Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.
Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.
Mój syn złapał na 6 miesięcy radził sobie ale na początku nie wiedziałam czy po prostu bawi się tylko czy faktycznie jeszcze nie kuma do końca jak się pije więc pokazywałam i złapał w zasadzie szybko innych kubkow czy niekapkow nie chciał jeszcze ze szklanki pil ale trzeba było poic bo sam jeszcze nie dawał rady wtedy.
Justynamamajasia
2018-11-06 06:03
Ja czekam aż dziecko samo pokaże że jest gotowe na coś nowego. Picie z niekapka czy chęć jedzenia czegoś nowego. Gdy dziecko jest gotowe samo pokaże co chcę. Nie przegapi się tego bo dziecko będzie się tego domagać.
Aiisa
2018-11-06 08:20
To prawda u nas maluch się domagał picia więc wodę pisaliśmy tylko że też trzeba czasu maluchowi dac by nauczył się pić z nowego kubka itd. My kombiniwalismy z podaniem bo mój z butelek nie chciał.
Mama_Gratki
2018-11-07 10:01
Codziennie kilka razy proponuję córce kubek treningowy id szóstego miesiąca. Wczoraj kilka ml się napiła, ale niedawno dałam córce kubek do zabawy, oglądała go, bawiła się nim i wczoraj chętnie samodzielnie go złapała i włożyła ustnik do buźki - nasz mały sukces. Więc dzieci powinny się oswajać nowymi kubkami czy łyżeczkami
Aiisa
2018-11-07 10:51
Ja również jestem tego samego zdania dziecka trzeba dac się zapoznać z kubkiem niech sobie oglądają go dotykają oswajaja. Ważne jest też czssto by dziecku kubek się podobał wtedy chętniej z niego będzie pić.
Silver_90
2018-11-07 23:18
Mama_Gratki to u nas podobnie wyglądało. Córka z początku nie chciała pić z kubka, dałam jej czas na oswojenie się z nową rzeczą. Na początku służył do zabawy, ale z czasem dałam jej do zrozumienia do czego służy:) Z czasem udało się wypić i od tego się zaczęło, więc warto dać dziecku czas na zapoznanie się z takim kubkiem.
Mama_Gratki
2018-11-08 13:48
Silver, zauważyłam że moja córeczka jest zainteresowana moją butelką z wodą i jak puję to jej pokazuję, tłumacę, daję dotknąć i ruszam swoją butelka i jej kubkiem, może jak zauważy ze mama pije to i ona się napije. Chodzi o naśladownictwo więc pokazywanie że my też to robimy i jak jest najlepszym rozwiązaniem
Kasia_S
2018-11-08 20:23
Oj tak dzieci to małe małpeczki i chętnie naśladują nas dorosłych ale tak jak zauważyliście ja również wychodzę z założenia że dziecko powinno najpierw poznać nowy gadżet a później dopiero nauczyć się jego obsługi. I nie ma sensu zmuszać dziecka do czegoś bo się zrazi i przyniesie to odwrotny skutek.
Aiisa
2018-11-08 21:43
Mama gratki o tak dzieci chętnie naśladują szczególnie rodziców na początku mój syn np też tetaz chce z mojej butelki pić bo podpatrzyl jak pije z gwinta z butelki wodę i teraz ma radoche jak może też w taki sam sposób się napić.
Silver_90
2018-11-12 18:27
Mama_Gratki no pewnie, że jest to świetny pomysł:) Maluchy często nas naśladują, często tak się uczą rożnych nowych umiejętności. Na pewno u was szybko się sprawdzi i malutka zacznie pić z kubka:)
Aiisa
2018-11-12 23:10
Silver na pewno wszystko w swoim czasie bo też nie ma co na siłę dziecka uczyć bo można tylko dziecko zniechęcić więc pokazywać dawać do zabawy nawet niech się oswaja dziecko i dac czas w końcu maluch złapie:)
Silver_90
2018-11-15 19:25
A to na pewno, że nic na siłę:) Warto po prostu zachęcać i mieć trochę cierpliwości:)
Aiisa
2018-11-15 22:35
Silver najlepiej to uzbroić się w cierpliwość bo dzieci coz sprawdzają granice i próbują wyprowadzić niekiedy z równowagi :)
madziatka
2019-01-03 17:50
Na wszystkich butelkach niekaokach jest wskazanie, że odpowiednie dla dziecka od 6 miesiąca. U nas pierwsze próby były ok 5 m-ca, ale to była tylko zabawa
Patrycjaj18
2019-01-07 23:53
Mój syn miał 6 miesięcy gdy zaproponowałam mu picie z kubeczka. Nie było takiej opcji bo mały kategorycznie go odrzucał. Kilkanaście prób, oczywiście wszystko na spokojnie, poprzez zabawe. Jednak bez efektu. Syn wolał pić z butelki. W późniejszym czasie pił z bidonu ze słomką lub \'dziubkiem\'.
Kasia_S
2019-01-11 21:43
Najlepiej dać dziecku butelkę najpierw do zabawy, żeby się bawiło, poznawało ją a później dopiero nalać wodę i pokazać do czego tak na prawdę ta butelka służy. Co do wieku to dużo zależy od dziecka. Jedno dziecko załapie wcześniej inne później ale na pewno trzeba próbować i zaufać dziecku i nie bać się.
Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.