oglądamy zabawki i sprawdzamy jak one działają :)

Kubeczki są super dla takich dzieci takie co układa się od największego do najmniejszego, słonik który wypuszcza piłeczki na okrągło, piłka :p jest wiele rzeczy które idzie wymyskec wystarczy trochę lreatywnosci i zwracać uwagę co mu się podoba a samo wszystko się "rodzi" :P

Takie 6 miesięczne dziecko raczej nie ułoży kubeczka w w żadnej kolejności nawet byle jak.;-) tylko będą służyć do gryzienia;-) jako gryzaki. Mama jest najlepszą zabawką dla takiego maluszka, można się bawić dotykając maluszka masując,pokazując mu śmieszne miski i oczywiście zabawa w akuku

My z naszym maluszkiem kupowaliśmy książeczki takie piankowe i twarde ze zwierzętami kolorami i pokazywaliśmy my mu i tłumaczyliśmy co to jest. Maluszek ze zdziwieniem patrzył dotykał i bawił się nimi lubi też czasami klocki takie dmuchane i piłeczki

My bawiliśmy sie w zabawy nie ma nie ma...a jest mama....chowanie sie za pieluszkęChowanie się za ścianęWspólne tańczenie na rączkachNajlepsza zabAwa to wierszyk sroczka kaszke wazyła z pokazywaniem na paluszkach Idzie rak nieborak pokazywanie na ciele dziecka i łaskotki Wierszyk biegną nóżki małe dwie zaraz dogonimy je pokazywanie i wyglupianie sie z leżących dzieckiem

Tez oglądAnie książeczek i naśladowanie odgłosów zwierząt to jedna z ulubionych zabaw synka

Sylwencja to tak jak ja, mialam.ksiazeczki z zwierzatkami i naśladowalam odgłosy zwierząt, albo bawilam sie w akuku i zakrywal synkowi twarz pieluszke tetrowa i odkrywala i synek sie z tego śmiał, albo mialam.takie do kapili cos jak kaczyszka tylko mialam hipcia i misia i jak przyciskalam to takie odgłosy robilo i synek jak pierwszy raz mu to wlanczalam to tak sie cieszył i smial na caly głos...ze az sie zdziwiłam ze to go tak rozbawilo;-)) czasem dawalam synka na matę i puszczalam do niego piłeczkę , jest wiele zabaw co mazna jakos umilić i zabawic 6mc dziecko.

Moja 6 miesięczna córka bardzo lubi gdy bawie sie z nia w "akuku" i kryje sie pieluszka lub kocykiem wtedy sie tak cieszy i sie smieje :) Synek 3,5 letni bardzo lubi jsk sie bawie z nim w chowanego albo "stary niedźwiedź mocno spi " ;) Dzieci chyba ogólnie lubia jak sie z nimi bawimy i jak tylko jest czas to umilamy z nimi milo dzien i wymyslamy różne zabawy.

Może komuś się przyda e-book z zabawami dla dzieci - http://dziubdziak.pl/odbierz-e-book/

Dziękuję Ewelka,skorzystamy :-)

polecam książeczkę Baraszkujemy