2019-10-01 13:07
Jak długo karmiłyście piersią?
Dziewczyny jak długo karmiłyscie piersia

Bezeluszek ja karmilam tylko piersią 1,5 miesiaca. Pozniej zaczely sie problemy i karmilam i piersią i mm....w pewnym momencie jak zorientowalam sie ze jest wiecej mm to skorzystalam z porady doradczyni laktacyjnej, która pomogla mi przestawić sie na większość piers a mm tylko na noc. I tak dostrwalam do 5 miesiaca. Niestety w pewnym momencie z kazdym dniem bylo mojego mleka coraz mniej mimo pobudzania laktacji, picia specyfikow wody itd.. :) Ale ważne ze maluch jednak dostawal moje

Ja już 3 i pół miesiąca karmie i zamierzam jak najdłużej ;) a to od każdego indywidualna sprawa. Co prawda efektem są obwisle piersi, nieprzespane noce bo zazwyczaj na mm dzieci szybciej orzesypiaja całe noce bo jest bardziej syte, wszystko jest do przeżycia a dla dziecka zrobi się wszystko ;)

Ja karmiłam piersi przez pierwsze cztery miesiące, później niestety przeszłam na mleko modyfikowane. Tobie polecam starać się jak najdłużej karmić, niesamowicie to ułatwia sprawę i jest najlepsze dla maluszka:)

Tylko 3 miesiące i przeszłam na mm.

Ja również za długo nie karmiłam ponieważ było to u mnie bardzo trudne zadanie przy córce. Przy drugim dziecku już się udało trochę dłużej a teraz czekam na trzecie więc zobaczymy jak będzie.

No to ja tutaj szybko chcialam sie wylamac, wiele z Was karmilo krotko - ja karmie juz 20 miesiecy. I pewnie jeszcze pokarmie.Pamietajcie dziewczyny o skokach rozwojowych, tzw. kryzysach laktacyjnych... Jesli ktos karmi piersia z powodzeniem i bez dokarmiania 2, czy 3 miesiace - to dlaczego nagle tego mleka mialoby zabraknac? Laktacja dziala na zasadzie popytu i podazy. A w razie problemow trzeba sie kontajtowac z doradca laktacyjnym, bo kazda podana butelka to krok w strone karmienia szucznego ;) Choc kazda kropla sie liczy ♡

My się karmimy tak długo jak jesteśmy razem... prawie 7 miesięcy... i jest nam z tym magicznie :-) Powolutku poszerzamy dietę, poznajemy smak wody z kubeczka i jogurtu naturalnego... ale "mleko mamy rządzi" :-D

Ja drugie dziecko karmiłam tylko miesiąc,poniewaz pierwsze dziecko nie pozwalało mi karmić noworodka było zazdrosne ale też miałam pokarm tylko w jednej piersi

My karmimy się dalej myślę że tak maks do 1.5 roku.

Ja zawsze pragnelam karmic synka z min.pul roku. Ale niestety zakonczylam juz na 4mc, synka urodziłam przez cc i dali mi dop nastepnego dnia balam sie ze.nie będzie.pokarmu albo synek.nie będzie chciał piers, ale tak ladnie saal ze byla szczesliwa ze mogę.czuc ta jego bliskość i patrzc jak sobie ssie i slodko je zdrowe mleczko...ale jak synek zaczynal juz 2mc bardziej sie wmurzal przy piersi ale od czasu do czasu a juz po 3mc kiedy juz potrzebował wiecej mleczka to synek sie wkurzal jakby sobie nie pojadal i potrzebowal wiecej a synek jadl co 2,3godz. Nawet w nocy az raz jak tal palakal mimo possal 2piersi jwszcze plakal poszlam.dorobić mm 60ml tp wypil prawie wszystko i juz ok. 4Mc jadl mm moze z drugim dzieciątkiem uda sie dluzej.karmić.

Pierwsze dziecko pół roku- później zakończyłam ze względu na silną alergię i konieczność leczenia specjalistycznym mlekiem, drugie udało się trzy miesiące i niestety koniec, ze stresu mleka zabrakło.

Ja karmię już 2,5 miesiąca, bez żadnego dokarmiania mm. Zobaczymy, jak mała będzie po 6 miesiącu jadła inne pokarmy, ale wtedy zamierzam powoli odchodzić od piersi.

Bebusiaa a dlaczego po 6 miesiącu chcesz odchodzić od piersi? Mleko mamy jest bardzo wartościowe pamiętaj o tym, że nic jego nie zastąpi żadna mieszanka nie będzie lepsza a najlepsze dla dzięcka jest samoodstawienie i najlepiej do tego dążyć. Zaczniesz wprowadzać nowe posiłki to Maluch nie będzie już tak często jadł ale nie rezygnowałabym mimo wszystko z piersi. Ja aktualnie jestem na przełomie 31/32 tygodnia ciąży a nadal cycusiam starszaka który ma 17 miesięcy. Czekam aż sam zrezygnuje z piersi. Teraz nie karmimy się duzi bo tylko przed drzemka i na wieczorne spanie ale widzę że on tego potrzebuje a ja nie zamierzam mu tego odbierać.

Bebusia, powiem szczerze, że też miałam takie założenie, byle do 6 miesiąca, potem byle do roku, a karmienie skończyłyśmy krótko przed 2 urodzinami i to z decyzji córy. Pokarm dalej jest bardzo wartościowy. Nawet po skończonych pierwszych urodzinach. Karmienie piersią to najlepsze i dla dziecka i dla mamy, to czas magiczny, którego nie zapomnisz. Myślę, że warto karmić piersią jak najdłużej :)Kasia, to już po 30 tyg? Jejku ale ten czas szybko leci, u nas 7 tydzień :)

Madzia zleciało sama nie wiem kiedy. Zobaczysz jak Ci szybko zleci a jeszcze przy Marysi to już w ogóle. Ja czasami siedzę i się zastanawiam który to tydzień bo czas tak leci, że nie nie wierzę. :) A jak się czujesz Kochana? Wiele też się słyszy, że po roku mleko mamy jest już nic nie warte i wiele mam rezygnuje z kp ale mleko mamy zmienia się i zawsze jest idealne dla naszego dziecka. Mleko nie dość, że zmienia się w ciągu dnia i nocy to jeszcze zmienia się z upływem czasu.