2019-10-01 09:23
Niepotrzebne ubranka dziecięce - co z nimi robić? komu je dać?
Witajcie kochane, każda z nas ma pewnie ubranka, które dziecku już nie pasują, bądź dostaliśmy od znajomych/ rodziny w prezencie, gdzie z grzeczności nie mieliśmy odwagi powiedzieć, że nam się nie podobają. Macie jakiś pomysł gdzie można się nimi powymieniać albo wystawić za darmo by inny ktoś mógł nimi nacieszyć i je ponosić a nam by już nie zajmowały zbędnego miejsca? Sporo ludzi wystawia na http://gratyzchaty.pl/?ref=157762 , ale mimo to, nie każdy chce tam ubranka ... jakieś inne pomysły?P.s NA zdjęciu nowe body bez metek rozm 62 - może któraś z mam chce je przygarnąć? Nie chcę tu działać jako reklama - nawet nie wiem czy ten post jest dobrze uformowany, jednak jakby była tu jakaś mama w potrzebie, która nie ma ubranek bądź innych rzeczy - może akurat ta strona w jakimś stopniu jej pomoże.

Mikasu może warto iść do mopsu tam bardzo dużo rodzin się zgłasza biedniejszych, a pracownicy już wiedzą komu pomoc jest potrzebna. Są też rodzinny zastępcze co zajmują się niemowlakami i takie ubranka też im się na pewno przydadzą może rozejrzyj się czy w Twojej okolicy nie ma właśnie takich rodzin :)

Calkiem fajna stronka, nie znalam jej. Podejrzewam, ze w tym moze tkwic problem - ze niewielu ludzi o niej slyszalo. Ja chyba jako pierwsze probowalabym wystawic na olx. U nas w miejscowosci dziala tez cos takiego jak punkt charytatywny, mozna isc oddac to co nam niepotrzebne, czasem przyniesc cos co akurat nam sie przyda. Fajna inicjatywa. Ale nie wiedzialabym o niej gdyby nie moja mama, wiec moze warto porozmawiac z ludzmi, dowiedziec sie czy jest cos takiego. Jesli chcemy pozbyc sie ciuszkow za darmo to zapewne male second handy tez moglyby byc zainteresowane... A bodziak zabawny, no nie powiem :P O wlasnie, a moze to jest mysl, wrzucac to i owo tu, na forum? Co prawda tu powstaje problem wysylki, bo nie jest to niestety forum lokalne, no ale gdyby ktoras z mam miala byc zainteresowana to czemu nie, moze i mozna oplacic tych pare zlotych przesylki :)

Ja przewaznie sprzedaje na olx takie lepsze a takie mniej lepsze dawalam kontenera ale teraz większość ubranek trzymam teraz dla drugiego synka;-) ale ja czesto tez kupuje cos na olx;-)

Jeśli masz ubranka, których nie potrzebujesz, nie sprzedajesz to możesz oddać jakiejść rodzinie biednej, albo do domu samotnej mamy, do pobliskiego szpitala na oddział noworodkowy. Są dzieci zostawione w szpitalach i ubranka się przydadzą.

Ja też zawsze jak coś mam to wystawiam na olx, bądź na fb mamy profil mamusie z...i nazwa swojego miasta. Tam mamuśki wystawiają, kupują radzą się. Bardzo fajny profil. Jednak ciuszki trzymam jak narazie!:)

U nas na wsi raz w miesiącu jeździ taki busik i zbiera takie niepotrzebne ciuszki które potem trafiają do tych najbardziej potrzebujących. Pytanie tylko czy chcesz je oddać czy sprzedać. Jeśli sprzedać to można np też spróbować na Facebooku na grupach sprzedażowych

Mikasu też bym poleciła tak jak Zamarancza oddać ubranka dla osób potrzebujących, szczególnie tym maluszkom które zostały porzucone w szpitalu- można popytać się w szpitalu, jest wiele akcji w tej sprawie np na FB. Możesz również spróbować na olx jak masz tam konto, oddać lub sprzedać. Do tych kontenerów z ubraniami mam mieszane uczucia, słyszałam że te ubranka trafiają do lumpeksów:(

Na facebooku czesto dzialaja lokalbe grupy typu mama w ... (Tu nazwa miasta) odda/zamieni. Czesto widze posty ze ktos ma rzeczy do oddania potrzebujacym. Mozna tez zaniesc do domu samotnej matki, albo popytac moze ktos ze znajomych slyszal o kims w potrzebie. Ewentualnie kontenery PCK

Ja część ubranek sprzedaję, a część wydaję jak mam komu. Nie trzymam ubranek długo w domu bo nie mam po prostu na to miejsca.

A nie można oddawać takich ubranek do domu dziecka albo do domu samotnych matek? Tam by się na pewno przydały i to nie jednemu dziecku.

Kontrola.jakosci ja kiedyś próbowałam oddać swoje ubrania nie zniszczone i mówili że tylko nowe a Panie co tam pracują to często biorą dla siebie . Najlepiej jak się zna jakąś na prawdę potrzebującą rodzinę

Ja oddaje ciuszki do domu samotnej matki. A czasem komuś w rodzinie (zalezy czy ktos potrzebuje)

Może przy Twojej parafii działa Caritas albo coś w tym stylu. Możesz również zapytać księdza. W moim poprzednim kościele ludzie dawali ubranka siostrom zakonnym, one wiedziały, która rodzina jest potrzebująca.

Te lepszej jakości sprzedaje na Olx lub jakiś grupach sprzedażowych na fb, oddaje też do caritasu lub mopsu albo jakiejś innej potrzebujacej Mamie :)