Szanowny Użytkowniku.

Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.

Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.

Przepraszamy za utrudnienia.

Forum

30
Mleko modyfikowane - jakie i dlaczego?
Sortuj

Agusia6
2018-02-20 16:46

Ja synkowi próbowałam kilka rodzaju bebilon i tez dostawałam na receptę ale żadne mu nie podeszlo tylko bebiko.I bardzo chwale synek lubial to mleczko ale wydaje mi sie ze to zależy tez od dziecka bo nie każdemu podejdzie.Słyszałam właśnie ze Enfamil chwala jest drogie ale warto.Teraz córce jeszcze nie dsje modyfikowane narazie karmie piersia ale zobaczymy jakie będziemy jej podawać.

kornelka02012014
2018-02-20 23:07

Karmiłam do 11.5 mca , córka się odstawiła dostawala mleko Babydream z Rossmana które odrazu tolerowała , po jakichś 3 mcach robiłam jej kaszę lub budyń na krowim mleku w niewielkich ilościach żeby sprawdzić czy coś będzie się dziać - nie było alergi czy problemów żołądkowych, po kolejnych mcach pomimo mm dostawała rano pół szklanki kakao i jakoś ok 20mca odrzuciła mm ale piła kakao rano i wieczorem - nadal nie było żadnych problemów ,i zostało jej do tej pory a ma 4 lata że rano musi wypic szklankę kakao i kanapkę z szynką -nanoc wyeliminowalam jak zaczęliśmy odpieluchowywanie nocne żeby nie posikiwala łóżka . Ale np mój bratanek po skończeniu kp ok 10mca nie ruszył ani mleka mm ani innego , wogole do tej pory nie tknie a ma 4.5 roku , kaszę zjada taka jak dla niemowlaka która jest na mm ale innych zup mlecznych czy kakao nie lubi i nic nie poradza na to . Nawet w przedszkolu jak inne piły to nie chciał .

maddziaa
2018-02-21 09:40

Kornelka, fajnie, że córa tak lubi, zawsze to więcej pomysłów na śniadania. Moja córka podobnie, jak Twój bratanek, odkąd ostawiła pierś, nie tknie mleka w żadnej postaci.

Agusia6
2018-02-21 23:48

Obawiam sie że moge tak miec z córka bo bez cyca ani rusz i to najbardziej jej smakuje.Gdy podaje jej cos do jedzenia to zje ale najbardziej zadowolona jest gdy daje jej cyca.Zobaczymy jak bedzie i czy inne mleko jej podejdzie jak odstawi pierś i wogole będzie chciała odstawić ;)

MadziaBB88
2018-02-26 10:33

Ja od początku używałam Bebiko sama się na nim wychowałam , większość koleżanek również go używała mała bardzo dobrze je przyswajała i żadnych problemów nie było!. Na drugie zaczęłam stosować Nan pro opti 2 po tym mleku córka miała problemy z brzuszkiem nie umiała puszczać bąków i miała zatwardzenia. Więc go nie polecam przeszłam z powrotem na Bebiko 2 i znów jest wszystko okey...

ewciaos14
2018-02-27 21:55

Madzia.dokaldnie mam takie same zdanie i my również.uzywalismy bebiko , po ok. 6mc synek mial problemy z alergia pokarmowa i musieliśmy przejść na mleko na recepte bebilon pepti ale po 3mc po wizycie u alergologa , alergolog powiedziała ze mam przejsc na mleko normalne, zeby dziecko przyzwyczajalo sie do bialka i ze z tego wyrosnie i przeslismy z powrotem na bebiko..

maddziaa
2018-03-05 21:40

ewcia to my na początku używaliśmy bebiko HA, a potem właśnie próbowałam podawać kaszki na zwykłym mm. Mama też mi mówiła, że wszystkie trzy na bebiko wychowane :)

Izkaa99
2018-03-07 20:59

U mnie było najpierw HIPP to strasznie się ulewalo , później pediatra przepisał Bebilon pepti 1 DHA z apteki hipoalergiczne ale odrazu pojawiły się krostki i skaza białkowa . To postanowiłam ze dam zwykle mleko Bebiko i od tamtej pory tylko to daje bo po tym dziecko najedzone i brak ulewania. Ale Powiem Ci ze każde dziecko jest inne i każde inaczej reaguje na mleko . Jednemu podchodzi Bebiko a drugiemu HIPP ,tak wiec sama musisz zobaczyć ..

Kasia_S
2018-03-16 23:34

Izka a nie na odwrót?? Bo mleko bebilon Pepti jest mlekiem dla alergików właśnie. Pediatrzy przepisują je dzieciom, które mają skazę białkową. Może u Was krostki były potówkami? Trądzikiem? Albo alergia kontaktowa?
Ale zgadzam się z Tobą każde dziecko jest inne i każdemu będzie odpowiadać inne mleko.
Mój Syn ma skazę białkowa i jak robię młodemu np. naleśniki to robię mu je na Bebilonie Pepti.

Moja kuzynka karmi mm odkąd jej córka skończyła pół roku i najpierw podawała Małej Nan ale jej nie podeszło. Przeszła na Bebiko i te mleko podaje do dzisiaj.

Justynamamajasia
2018-08-08 22:37

U mnie Jaś jest jeszcze na piersi. Ale jak przestawalam karmić zuze piersią to przeszłam na mleko modyfikowane bebilon. Wydaję mi się najlepsze. Córka po nim nie ulewala, nie było żadnych reakcji alergicznych. Lekarze też polecają bebilon. Po za tym bebilon ma wiele dobrych opini i dużo moich koleżanek też poleca właśnie bebilon. Tak za tym poszłam i wybrałam bebilon. Jak będe jasia odstawić od piersi też będę chciała kupić bebilon.

Aiisa
2018-08-08 23:44

Wlasciwie to ze jest rekomendowane to ddtego ze lekarz dostaje pieniazki za to ze poleca i tym bym sie nie sugerowala az tak.

Paulina123123
2018-09-04 17:18

Witam jestem nowa. My stosujemy bebiko 1 ale po mału wprowadzamy 2 po 6 miesięcu. Naszej córeczke najlepiej pasuje to mleko zero bólów brzuszka itp. Próbowaliśmy innych ale nie pasowały i nie smakowały coreczce. Polecam bebiko

Mama_Gratki
2018-09-24 11:50

Karmię jeszcze piersią, ale KPI i w czasie ostatniego kryzysu zaczęłam się rozglądać za mlekiem modyfikowanym. Zaciekawiło mnie mm kozie na przykład Capri Care, nawet niedawno oglądałam o nim program. Oprócz Capri Care jest również Holle. Te dwa różnią się tym, że pierwsze z nich nie ma w składzie maltodekstryny. Wkleję ciekawy cytat na temat tego składnika:

"Maltodekstryna to produkt enzymatycznego rozpadu skrobi, który jest bardzo popularnym składnikiem dodawanym do żywności, również tej przeznaczonej dla niemowląt i dzieci. Nie ma słodkiego smaku, jest jednak bardzo kaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu produktów z maltodekstryną powinny unikać osoby odchudzające się i cukrzycy."

źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-maltodekstryna-w-zywnosci-jest-szkodliwa-wlasciwosci-zastosowanie_44008.html

Z tego względu, że maltodekstryna szybko się wchłania w organizmie, powoduje spory wzrost glukozy we krwi, a co za tym idzie niebawem po takim skoku poziom wraca do swojego stanu wyjściowego. Mały organizm może "wariować" i częściej odczuwać głód. Oczywiście skoki glukozy nie są wskazane dla nikogo, zwłaszcza dla maluszków.

Mleko kozie jest łatwiej trawione, ponieważ tworzy delikatniejsze połączenie kazeiny w brzuszku maluszka. Z tego względu, że ma krótkie i średnie łańcuchy kwasów tłuszczowych jest lekkostrawne.

Sama jestem na diecie i zwracam uwagę na składniki wszystkich produktów, zwłaszcza tych, które podam córce. Wyszukałam, że mleko, o którym piszemy nie zawiera oleju palmowego. Dla mnie to spory plus bo ten olej zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Kiedyś na targach dla ciężarnych dietetyk wypowiadała się na ten temat i z tego co zapamiętałam, to spożywanie ich może powodować choroby serca i zwiększony poziom cholesterolu. U dzieci może odbić się negatywnie na ich rozwoju i zdrowiu. Pamiętam jak dietek przestrzegał przed spożywaniem utwardzanego oleju palmowego (głównie w fast foodach i kupnych słodyczach) twierdząc, że negatywnie wpływaj na rozwój mózgu maluszka.

Aiisa
2018-09-24 17:56

A ostatnio gdzieś widziałam reklamę nan mleka które ma oligosacharydy ktore sa obecne też w mleku mamy.

Sandruska13
2018-10-03 00:03

W szpitalu podawali mi Nan malutka piła ale niezbyt jej to pasowało. Jak wróciliśmy że szpitala do domu podawałam jej Bebilon tylko był tutaj już problem z kupką bo robiła ja rzadko i bolał ją przez to brzuszek więc postanowiłam ja przyzwyczaić do Nan no i udało się i pije do dnia dzisiejszego

mdzwoniarkiewicz
2018-10-08 20:05

Nan Optipro plus 1 - polecane przez położną. Super trafione od pierwszego razu mleczko dla mojej córki. Zero problemów z kupką, gazami. Polecam :).

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Wyszukiwarka forum:
Kategorie forum
Ciąża i poród
Karmienie piersią
Karmienie butelką
Dieta
Zdrowie
Pielęgnacja
Zabawa
Rozwój i wychowanie
Rodzice
Noworodek i niemowlę