Szanowny Użytkowniku.

Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.

Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.

Przepraszamy za utrudnienia.

Forum

30

karkaja
2018-08-21 14:32

ostatni komentarz:
2019-09-13 22:40

Od kiedy można uczyć dziecko pić z niekapka?

Hej dziewczyny. Od kiedy można zacząć uczyć niemowlaka pić z kubeczka niekapka?

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
1
2
3
4
5
(...)
7
Sortuj

Mama_Hani
2018-08-21 15:13

To wszystko zależy od dziecka. Pierwsze niekapki niby są od 6 msc ale moja Hania nie chciała pić z żadnego kubeczka. U nas sprawdził się bidon z rurką.

Silver_90
2018-08-21 22:07

Karkaja swojej córce pierwszy raz dałam kubek niekapek do picia wody jak miała rozszerzaną dietę czyli kiedy skończyła pół roku. Niektóre maluszki wolą pić z kubka treningowego, bidonu czy zwykłego kubka. Musisz u dziecka popróbować z czego najlepiej będzie się jemu piło.

Aiisa
2018-08-21 22:33

U nas tak samo pierwszy raz podałam jak rozszerzyliśmy dietę czyli w okolicy 6 miesiące mniej więcej no w zasadzie ciut wcześniej już dałam by się zapoznał z kubkiem.

evli2
2018-08-22 07:10

u nas ten sam problem....podałam kubek niekapek synkowipo 6 miesiącu i nie chciał. potem zmieniłam na inny i też nie chce..a ma 9 miesięcy...żadnego niekapka nie chce...

emmka
2018-08-22 11:10

Wg, zaleceń pierwsze kubeczki są po 6 miesiącu, z miękkim ustnikiem. Dziecko wówczas jest na etapie ząbkowania, więc ten miękki silikonowy ustnik nie podrażnia mu dziąsełek, a podczas picia służy czasami jako gryzak. Następne są po 9 miesiącu, już z twardym ustnikiem.

MichuNi
2018-08-22 15:00

Teoretycznie po 6. miesiacu, wiele dzieci ogarnia picie z niekapka juz wczesniej. Ale tak naprawde kubek niekapek nie jest najlepszym wyborem jesli chodzi o rozwoj miesni ktore wplywaja pozniej na rozwoj mowy, co wiecej utrwala odruch ssania - najlepsze sa bidony z rurka :)

emmka
2018-08-22 15:16

U nas chyba maluszek zaczął wcześniej pić z kubeczka i szybko nauczył się. Łyżeczkę też dość wcześnie wprowadziliśmy, także teraz nie ma problemu z jedzeniem łyżeczką.

Aiisa
2018-08-22 18:25

U nas od razu kubek 360 niekapkow nie chciał więc warto próbować:)

emmka
2018-08-23 08:37

Dokładnie, warto próbować, jak nie taki kubek to inny.

zamarancza
2018-08-24 22:23

U nas kubek niekapek był używany około roku, a jak mały miał ok. 15 miesięcy nauczył się pić z kubka 360.

anka_01
2018-08-26 03:28

Każdy niekapek ma napisane od kiedy jest :) moja mala tez zaczęła po 6 miesiacu

Aiisa
2018-08-27 01:27

Tak każda butelka niekapek itd mają opisy od kiedy ale to jest przupuszczalny wiek dziecka od którego może korzystać bo np kubek 360 jest najwcześniej od 9 miesiąca wg producenta A mój syn na 6 miesięcy pil z niego już.

aniam
2018-08-29 12:23

My zaczęliśmy od Tommee Tippee po 4 miesiącu. Szybko z niego zaczął pić ale nie lubił. Inne też tak sobie. Teraz mamy bidon niekapek z rurka tej firmy i już 2 dnia super z niego pił i lubi. Maja w ofercie też kubki niekapki z rurką. Planuję kupić ich kubek 360 stopni. Wszystko zależy od dziecka czy ustnik podpasuje i podnoszenie kubka. U nas z tym były problemy i super pił jak mu przechylałam. A teraz sam łapie szklankę i próbuje pić więc dlatego kupujemy 360 stopni

MichuNi
2018-08-29 12:54

Tych opisow producenta jesli chodzi o wiek nie trzeba sie kurczowo trzymac, bo to jest tylko orientacyjna informacja majaca byc pomoca dla rodzica. Jednak tak naprawde to do nas nalezy decyzja i tak np. ja teraz z drugim dzieckiem zamierzam calkowicie pominac etap niekapkow, od razu przejsc do bidonu ze slomka (mimo ze producent tego raczej nie przewiduje), oraz kubka 360°. Z kolei moja corka juz na pewno od roku uzywa bidonow "pop up", mimo ze producent na opakowaniu napisal, ze zaleca od 3 r.z. (ona ma teraz 2.5 roku) ;)
(Te zalecenia dzialaja tez troche tak, ze producent chce nam jak najwiecej swoich produktow sprzedac, wiec "od tego miesiaca to, miesiac pozniej to, pozniej to, nastepnie to, to, to i to ", gdzie na dobra sprawe mozna by miec jeden model, i kupowac nowy gdy sie zepsuje/zuzyje - ale wtedy moglybysmy kupic przez rok tylko 3 bidony ;) )

Mama_Gratki
2018-08-29 13:54

Michu, dokładnie- zalecenie producenta jest orientacyjne ale dla nas pomocne. Jednak niektóre dzieci wcześniej zaakceptują dany produkt, a inne później. Tak samo jest ze smoczkami czy butelkami. Przykładowo moja córka zaakceptowała smoczek 3+ dopiero gdy miała 4 miesiące. Warto taki kubeczek dać chwilę przed rekomendowanym czasem - dziecko wtedy się oswoi i zapozna z nowym produktem

Aiisa
2018-08-29 18:15

Pomocne zdecydowanie dla niektórych mam ale przedewszstkim to marketing to od 4 m to od 6 itd tak jak wcześniej napisałam przed kubkiem 360 powinien być treningowy itd A mój syn od razu na 6 m złapał 360 bez problemu.

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
1
2
3
4
5
(...)
7
Wyszukiwarka forum:
Kategorie forum
Ciąża i poród
Karmienie piersią
Karmienie butelką