2019-09-27 00:21
Która butelka jako pierwsza?
Witam, niedługo na świat przyjdzie nasze dzieciątko, co za tym idzie mam trochę czasu by poczytać, które produkty są najprzydatniejsze i najlepsze dla maleństwa. Ostatnio trafiłam na artykuł odnośnie butelek szklanych i plastikowych, jednak coś mi przerwało i nie mogę odnaleźć go jeszcze raz... Może wiecie, która będzie najodpowiedniejsza jako pierwsza?Dodam, że chce podawać swój pokarm w miarę możliwości a nie modyfikowane, ale chciałabym żeby mój partner również czerpał z tego radość no i czasem odciążył mnie w kryzysowych momentach ( których mam nadzieję nie będzie :D )Z chęcią zasugeruję się nie tylko ogólną poradą ale także konkretnymi modelami/wskazówkami o ile takie są. :)

Szklane butelki są podobno trwalsze od plastikowych, ale moim zdaniem później dziecko i tak je więcej i trzeba dokupić większe butelki, więc i tak zostaną wymienione.Używam butelek antykolkowych1.avent classic, ale te przy zdaniu najmniej (z tych ktore uzywam) się układają na kształt sutka . 2. Lovi ta zwykla 150ml przezroczysta z różowa miarka , z tym że miarka przełamuje o 10ml i trzeba najpierw odmierzac wodę miarka ktora jest na zakretce i dopiero wlać do butelki. Smoczek podobny do avent ale końcówka jest cieńsza i lepiej się "wyciaga " przy ssaniu jak sutek3. Nuk first choice + . Moim zdaniem najlepsza z tych trzech. Smoczek ma anatomiczny kształt i dziurka nie jest skierowana na wprost tylko do góry, jest lekko splaszczony jak sutek przy zdaniu, a nie jak smoczki w tamtych butelkach które są całkiem okrągłe. Tylko dla tak małego dziecka trzeba wymienić smoczek gdyż ten który jest dołączony to rozmiar 1m i za szybko przepuszcza pokarm. (1 oznacza dziecko w wieku 0-6mies a "M" to przeznaczenie do mleka modyfikowanego. Trzeba dokupić 1S. "S" to przeznaczenie do picia wody i mleka matki. Ma wolniejszy przepływ. Ja podawałam mleko modyfikowane smoczkiem S bo z tego M do mm za szybko leciało mleko i dziecko sie krztusilo)

I ta 3 butelka z nuka miała najlepsze odpowietrzenie . Dwie pierwsze miały prawie identyczne

Przez pierwsze 10 dni karmilam butelka ze szpitala ktora podawano mojemu dziecku mleko (nie miałam pokarmu) . To jest bodajże dla wczesniakowhttps://www.medela.pl/karmienie-piersia-dla-specjalistow/produkty/kolekcjonowanie/jednorazowe-butelki taka butelkahttps://www.dlawczesniaka.pl/pl/p/NUTRICIA-Smoczek-Preterm-Teat-dla-wczesniakow/2454 taki smoczekMa 3 dziurki Ale leci dużo wolniej od tych "sklepowych " zwykłych z jedna dziurka

Ważne, żeby dostosować butelkę i smoczek do wieku dziecka i regularnie je zmieniać. Na rynku duży wybór tego typu artykułów, ale najlepiej wybrać jakąś znaną firmę i trzymać się jej (osobiście polecam Lovi i Canpol Babies).

Kto by pomyślał, że tyle ważnych rzeczy trzeba mieć na uwadze :o.Jak często zmieniać smoczek ? Raz na miesiąc ?

Smoczek jak i butelkę w pierwszej kolejności wymieniamy wtedy gdy zauważymy ich zużycie, wszelkie ślady zniszczenia. Co do samego smoczka to najlepiej sprawdzić zalecenia producenta, zwykle jest to czas dwa/ trzy miesiące. Jeśli chodzi o konkretną firmę to również mogę polecić Canpol Babies i Lovi, najważniejsze też aby była antykolkowa i niezaburzająca odruchu ssania.

Dokładnie smoczki i butelki się wymienia jak widać już osad czy przebarwienia albo ślady zużycia uszkodzenie itd ale smoczki tak czy inaczej powinno się wymienić co 2 czy 3 miesiące oczywiście warto dostosowac je do wieku dziecka również. Co do butelek jeśli się chce karmić piersią i butelka czasem to warto zaopatrzyc sie w butelkę nie zaburzajaca odruchu ssania pomimo że nie ma gwarancji 100 proc że dziecko nie odrzuci piersi to taka butelka na pewno jest dużo bardziej bezpieczna pod tym kątem. Ja osobiście polecam butelki Canpol i lovi.

Wystarczy żeby była oznaczona jako antykolkowa ? Czym to się w ogóle różni ?Ja sama piłam z piersi do 3 roku życia, moja siostra miała bardzo duży problem z jelitami, a niestety nikt w otoczeniu nie ma doświadczenia w tych sprawach...

mwrzesinska butelki antykolkowe mają w sobie specjalny zawór antykolkowy, dzięki któremu nie ma problemu z odpowietrzaniem smoczka. Zwykle po prostu na opakowaniu butelki jest napisane czy dana butelka jest antykolkowa.

Niekoniecznie to to samo są butelki niezaburzajace odruchu ssania i antykolkowe jednocześnie na opakowaniu butelki powinno pisać też że nie zaburza odruchu ssania.

Dzięki bardzo :)

Wrzesińska, karmię córkę odciagnietym pokarmem i używam butelek Lovi, testowałam innej firmy, ale wtedy dziecko się krztusiło i ulewała. Swego czasu obfite ulewanie łàczyłam ze źle dobranà butelką. Jestem zadowolona z Lovi, używam butelek niezzburzajacych odruchu ssania (być może dlatego mogę karmić raz z butelki, a raz piersią). Smoczki zmieniam co miesiąc/dwa. Nie tylko widać po nich zużycie, ale „wyrabiają się”.Preferuję butelki szklane. Mimo, ze są cięższe od plastikowych wyglądają elegancko i pokarm szybciej się w nich podgrzewa.Lovi na swojej stronie ma filmiki instruktażowe dot karmienia butelką i pozycji, obejrzyj je sobie.

Szklane są fajne do soków bo nie łapią koloru. Za to są ciężkie. Warto wybrać taką która nie zaburza odruchu ssania i przede wszystkim antykolkową. Mój syn jest prawie od początku na mm i parę butelek przetestowałam. Najlepiej sprawdziły nam się butelki Tommee Tippee z taką rurką odpowietrzajacą, która ma wskaźnik czy temperatura jest ok. Drugie to butelki Chicco Natural Feeling.Butelki trzeba wymieniać jak są podrapane, smoczki co jakieś 2-3 miesiące ale to się zgrywa z następnym rozmiarem smoczka. Też inaczej jak korzystasz tylko z jednej butelki i ten sam smoczek cały czas a inaczej jak masz kilka butelek i jest rotacja.

Na rynku jest wiele butelek i trzeba je wybrać żeby smoczek pasował dziecku. Nie ma złotej zasady. Najlepiej żeby butelka nie zaburzała odruchu ssania oraz żeby była antykolkowa (wtedy w smoczku jest specjalny zawór, który ją odpowietrza). Jeśli chodzi czy szklana czy plastikowa to już wg uznania. Jedni wolą szklane bo nie odbarwiają się, szybciej nagrzewają a inni plastikowe bo lżejsze ale dla dziecka nie ma to najmniejszego znaczenia.Butekę wymieniamy kiedy zauważymy pierwsze oznaki zniszczenia, zużycia a smoczki co około dwa miesiące albo jeśli coś nas zaniepokoi albo chociaż to oczywiste jak dziecko przegryzie smoczek.

Na pewno szklana będzie na dłużej ale za to trzeba uważać by jej nie obtluc itd. Myślę że czy szklana czy plastikowa to już najlepiej wybrać sobie samej jak wygodniej.