2019-09-29 21:39
OWOCE I WARZYWA
Jakie owoce i warzywa można wprowadzać dziecku przed rokiem?

Mysle że wszystkie oprócz silnie alergizujących i ciężkostrawnych. A tak to stopniowo i obserwować

Jest bardzo dużo owoców które można wprowadzić przed rokiem. Jedynie cytrusy wprowadza się trochę później niż normalne ponieważ są alergizujące

Jest bardzo dużo owoców i warzyw, które można podawać przed rokiem maluszka.W lupce wyszukaj porady możesz wpisać, wyszukać i poczytać kiedy które można podawać.Najlepiej podawać najpierw pojedynczo i obserwować reakcję organizmu dziecka.

jest tego bardzo dużo. Łatwiej będzie jak to co będziesz chciała wykorzystać sprawdzić czy na pewno można. Bo wymieniac by można i można.

Roczne dziecko właściwie może jeść wszystko (no może poza całymi orzechami i wg niektórych miodem), więc powoli i w niewielkich ilościach można maluchowi proponować wszystkie warzywa i owoce. Niech się naje na zapas, bo za kilka miesięcy większość rzeczy będzie "blee", a na każdy posiłek powinny być "pomidolki", arbuz i chleb z masłem ;).

Dziękuję bardzo

Ja przed rokiem wprowadziłam większość warzyw i owoców. Z cytrusami ostrożniej tylko u nas było, ale mój synek jadł wszystko. Cebuli tylko nie jadł, dopiero jak był ciut starszy.

Chyba można już większość wprowadzić

Ja praktycznie wszystkie warzywa i owoce starałam się podawać przed roczkiem. Niestety synek nie każdego chciał spróbować. Większość wypluwał. Ale starałam się dawać mu różne.

U nas nie było problemów z żadnym owocem ani warzywem.Jedyny owoc, którego podaję nie dużą ilość to winogron dlatego,że synek dostaje rozwolnienia i często po nim kupy robi.

U mnie synek od ok. 8mc jadl juz wwszystkie owoce tak lubial owoce śliwki, winogrona, trskawku, brzoskwinie ze zjadal ich mnóstwo..ale miak lekkir czerwone plamki i do teraz nie wiem czy to po jakims owocu czy po bialku bo czesciej zauważyłam ze mu sie pojawiają jak zje jogurt.. A mój straszy syn jest lekko uchylony na bialko i cos czuje ze mlodszy tez niestety.

U nas też narazie nie było problemu z owocami. Jedynie pediatra mówiła żebyśmy się trochę wstrzymaliśmy w względu na ulewanie bo owoce mogą nasilic

U mnie było ostrożnie z owocami i warzywami, bo córka miała bardzo wrażliwy żołądek od dużej ilości lekarstw. Gdyby nie to pewnie wprowadzilabym jej wszystko szybciej, A teraz jest problem bo nie chce owoców, tubki tak ale całych owocow nie. Jej kuzyn miesiąc starszy zje wszystko bo próbował wszystkiego kapustę kiszoną, ogórki kiszone, konserwowe, sos czosnkowy, cebulę, pomidorki koktajlowe to je jak ciasteczka, A moja córka już tego nie zje.

To też zależy jak długo przed rokiem.. Bo 9 miesięcy to też przed rokiem jakby nie patrzeć.. Ale np 11 miesięcy to w zasadzie już bardzo blisko i ja bym powoli wprowadzała wszystko.. No może faktycznie poczekala bym z cytrusami ale jeśli maluch wcześniej nie miał żadnych alergii to i cuyrusa można dać spróbować.. Nie mam tu na myśli podania całej pomarańczy ale np dać kawaleczek..Wszystko też zależy od smaku i tego co dziecko lubi.. Moja Hania ogólnie tak do rączki to zje jedynie jabłko, banana, arbuza i po małym oszustwem gruszkw (jak powiem że to jabłko). Resztę owoców przemycam w tubkach... Z warzyw to uwielbia marchewkę ale tylko ugotowana w zupce.

Jeżeli chodzi o warzywa i owoce to można wprowadzać większość i sprawdzać reakcje dziecka . Jeżeli chodzi o owoce cytrusy to bym się wstrzymała . Mój syn ma 9 miesięcy i wprowadziłam większość owoców i warzyw i nie było niepożądanych alergii . Jedyne co to po roku miód , orzechy grzyby to jeszcze dużo później bo są ciężko strawne