Szanowny Użytkowniku.

Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.

Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.

Przepraszamy za utrudnienia.

Forum

30
Od kiedy można uczyć dziecko pić z niekapka?
Sortuj

Silver_90
2018-08-29 22:51

MichuNi zgadzam się, producent może nam jedynie zasugerować jak dany produkt używać i od kiedy. Wiadomo, że najlepiej dla niego jak co jakiś czas będziemy wymieniać dany produkt na inny z uwagi na wiek dziecka. My możemy się dostosować lub spróbować kupić coś pod nasze dziecko i jego potrzeby.

MichuNi
2018-08-30 10:03

Dokladnie - wiec te oznaczenia owszem, moga byc pomocne, ale wcale nie musza i o ilewiemy czego oczekujemy i co bysmy chcialy osiagnac to mozemy je tak naprawde kompletnie zignorowac. Nie wyobrazam sobie np. jakie zagrozenie moze plynac z podania dziecku jako pierwszego niekapka z twardym ustnikiem, zamiast zalecanego na poczatek miekkiego. I z reszta produktow jest tak samo. :)

Aiisa
2018-08-30 10:30

Mi się też wydaje że było rozeznanie jeśli chodzi o zdolność dziecka do próby picia z danych kubków i myślę że te oznaczenia to przede wszystkim statystyka jaka wyszła ale podejrzewam też że to może że 100 dzieci po prostu testowało więc nie ma szału by te oznaczenia w takim układzie były odbiciem w rzeczywistości bo mogłobyć tak że akurat te dzieci w większości w danym miesiącu akurat złapały tylko miekki ustnik dlayego niekapki z miekmim juz od 4m A z twardym od 6 z kolei pewnie kubki 360 dzieci lapaly najwcześniej w 9 miesiącu w większości i tak właśnie dlatego napisane 9m plus .

MichuNi
2018-08-31 14:25

A ja mysle, ze nikt takich testow nie robil, tylko projektujac dany produkt i znajac sie mniej wiecej na etapach rozwoju dzieci po prostu "strzelaja" w ktora faze rozwojowa sie to wpisuje :P

Aiisa
2018-08-31 19:06

Michuni być może i tak jest ale gdzieś widziałam też nowy produkt firmy produkującej butelki itd i było zaproszenie do testowania na fanpage w sensie czy w danym wieku sprawdza się itd więc może to dużo zależy od producenta czy robi takie statystyki i później wiek podaje czy po prostu strzela mniej więcej na podstawie wiedzy jak dziecko się rozwija itd:)

Mama_Gratki
2018-09-04 10:03

Ja po części zgadzam się z Michu, że można strzelić z teorią, ale właśnie później testuje się te kubki na maluchach dlatego Aisa zaproszenie do testów. Czyli Pierw teoria, a później jej sprawdzenie.

Aiisa
2018-09-04 13:39

Mama gratki tyle że tego produktu nie było w sprzedaży dopiero po testach wszedł na rynek więc może być pierw test później wprowadzenie A może być i tak jak mówisz strzelanie i sprawdzanie.

paulinakm1
2018-09-07 22:57

Polecam bidon

Mama_Gratki
2018-09-08 09:46

Aisa, No tak, mają produkt, strzelają, teztują i dopiero wprowadzają z tym oznaczeniem jeśli testy się powiodły

Aiisa
2018-09-08 15:40

Może i tak być w sumie logicznie wytłumaczenie:D

Jugatsu_88
2018-09-13 18:48

My zaczęliśmy podawać synkowi wodę w niekapku gdy zaczęliśmy rozszerzać mu dietę. Wszystko też zależy od dziecka - niektóre ogólnie nie lubią kubeczków niekapków. Nasz maluch nie ma z tym problemu. Myślę że moment rozszerzania diety jest dobry aby zacząć podawać np wodę w takim kubeczku.

Mama_Gratki
2018-09-15 18:25

Córka ma piec miesięcy, ake niekapka jeszcze nie zaakceotowała dlatego wodę podaję w zwykłej butelce. Jednak co kilka dni warto spróbować czy dziecko jest już gotowe na nowe umiejętności

Aiisa
2018-09-16 12:50

Gdzieś ostatnio mi się artykuł przewinal że niekapka nie powinno się podawać maluchowi w okresie ząbkowania bo może to prowadzić do otwartego zgryzu nie wiem na ile to prawda w sumie ale osobiście polecam kubek 360 bądź bidon że słomka.

zamarancza
2018-10-11 13:43

Szybko załapał 360. My próbowaliśmy w okolicy roku i nie potrafił zrozumieć, że musi wciągnąć, aby poleciało. Poradziłam sobie tak:
Podczas kąpieli nalałam do kubeczka 360 wodę i nie założyłam gumeczki. Pił sobie spokojnie, a później jak wyszedł dałam z gumką i wiedział, ze tam powinno być picie i wciągnął i w ten sposób załapał.

Jeśli chodzi o wcześniejsze niekapki i kubki treningowe to większość ma twarde ustniki i dziecku nei pasują jak jest przyzwyczajone do miękkiego ustnika. Kupiłam Nuka i sie oswajał na inny kształt i dopiero później dawał te sztywne.

Aiisa
2018-10-11 19:32

Oo zamarancza fajny sposób ja nalalam trochę na gumkę wody więc jak przyłożył do ust to czuł że to picie wiedział więc że musi być w środku i tak parę dni dałam mu żeby się zapoznał no i pokazalam mu jak się pije i załapał szybko w sumie pierwszego dnia już coś tam kumal ale nie do końca i to była loteria na początku czy się uda czy nie.

Kasia_S
2018-10-12 22:16

Mój Syn kubek 360 załapał jak miał 10 miesięcy i od tamtej pory pił z niego. Dałam mu bez przekonania ale bez żadnego tłumaczenia załapał o co w nim chodzi.
Córka od początku pije albo z Doidy ze szklanki albo z butelki z niekapkiem.

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Wyszukiwarka forum:
Kategorie forum
Ciąża i poród
Karmienie piersią
Karmienie butelką
Dieta
Zdrowie
Pielęgnacja
Zabawa
Rozwój i wychowanie
Rodzice
Noworodek i niemowlę