Szanowny Użytkowniku.

Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.

Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.

Przepraszamy za utrudnienia.

Forum

109

lola102
2017-11-12 17:17

ostatni komentarz:
2019-09-05 00:09

I urodzinki dziecka

Dziewczyny zamierzam sama w domu zorganizować dla synka 1 urodzinki . Mam dosyć liczną rodzinę.Praktycznie sami dorośli , raptem 2 dzieci. Co dobrego można przyrządzić ? Pomóżcie plis

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Sortuj

Anna34
2017-11-12 18:14

To zależy czy tylko na słodko czy planujesz standardowe przyjęcie z przekąskami
Jeśli tak to polecam bardzo danie na ciepło, które bardzo szybko schodzi na moich imprezach są to kanapeczki z ciasta francuskiego z pieczarkami szynką i cebulą zapiekane w piekarniku- z góry z kratką z pasków ciasta na wierzchu bardzo smakuje wszystkim gością, to bardzo szybkie danie.

ewelka33
2017-11-12 19:07

Ja jestem miłośniczką sałatek. Jak byliśmy na drugich urodzinach chrześniaka mojego męza to była tam ta sałatka, od wtedy jestem nią oczarowana :)

anka_01
2017-11-12 19:48

Podam kilka sprawdzonych dań bardzo prostych ;)
Zapiekanki z buleczek na parze
Potrzebne: mięso mielone, bułki na parze, ser, pieczarki i jak ktoś peeferuje to cebula.
Pieczarki pokroić w najdrobniejsza kosteczke jak się da niczym ziarenko zboża. Później wszystko podgrzać na patelni razem. najpiew pieczarki potem dodajemy mięso i cebulkę. Z bułek na parze wyciągamy środek. To co smazylismy wkładamy do buleczek a na górę starty ser. Najlepsze co może być i szybko schodzi...
Sałatka z zupek makaronowych
Zupki ; 3x kurczak łagodny 3x kurczak pikantny, to oczywiście razem z przyprawami zalewamy woda. Do tego według uznania warzywa: kukurydza, ogórek, papryka, pomidor i co tam chcesz. Na sam koniec niemalże przed podaniem dodajesz majonez dekoracyjny ;)
Parówki w cieście francuskim.
Gorowe ciasto francuskie dzielimy na równe czescie w kwadraty, następnie smarujemy troszkę ketchupem z knora lub koncentratu pomidorowego i trochę majonezu (można dać już gotowa przyprawe do pizzy wtedy jest jeszcze smaczniejsze) na to gladziemy po przekątnej Parówki i zawijamy po przekątnej. Do piekarnika i będziecie widzieć jak ciasto urośnie i lekkko się zarumieni to gotowe ;)

anka_01
2017-11-12 19:52

Trzy dania które u nas zawsze schodzą ;)
Oczywiście do tego zimna płyta jakiś chlebek. Już niedługo i mnie czeka roczek i mam tą samą sytuację że tylko 2 dzieci i sami dorośli. Ale my zamawiać będziemy raczej zimna płytę, albo jakiegoś dziczka bo tata myśliwy to z tym nie problem. no i do tego będę robić to co pisałam wyżej ;) jeszcze oczywiście napoje ;p można też zrobić jajka faszerowane. Ugotować jajka wyciągnąć środek, zrobić farsz z pieczarek i z tych środków co wyciagnelismy do tego majonez przyprawić i gotowe ;)

kornelka02012014
2017-11-12 20:07

Ja robiłam szaszłyki z kurczakiem i ananasem , udka z ziemniakami i rosół - taki standardowy obiad , a na drugie już strogonow pirssi z kurczaka w migdałach z ananasem i sosem serowym i schab w sosie z tymiankiem , zimne przekąski, i poza tortem ciasto zielony mech ... 3 Ur już nie robiłam bo mialam dość tyg poprzednich :/ mam małe mieszkanie a osób zaproszonych to zawsze 12-15 + 3 dzieci , a tym roku miałoby być ich aż 5 i też nie chciałam robić ale córka będzie mieć 4 lata i ciągle tylko mówi kogo zaprosi i jaki będzie tort więc nie mogę jej odmówić

Maggda
2017-11-13 10:06

Miałam podobnie. Z zaproszonych gości było 13 i d tego 2 dzieci. Z klasycznych dań zrobiłam rosół, bo on zazwyczaj wszystkim smakuje. Jako drugie dania:
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym z ryżem,
kotleciki drobiowo- serowe z sosem czoskowym
kotlety schabowe (również klasyka smakująca większości)
fasolka szparagowa w szynce
karkówka z warzywami i kluskami śląskimi
polędwiczki w sosie śmietanowym z kluskami szpinakowymi.
Do tego domowy tort, ciasto z czarnymi porzeczkami (żeby nie wszystko było na słodko) i babeczki brownie z malinami.
Jeśli będziesz zainteresowana jakimś daniem, daj znać, podam przepis:)

Mama_Ola
2017-11-13 11:51

Lola, wiele zależy właśnie od tego, czy organizujesz "słodki" roczek, czy planujesz obiad dla wszystkich taki, jak u Magdy (Magda, chylę czoła! :)), czy może stawiasz na przekąski, sałatki i tzw. "szwedzki stół" itp. My zorganizowaliśmy synkowi roczek dwukrotnie - raz dla przyjaciół i znajomych z dziećmi oraz drugi dla rodziny. Pierwszą imprezę zorganizowaliśmy w przedszkolu prowadzonym przez naszą przyjaciółkę i tam były tylko słodkości (z nastawieniem na te dla dzieci), oczywiście tort oraz przekąski dla dorosłych, tzw. finger food. Druga impreza odbyła się w moim domu rodzinnym, w altanie w ogrodzie, głównie dla dorosłych, i tam zorganizowaliśmy takiego bardziej "wykwintnego" grilla (jeśli można to tak nazwać). To był jednak środek lata, więc ta opcja obecnie niestety odpada.
Jeśli chodzi o przekąski, to bardzo dużo fajnych przepisów znajdziesz tu: http://domiwkuchni.pl/kategoria/na-obiad/finger-food/. Ja jestem z tych niezbyt dobrze gotujących, więc jest to moja ulubiona forma organizowania imprez :) Lubię także, gdy impreza ma taki swobodny charakter i można fajnie udekorować mieszkanie i porozkładać te przekąski w fajnych aranżacjach po całym salonie. Zresztą, gdybym chciała zorganizować obiad, to nie mam nawet takiego stołu, przy którym usiądzie więcej niż 5 osób :) Dlatego u mnie królują proste sałatki, pieczone tarty (np. z łososiem), finger food, deski serów, humus z dodatkami, dania z makaronów, które można szybko podrzewać itp.

ewciaos14
2017-11-13 17:48

Ja jak robilam.roczek to zaprosilam tylko chrzestnych i rodziców bo mieszkam w bloku a duza ludzi.by sie u mnie nie zmiescila a ja mam.5rodzenstwa i kazdy ma meza i zone.i fziceko a u meza tak samo tylko 7rodzenstwa także nie pomiescilambym wszystkich i urodziny.robilam.ok. 16. To mialam.np. golabki w sosoe pieczarkowym lub pomidorowym do wyboru i mialam tez gulasz kto co wolal, prucz tego chleb, wędliny rozne rodzaje , jajka z majonezem, jajka faszerowane z pieczarkami lub z szpiankiem, salatki.ryzowa i makaronowa...kazdy chwalil. I papryki marynowane, ogórki, pieczarki , sery zoolte. Rakie Takie podstawowe dania a dla dzieci bo u nas akurat jest duzo dzieci to osobny stoliczek z kanapeczki z wedlinka i warzywkami, soczki, chipsy, chrupki , zelki, popcorn i różne przekaski.

monikadan89
2017-11-13 19:42

My jak robiliśmy urodzinki w mieszkaniu, to zamaialiśmy dania na goraco, a resztę robiłam sama, sałatki, ciasta itp, tak było dla mnie szybciej i wygodniej, przy dzieciach ciężko jest coś samemu zrobić a już nie mówiąc o całym przyjęciu, możesz też poprosić by każdy z gości przyniósł coś od siebie, np, ciasto, jakąs sałatkę;-)

lola102
2017-11-14 10:34

Dziewczyny jesteście niezastąpione . Dziękuje wam bardzo . Z takimi pysznościami impreza musi być udana :) Jeszcze raz dziękuje

bezeluszek
2017-11-14 22:12

ja polecam sałatke z brokułem

- kapusta pekińska
- pomidorki koktajlowe
- 1 zielony ogórek
- ser feta
- 6 jajek na twardo
- brokół podgotowany wysztko warstwowo i sos czosnkowy na wierzch pycha można posypac pestkami słonecznika

aniam
2017-11-15 18:41

planując urodzinki musisz się najpierw zastanowić w jaki sposób ma wyglądać. Czy ma być to obiad rodzinny z deserem (i tu czy z zimnymi przystawkami czy nie), czy tylko na zimno wytrawne i słodkie czy tylko na słodko, a tu myślę najlepszym wyznacznikiem będzie ile pieniędzy chcesz wydać. Jeżeli zdecydujesz się na sam obiad polecam odpuszczenie sobie zupy (zawsze mniej pracy a nikt nie zauważy braku). Do tego jeżeli masz tak dużą rodzinę to najlepiej ze dwie różne potrawy żeby każdy mógł sobie coś wybrać (ja ostatnio podawałam lasagne, a jako drugie to farfalle z szynką i groszkiem, do tego ze dwie sałatki zielone). Przy opcji z zimnymi przystawkami to sałatka jarzynowa jest zawsze trafiona, do tego deska serów i wędlin. Przy zimnym bufecie jakieś przekąski z ciasta francuskiego to dobre rozwiązanie. Przy deserze do obiadu lub jeżeli zrobisz tylko na słodko to polecam sałatkę owocową, a ciasta to z mojewypieki.com, najlepsze :)

maddziaa
2017-11-24 08:48

My też pierwsze urodzinki robiliśmy w domu. Było 11 osób i trójka dzieci. Zrobiliśmy normalnie obiad. Zupa z czerwonej soczewicy, a na drugie surówki, ziemniaki i różne mięsa. Schabowe, mielone, pieczony kurczak. Były też sałatki, tradycyjna, feta z brokułem i makaronowa z kurczakiem i papryką. Potem oczywiście tort, kawa, ciasta.
Lasagne również polecam, bardzo sycące danie, a nie robi się go nie wiadomo ile, a potem tylko do pieca i gotowe :) Lazanię mieliśmy na kolację, bo nasi goście przyjezdni, jak przyjechali na obiad, wyjechali po kolacji :)

Kasia_S
2017-11-28 14:51

Ja roczek organizowałam w domu. Mieliśmy kilka sałatek typu gyros, z brokułen, tradycyjna. Na obiad rosół, ziemniaki surówki i mięsa schabowy, karkówka, mielone. Później był tort i ciasta.

bebusiaa
2017-12-06 17:24

Ja bym postawiła na dużą ilość przekąsek, bo zapewne przy dużej liczbie osób ciężko będzie wszystkim wysiedzieć przy stole, a przekąske zawsze można wziąć w rękę i niekoniecznie siedzieć przy stole :) A tak to juz zależy od Ciebie, czy obiad, czy podwieczorek bardziej z tortem?

Justynamamajasia
2018-11-06 05:49

Ja roczek zuzy też robiłam w domu. Było dużo roboty. Przygotować dom na uroczystość to jeszcze wszystko ugotować. Ale się udało było pięknie. Nie bawiłam się w niewiadomo jak strojenie domu. Bardzuej skupilam się na zrobieniu jedzenie tylko te co goście lubią. Zuza była grzeczna a miejscami nie wiedziała co się dzieję. Po całym dniu wrażeń zasnela bez kąpieli.

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Wyszukiwarka forum:
Kategorie forum
Ciąża i poród
Karmienie piersią
Karmienie butelką
Dieta
Zdrowie
Pielęgnacja
Zabawa
Rozwój i wychowanie
Rodzice
Noworodek i niemowlę