Szanowny Użytkowniku.

Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.

Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.

Przepraszamy za utrudnienia.

Forum

60

Cyyybulska
2019-03-10 20:12

ostatni komentarz:
2019-09-27 17:46

Leki przy karmieniu piersią

Drogie mamy, dopadła mnie temperatura :( jakie leki mogę wziąć na jej zbicie w trakcie karmienia piersią ?

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Sortuj

MichuNi
2019-03-10 20:26

Paracetamol jest jak najbardziej bezpieczny przy kp; w gre wchodzi takze ibuprofen.
Polecam laktacyjny leksykon lekow http://www.kobiety.med.pl/leki/search.php
Oraz e-lactancia http://www.e-lactancia.org (nalezy wpisac substancje czynna leku)

moniczka7896
2019-03-10 21:14

Ja też polecam paracetamol.Gdy mnie coś dolega to spokojnie sięgam tylko po niego;)
W razie przeziębienia polecam lekarstwa z serii Prenalen tj. dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Mama_Hani
2019-03-10 21:17

Mamy_Canpol także przygotowały fajny artykuł na ten temat. Bardzo dokładnie jest w nim wszystko opisane.
Polecam przeczytać :)
https://canpolbabies.com/pl/porady/porada/mothers/6/7555-zasady-karmienia-piersia-gdy-mama-jest-chora-

Aiisa
2019-03-10 22:59

Polecam wątek:) tam jest dużo opisane na temat tego co można
https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=2&t=424&p=1

Na temperaturę możesz paracetamol na zmianę z ibuprofenem
Przy karmieniu piersią można sporą część leków przyjmować najlepiej sprawdzać w laktacyjnym leksykonie leków sprawdzać dane leki po substancji czynnej

MichuNi
2019-03-11 08:41

Mama_Gratki
2019-03-11 09:05

Cybulska, paracetamol, a na inne objawy typu bolące gardło, kaszel seria Prenalen. Oprócz tego dużo snu, gorąca herbata z cytryną, miodem, mnóstwo czosnku na kanapkach albo w sałatce i syrop z cebuli

Patrycjaj18
2019-03-11 09:30

Dziewczyny wysłały Ci fajne linki.
Pamiętaj by robić sobie chłodne okłady, one są w stanie obniżyć temperaturę i polepszyć Twoje samopiczucie. Leki przedostają się do krwi, więc oczywiste, że do mleka. Bierz leki zaraz po karmieniu. Wtedy wiesz, że do następnego karmienia minie troche czasu.

Aiisa
2019-03-11 11:03

Ja bym i tak uważała bo czssto lekarze nie mają wiedzy na temat kp i zalecają odstawienie pomimo że są leki które można brać i karmić dlatego nie do końca zgodzę się że każdy lekarz jest ok i dobierze leki najlepiej pójść i powiedzieć co i jak ale też zdrowy rozsądek zachować i jak lekarz mówi że trzeba odstawić to zmienić lekarza

anka_01
2019-03-11 15:00

Paracetamol dla mnie najlepszy ;)

Aiisa
2019-03-11 16:26

Anka paracetamol coz bezpieczny ale dla wątroby nie jest za dobry generalnie dlatego lepszy jest wg mnie ibuprofen paracetamol ok ale nie za często bo przy dłuższym stosowaniu może szkodzić

ewciaos14
2019-03-11 21:02

U nas również w ciazy lub podczas karmienia piersią tylko paracetamol ale tylko jak trzeba i przy h
Gorączce bo przy przeziębieniu to rosilek, herbatki z cytryna , czosnek syrop z cebuli...tylo domowe sposoby;-)

Aiisa
2019-03-11 22:55

Ewciaos przy karmieniu piersią można większą ilość leków brać antybiotyki które nie przenikają do mleka z grupy bezpiecznej można też dużo lekarstw na różne dolegliwości naprawdę rzadko kiedy nie ma wyjścia i trzeba odstawić dziecko bo nie ma leku bezpiecznego:)

kinga94
2019-03-11 23:25

Byłam już kilka razy przeziębiona i mówili że jeżeli mam temperature to na zbicie paracetamol

Kasia_S
2019-03-12 21:29

W czasie kiedy masz temperaturę najlepszy będzie właśnie paracetamol lub ibuprofen.
MichuNi podała linki gdzie zawsze możesz sprawdzić co możesz brać w czasie kp i nawet jeśli lekarz przepisze Ci jakiekolwiek leki możesz to sprawdzić np w laktacyjnym leksykonie leków. Osobiście zawsze bym sprawdzała czy oby na pewno dany lek jest bezpieczny bo często tak jak wspomniała Aisa lekarze nie do końca wiedzą czy można ten lek przyjmować.
Na inne dolegliwości również polecam domowe sposoby. Co do serii Prenalen mam mieszane uczucia :) Domowe sposoby to oczywiście syrop z cebuli, mleko+miód+czosnek, herbata z cytryną i ja uwielbiam wtedy jeść czosnek i polecam w dużych ilościach.

Aiisa
2019-03-12 23:12

Popieram Kasię ale gdy domowe sposoby nie działają trzeba jednak pójść do lekarza by coś przepisał niekiedy nie da się bez lekarstw i wtedy najlepiej od razu poinformować by leki były bezpieczne przy kp i oczywiście ja bym dodatkowo sprawdziła dla pewności czy na pewno lekarz się nie pomylił:)

A co do czosnku warto jeść gdy coś nas łapie bo to naturalny antybiotyk:)

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Wyszukiwarka forum:
Kategorie forum
Ciąża i poród
Karmienie piersią
Karmienie butelką
Dieta
Zdrowie
Pielęgnacja
Zabawa
Rozwój i wychowanie
Rodzice
Noworodek i niemowlę