2019-09-27 00:22
Smoczek do butelki a rodzaj pokarmu
Drogie mamy mam pytanie czy podając dziecku kaszkę w formie płynnej zmieniałyście smoczek na butelce ? Słyszałam różne opinie i nie wiem jak podejść do tego tematu Kaszka ma konsystencję jak tylko trochę gęste mleko i normalny smoczek też przepuszcza pokarm Z góry dziękuję za odpowiedź

Tak, zeby dziecko nie przyzwyczailo sie do jednego. Ja najpierw dawalam jedno i potem byl problem z daniem innej buteleczki czy z nowym smoczkiem bo mala byla przyzwyczajona do jednego i nie chciala nic innego a juz trzeba bylo zmienic. Byl maly problem ale teraz juz zmieniamy raczej na rozne ;) tak samo z smoczkami w razie gdyby sie zgubil itd zeby nie miala tylko jednego

Tak, kaszka jest gęstsza od mleka i dziecko musi się bardziej napracować, żeby zjeść. Moja córeczka się przy tym szybko męczyła i denerwowała, po zmianie smoczka je kaszkę bez problemu.

Tak my również zmieniliśmy smoczek ponieważ przy mleczku stosowaliśmy smoczek taki aby nie zniechęcił do karmienia piersią i z niego mleczko leciało słabiej także musieliśmy zmienić bo za ciężko by leciało przy kaszce

Ja również zmieniałam smoczek podając dziecku kaszkę, by miało łatwiej wypić i aby się nie denerwowało, że nic nie leci.;-)

Również miałam rózne smoczki jeden do mleka i drugi do kaszy. Ja kaszkę robiłam bardziej gęstą i troszke trudniej było córce zaciągnąc pokarm dlatego zwykły smoczek by nie dał rady a w tym specjalnym do kaszki leciało tak jak powinno. Z drugiej strony mozesz powiekszyc dziurke sama tak jak to kiedys moja mama mi robiła a poxniej podobno sama wygryzałam coraz wieksza ale wiadomo to były inne czasy :)

Tak zmieniłam smoczek . Kaszka jest dosyć gęsta więc potrzebowałam smoczek specjalny do kaszek , można zamówić go na allegro. Pytanie tylko jaką Pani używa butelkę ? ale myślę że do każdej butelki można go kupić

My do soczku już podaliśmy inny smoczek bo w soku z marchewki odciskanym ze startej było trochę fuzli które zatykały mniejsze dziurki. Przy większej mały pije bez narzekania

U nas córa w ogóle nie chciała pić kaszki z butelki, akceptowała tylko łyżeczkę. Aczkolwiek do kaszki odpowiedniejsze wydają mi się smoczki specjalne do kaszki, lovi ma bardzo fajne, jest kształt takiego krzyżyka. No chyba, e kaszka jest bardzo płynna i maluch radzi sobie z normalnym smoczkiem, no to czemu nie.

Mój Syn ogólnie za kaszkami nie przepada ale jeśli już to je jadł łyżeczka. Nigdy z butelki i sami jakoś specjalnie o butelkę nie zabiegaliśmy od początku zresztą. Szybko nauczył się pić z butelki 360 i to nam wystarcza.A do kaszki tak jak napisała Madzia jest specjalny smoczek i na pewno ma go w swojej ofercie Lovi.

Ja chcialam podac synkowi kaszke bo wydawal mi sie szczuplutki i budzil sie dlugo po ok.3razy w nocy mimo ze pil mm od 4mc i kupilam butelke taka z wieksza dziurka specjalny do kaszeknale jak dalam synkowi to tak strasznie plakal i wedlug mnie lecialo mu to za szybko i zaciskal zabkami, bo tez mu nie smakowalo, wiec postanowilam mu w ok.5mc podawac kaszke lyzeczka, cos tam zjadal ale zawsze malo a nadal w nocy sie budzil , a kaszke juz na 10mc nie chcial i ciagle wyplowal.

Synek kasze tez najchętniej kasze jadł łyżeczką ale taką dostosowaną do wieku, miesięcy, Teraz tez bardzo chętnie czasem zjada kaszke na kolacje czy śniadanie

ewciaos maluszki bez względu czy są karmione mm czy piersią mogą często budzić się w nocy z różnych powodów. Jak dziecko jest szczupłe nie trzeba je dokarmiać kaszką, jak dobrze się rozwija i waga nie spadła w ostatnim czasie o dwa kanały centylowe nie nie ma czym się martwić. Moja córka też gdzieś w okresie 10 miesięcy nie chciała już jeść żadnych papek czy musów, wolała wszystko przegryzać:)

Silver ma rację to, że dziecko jest szczupłe wcale nie oznacza, że trzeba dokarmiać czy dawać kaszkę. Trzeba zwracać uwagę na to czy dziecko jest na mniej więcej tym samym centylu albo też mój synek też jest z tych szczupłych i ona zawsze mówi, że skoro ja i mąż jesteśmy szczupli to nie ma co wymagać od małego. :) Zawsze też zamiast kaszki takiej sklepowej można dziecku samodzielnie robić np kasze manną mój synek wolał manną niż te kupne, teraz znowu uwielbia płatki owsiane. Ja tam się cieszę bo jest to przynajmniej zdrowsze i nie zawiera cukru (jeśli same nie dodamy do niej cukru).

Ja również czesto robie kasze manne wrzucam do tego mrożone malinki i.jagodki mmmm pychotka

Ja na sniadanie do mleka dodaje kaszke ,smoczek zmienilam na ten do kaszki bo nie lecialo nam z innego