Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.
Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.
My zaczęliśmy 4 miesiąc i karmimy się piersią oby jak najdłużej. Jak na początku chciałam szybko skończyć tak teraz nie wyobrażam sobie innej formy karmienia
MagicznyPazur
2019-09-12 18:00
Jak urodzi się mała ( już za niedługo), to mam karmić ją jak najdłużej będzie to możliwe :) Ale jak faktycznie będzie, to wszystko okaże się w praniu :)
moniczka7896
2019-09-13 12:13
Magicznypazur, a myślałaś jaka to granica u Ciebie będzie?Bo ja planuję do 2 rż a wiecie kurczę jak to jest plany ,planami a czasem okazuje się to trudne do wykonania i przeciąga się...Ja mam koleżankę , która karmiła 3,5 roku, według mnie to trochę za długo ale kto wie, może będę nie lepsza.
MagicznyPazur
2019-09-13 16:46
moniczka7896 w sumie jeszcze się nie zastanawiałam, ale myślę też, że maksymalnie do drugiego roku życia będzie u nas. Wiadomo, jak się to będzie, to nie wiadomo. Ale jeśli wszystko się uda, to myślę, że do drugiego roku życia. Synek był na moim mleku 9 miesięcy, córka bym chciała żeby była dłużej :)Co do koleżanki, to ja mam taką kuzynkę... Syn 3,5 roku był na piersi i nie chciał za żadne skarby się odstawić niestety. Próbowała chyba z 3 miesiące, udało się, ale lekko nie było... Sama osobiście nie chciałabym tyle czasu karmić, nawet jeśli miałoby to być tylko takie ciumkanie :) No, ale nie ma tej górnej granicy wieku, więc każda mama zrobi, jak uważa za słuszne :)
Aiisa
2019-09-15 20:56
Magiczny pazur i moniczka powiem wam tak ja sobie postawiłam garniace że 2 lata karmić będę i po 2 roku zaczynamy odstawianie i jak wiecie dalej karmie już 2.5 roku minęło a tu dalej się karmimy stwierdziłam że do 3 roku życia dam czas a później cięcie bo już też mam dość tej hiperlaktacji ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu bo jak widzicie już raz mówiłam że po 2 roku koniec i nic z tego nawet piersi nie chciały współpracować zahamować laktacji się nie da.
ewciaos14
2019-09-15 21:23
Aiisa ojej to taktycznie dlugo karnisz..wiadomo ze tak do ok.8mc jest najtrudniej bo karmi sie a przynajmmniej ja tak mialam co 3godz czasem czesciej nmw dzien jak i w nocy..a później juz dziecko wiecej zjada innych rzeczy i piers juz rzada coraz mniej u nas tak co ok. 4-5godz czasem tylko sie napic czasem do spania jak to dziecko porostu chcem juz od ok. 2roku mysle ze juz pierś to tylko sporadycznie. Ja chcialam karmić min. 6mc i sie udalo juz rok minal i karmie dalej..zobaczymy jak to będzie;-) teraz synek ma katarek cos rzadko chce cycusia i czasem mam juz to jakby ja to nazywam "ciśnienie " co mi naplywa mleko a synek nagle przestaje ssac i nie chce i boje sie zeby mi mleko nie zaniklo..oby nie..bo pokarmilabym jeszcze;-)
Morelkowe
2019-09-16 13:31
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje wyłącznie karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy. Potem należy stopniowo rozszerzać dietę, ale nie ma z górnej granicy wieku na odstawianie dziecka od piersi. WHO uznaje, że karmienie piersią do 2 roku życia malucha, z jednoczesnym wprowadzaniem dodatkowych posiłków do jadłospisu, wspiera jego prawidłowy rozwój. Ja karmiłam moją córkę piersią przez 2,5 roku.
adakiedrowska96
2019-09-16 16:34
6 tydzień po porodzie i dalej karmie mam nadzieje ze bedenkarmic jak najdłużej niestety częste wyjazdy zmuszaja mnie do odciagania pokarmu, ale dajemy rade.Mały prawie cale noce przesypia budzi się raz ale to chyba zasluga ze laktatorem wypracowalam spora ilość
MagicznyPazur
2019-09-16 16:52
Aiisa zdaję sobie sprawę, że z postanowień może nic nie wyjść, bo wiadomo teoria co innego, a praktyka również :) Na razie sobie zakładam, że do 2 lat, ale jak to wyjdzie, to się okaże za 2 lata :D
iza13131332
2019-09-19 13:58
Karmiłam 1,5 roku, to był piękny czas. Od grudnia zaczynam znowu i już się nie mogę doczekać ❤️
Megg
2019-09-19 22:20
Karmienie piersią to przede wszystkim korzyść dla dziecka, ale jaka wygoda dla rodziców. Gdzie trzeba jedziemy z dzieckiem, nie mamy ze sobą zbędnych akcesoriów, a ciepłe mleko jest zawsze na żądanie :) i w dodatku przynosi tyle dobrego dziecku
rena_cz
2019-09-19 22:32
Ja zakładam że przynajmniej rok bym chciała karmić. A co wyjdzie to się okaże. Tak pierś to i wygoda i ekonomia. Bo zawsze ciepłe, wyparzac nic nie trzeba i zawsze pod ręka.
Aiisa
2019-09-20 08:19
Megg tak tylko że w samochodzie nie nakarmi się dziecka piersią w czasie jazdy trzeba się zatrzymać :) ale tak czy tak to jest wygoda bo jest gotowe mleko :)Magiczny pazur wiaodmo ja tylko mówię że różnie może być :D
moniczka7896
2019-09-20 08:34
Też jestem bardzo zadowolona,że udało się kp.U przyznam,że czasem przeliczam ile kasy zostało w kieszeni bo nie kupowaliśmy mm.a najważniejsze jest to ,że mały jadł najlepszy pokarm z możliwych :)
MagicznyPazur
2019-09-20 16:11
Z tą wygodą to zależy, jak dla kogo :) W dzień się zgadzam, co do nocy, to już jest trochę uciążliwe, jeśli kobieta musi wstawać np. 4 razy do dziecka, bo ono chce sobie ciumknąć. Tak ma moja szwagierka, w dzień nie ma problemu, ale w nocy niestety to nie jest wygoda.
moniczka7896
2019-09-20 21:45
Oczywiście,że to wstawanie w nocy jest uciążliwe ale moim zdaniem warto ,przecież to nie będzie trwało wieki.Ja bardzo chciałam kp bo z pierwszą córka się nie udało a teraz tak.Bardzo się z tego cieszę,że udało mi się wywalczyć kp.Jeśli którejś nie chce się wstawać w nocy to dać butlę i po sprawie,maluch powinien po mm dłużej spać bo mieszanki są bardziej ciężkostrawne niż pokarm kobiecy.Wedlug mnie warto się poświęcić dla swojego dziecka i dać mu to co najlepsze.Każdy niech robi jak uważa ;)
Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.