Szanowny Użytkowniku.

Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.

Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.

Przepraszamy za utrudnienia.

Forum

69

Lidka28
2019-09-22 22:42

ostatni komentarz:
2019-09-29 21:39

OWOCE I WARZYWA

Jakie owoce i warzywa można wprowadzać dziecku przed rokiem?

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Sortuj

aneczkaa006
2019-09-22 23:06

Mysle że wszystkie oprócz silnie alergizujących i ciężkostrawnych. A tak to stopniowo i obserwować

kasaiaa1
2019-09-23 00:15

Jest bardzo dużo owoców które można wprowadzić przed rokiem. Jedynie cytrusy wprowadza się trochę później niż normalne ponieważ są alergizujące

moniczka7896
2019-09-23 11:44

Jest bardzo dużo owoców i warzyw, które można podawać przed rokiem maluszka.
W lupce wyszukaj porady możesz wpisać, wyszukać i poczytać kiedy które można podawać.
Najlepiej podawać najpierw pojedynczo i obserwować reakcję organizmu dziecka.

rena_cz
2019-09-23 12:44

jest tego bardzo dużo. Łatwiej będzie jak to co będziesz chciała wykorzystać sprawdzić czy na pewno można. Bo wymieniac by można i można.

Lady_Pinka
2019-09-23 13:04

Roczne dziecko właściwie może jeść wszystko (no może poza całymi orzechami i wg niektórych miodem), więc powoli i w niewielkich ilościach można maluchowi proponować wszystkie warzywa i owoce. Niech się naje na zapas, bo za kilka miesięcy większość rzeczy będzie "blee", a na każdy posiłek powinny być "pomidolki", arbuz i chleb z masłem ;).

Lidka28
2019-09-23 14:35

Dziękuję bardzo

MagicznyPazur
2019-09-23 14:59

Ja przed rokiem wprowadziłam większość warzyw i owoców. Z cytrusami ostrożniej tylko u nas było, ale mój synek jadł wszystko. Cebuli tylko nie jadł, dopiero jak był ciut starszy.

Monka123456
2019-09-23 15:40

Chyba można już większość wprowadzić

qazz
2019-09-23 21:39

Ja praktycznie wszystkie warzywa i owoce starałam się podawać przed roczkiem. Niestety synek nie każdego chciał spróbować. Większość wypluwał. Ale starałam się dawać mu różne.

moniczka7896
2019-09-23 21:44

U nas nie było problemów z żadnym owocem ani warzywem.Jedyny owoc, którego podaję nie dużą ilość to winogron dlatego,że synek dostaje rozwolnienia i często po nim kupy robi.

ewciaos14
2019-09-23 22:17

U mnie synek od ok. 8mc jadl juz wwszystkie owoce tak lubial owoce śliwki, winogrona, trskawku, brzoskwinie ze zjadal ich mnóstwo..ale miak lekkir czerwone plamki i do teraz nie wiem czy to po jakims owocu czy po bialku bo czesciej zauważyłam ze mu sie pojawiają jak zje jogurt.. A mój straszy syn jest lekko uchylony na bialko i cos czuje ze mlodszy tez niestety.

aneczkaa006
2019-09-23 22:53

U nas też narazie nie było problemu z owocami. Jedynie pediatra mówiła żebyśmy się trochę wstrzymaliśmy w względu na ulewanie bo owoce mogą nasilic

Darulka04
2019-09-24 08:29

U mnie było ostrożnie z owocami i warzywami, bo córka miała bardzo wrażliwy żołądek od dużej ilości lekarstw. Gdyby nie to pewnie wprowadzilabym jej wszystko szybciej, A teraz jest problem bo nie chce owoców, tubki tak ale całych owocow nie. Jej kuzyn miesiąc starszy zje wszystko bo próbował wszystkiego kapustę kiszoną, ogórki kiszone, konserwowe, sos czosnkowy, cebulę, pomidorki koktajlowe to je jak ciasteczka, A moja córka już tego nie zje.

Mama_Hani
2019-09-24 09:19

To też zależy jak długo przed rokiem.. Bo 9 miesięcy to też przed rokiem jakby nie patrzeć.. Ale np 11 miesięcy to w zasadzie już bardzo blisko i ja bym powoli wprowadzała wszystko.. No może faktycznie poczekala bym z cytrusami ale jeśli maluch wcześniej nie miał żadnych alergii to i cuyrusa można dać spróbować.. Nie mam tu na myśli podania całej pomarańczy ale np dać kawaleczek..
Wszystko też zależy od smaku i tego co dziecko lubi.. Moja Hania ogólnie tak do rączki to zje jedynie jabłko, banana, arbuza i po małym oszustwem gruszkw (jak powiem że to jabłko). Resztę owoców przemycam w tubkach... Z warzyw to uwielbia marchewkę ale tylko ugotowana w zupce.

pati1990
2019-09-24 12:50

Jeżeli chodzi o warzywa i owoce to można wprowadzać większość i sprawdzać reakcje dziecka . Jeżeli chodzi o owoce cytrusy to bym się wstrzymała . Mój syn ma 9 miesięcy i wprowadziłam większość owoców i warzyw i nie było niepożądanych alergii .

Jedyne co to po roku miód , orzechy grzyby to jeszcze dużo później bo są ciężko strawne

aneczkaa006
2019-09-24 21:25

Ja też z cytrusami się wstrzymuje narazie nie chce podawać

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Wyszukiwarka forum:
Kategorie forum
Ciąża i poród
Karmienie piersią
Karmienie butelką
Dieta
Zdrowie
Pielęgnacja
Zabawa
Rozwój i wychowanie
Rodzice
Noworodek i niemowlę