2019-09-16 10:37
Mleko modyfikowane - jakie i dlaczego?
Pierwsze mleko modyfikowane jakie zakupiliśmy to było NAN 1, ale zmieniliśmy na Bebilon 1. Wydaje mi się, że na NAN więcej ulewało się synkowi. Myśleliśmy nad Bebiko i Bebilonem. Są one bardzo podobne, zresztą jak wszystkie mleka bo muszą spełniać pewne wymagania dotyczące składu, ale z tego co wiem to różnica jest w dodatku i poziomie kwasu DHA z grupy omega 3. Kwas ten wpływa na prawidłowy rozwój wzroku dziecka. Z tego względu wybraliśmy Bebilon. Jest jeszcze Bebilon Profutura, który zawiera jeszcze więcej DHA, ale cena... jeszcze większa, więc zwykły może zostać, nie jest zły:)Drogie Mamy, a Wy które mleko modyfikowane i dlaczego wybraliście dla swoich pociech?

Asiu nasz synek pił tylko i wyłącznie Bebiko. Był raczej z tych małych osobników, którzy są smakoszami mleka i na wszystkie inne kręcił nosem. Ja bardzo długa karmiłam go piersią (około rok i 8 miesięcy), więc wówczas nie podawałam żadnego mleczka modyfikowanego, tylko rozszerzałam sukcesywanie dietę. Gdy przestałam karmić stwierdziliśmy wspólnie z mężem, że warto byłoby, aby maluch przed snem wypijał jednak choć strochę mleczka z butelki (nasz synek nie należał do dzieci, które zjadały jakieś ogromne porcje w ciągu dnia). Próbowaliśmy wówczas różnych rodzajów mleka, ale synkowi smakowało jedynie Bebiko, więc decyzja i wybór zostały podjęte niejako za nas :)

Ja niestety prawie od samego początku karmiłam maluszki MM ponieważ piersią było bardzo ciężko i udało mi się tylko dwa miesiące. Poszukiwania mleka trwały bardzo długo i w końcu przekonała nas nasza pani doktor i zdecydowaliśmy się na Enfamil. Sprawdziliśmy oczywiście skład i w momencie kiedy my podawalismy to mleko miało najlepszy skład także jeśli chodzi o DHA. Cena oczywiście była dość wysoka ale byliśmy bardzo zadowoleni a co ważniejsze zadowolone były dzieci. Zawsze bardzo im smakowało, prawie wcale nie było ulewania. Także ja osobiście mogę polecić to mleko.

Pierwsza córa była karmiona bebilonem w sumie nawet nie wiem dlaczego już nie pamietam. Druga piła bebiko potem nutramigen a po 6 mc znowu bebiko.A synek od poczatku pije bebiko

Ja miałam to nieszczęście karmić córkę mlekiem modyfikowanym od 4 miesiąca. Niestety, ponieważ wolałabym piersią, ale nie udało się. Pierwsze mleko jakie wybrałam, to było bebiko. Okazało się trafnym wyborem, bo córce posmakowało, nie miała po nim żadnych dolegliwości brzuszkowych, problemów z wypróżnianiem, czy ulewań. Teraz już stosujemu bebiko 2, robię córce na nim kaszki i nie mam zamiaru zmieniać mleka.

W szpitalu podali Małemu Bebilon HA 1 (w takich małych buteleczkach było). Po przyjściu do domu podaliśmy Bebiko 1 jednak ulewało mu się z "kaszką", więc po konsultacjach kupiliśmy NAN HA 1, bo akurat w sklepie było to jedyne mleko HA. Nasz błąd, bo mamy też te buteleczki Bebilonu HA 1 a nie można tak mieszać mleka. Więc kupiliśmy Belilon HA 1 w proszku i w domu i podczas wyjść je to samo :)

Ja na poczatku jak przechodzilismy na mm kupowalam Enfamil bo niby takie najlepsze. Pozniej przeszlam n Hipp bo tez ponoc mega super... natomiast po poradzie laktacyjnej Pani z europejskim certyfikatem (czyli tym najwyzszym), przeszlismy na Bebiko Pro+. Pani nam wytłumaczyla, że w tym momencie nie ma czegos takiego jak mleko lepsze czy gorsze. Kazde mleko musi dostarczac tych samych skladników w takich samych ilosciach i kazde musi w ten sam sposob wpływać na prawidłowy rozwój maluszka. takze czy NAN, czy Hipp czy bebiko itd....nie wazne..kazde jest tak samo dobre. A dlaczego wzielismy bebiko pro + a nie zwykle? A no bo maluch spał slabo w nocy nie wiadomo bylo jaka byla przyczyna, wiec stwierdzono ze moze brzuszek...a w Bebiko Pro + jest mleko mm + 30% mleka fermentowanego (czyli tak jakby dla nas kefirek czy maslanka) co jest zdrowsze dla brzuszka. i Tylko dlatego mielismy troszke drozsze bebiko. Gdyby nie to pewnie bralibysmy zwykle bebiko bo jest najtansze...a troche z portfela ubywa hahaha :DW tym momencie jednak jestesmy na Bebilon DHA pepti bo maluch jest uczuleniowcem i w sumie tez dobrze na tym wychodzimy bo mleko jest refundowane i placimy tylko 30% ceny ;)

u nas jest tak, że jeden toleruje nan, drugi bebiko, a to wszystko zaobserwowałam po kupkach, jeden po nan miał zielone kupy jakby jadl sama sałatę, a drugi po bebiko miał straszne zatwardzenie, wiec każdy pije inne

w szpitalu dali nam NAN, na tym zostaliśmy :)ostatnio za granicą kupiliśmy odpowiednik NANa - BEBA i też było ok

Mój synek pije bebiko, gdy chciałam mu zmienić na Babilon wcale nie chciał pić.chyba już przyzwyczaił się do swojego mleka. Ale od czasu do czasu pije mleko Capri Care 2, jest to mleko oparte na mleku kozim.składem zbliżone do mleka kobiecego i jest delikatniejsze dla żołądka.probki tego mleka można zamówić przez Facebook. Aby wybrać odpowiednie mleko dla swojego dziecka polecam zamówić różne probki na stronach producenta,np hipp,nan,bebilon,bebiko,i obserwować dziecko jak reaguje na dane mleko.

Często na początku, w pierwszych dobach pojawiają się problemy z laktacją, zbyt mała ilość pokarmu, bolesność piersi i brodawek, czasami nieumiejętność ssania przez dziecko co prowadzi do tego, że już w szpitalu podawana jest butelka z mlekiem modyfikowanym. Dobre opinie ma mleko Hipp, niestety jest dość drogie i nie wszędzie dostępne tak jak np. Bebiko cze Bebilon (można kupić je w Rossmannie czy Auchanie).

Bardzo długo szukałam najlepszego mleka, analizowałam skład. Wiedziałam, że nie chce żadnego mleka sztucznie dosłodzonego, bez maltodekstryny i syropu glukozowego. Chciałam też uniknąć oleju palmowego ale okazało się, że on jest dosłownie wszędzie! Trafiłam na kozie mleko modyfikowane, któraś z mam polacała je na innym forum, zamówiłam darmową próbkę bo zachwycił mnie skład i naturalne walory koziego mleka. Rewelacja, polecam każdemu maluchowi karmionemu mm.

Asia ja będąc z synkiem jeszcze w szpitalu zaraz po porodzie dokarmiałam go mlekiem dostępnym właśnie na oddziale wtedy mieli hipp i wydawało mi się że to mleko będzie dla niego odpowiednie . Po powrocie do domu zaopatrzyłam się w Hipp i po kilku butelkach zaczęło mu się ulewać , nie chciał go pić. Kupiłam mleko Bebilon i rewelacja . Zero ulewania Wszystkie mleka modyfikowane dostępne w Polsce spełniają bardzo ścisłe normy i są dostosowane składem do potrzeb niemowlęcia.

Tak na prawdę wszystko zależy od dziecka. Każde dziecko będzie inaczej reagowało na dane mleko. Ja jak rodziłam Syna to w szpitalu po cięciu nie miałam od razu mleka więc musiałam dawać mu mm. W szpitalu dawali Nan. W domu karmiłam już tylko piersią. Jednak jeśli chodzi o mm to każde mleko ma bardzo podobny skład i musi dostarczyć Małemu organizmowi wszelkich niezbędnych składników mineralnych, witamin. Mleka różnią się od siebie cena tak na prawdę. Dlatego trzeba sprawdzić na małym brzuszku które odpowiada naszemu dziecku najbardziej.

My z Nan HA przeszliśmy na Bebilon i jest super.Moim zdaniem Bebiko raczej jest znacznie gorsze od Bebilon

Córę karmiłam piersią, jednak gdy była już starsza robiłam jej kaszki na mm, ponieważ miała skazę białkową to używałam do tego bebiko ha. A potem, jak alergia przeszła też enfamil, wiele mam wokół mnie używa tego mleka właśnie.