Szanowny Użytkowniku.

Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.

Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.

Przepraszamy za utrudnienia.

Forum

69

rossignol
2018-11-09 13:14

ostatni komentarz:
2019-09-29 21:37

Czy stosujecie metodę BLW?

Proszę o poradę - która metoda na karmienie dziecka jest lepsza i dlaczego Waszym zdaniem? Pozwalaliście dziecku samodzielnie wszystkiego próbować i brać do buzi czy karmiliście łyżeczką? Co myślicie o tym co jest tutaj napisane, to porównanie? https://verrash.wordpress.com/2018/07/25/blw-i-lyzeczka/

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Sortuj

Justynamamajasia
2018-11-09 15:57

Ja wychodzę z założenia, że dziecko jak będzie gotowe to samo da znać. U mnie zuza sama dawała właśnie znać, że chcę zjeść coś nowego nie ważne czy to słoiczek czy to jedzenie samemu robione.

izapodg
2018-11-09 18:39

Moj mlody nie chce sam jesc, jedzeniem tylko rzuca i tak bylo od poczatku rozszerzania diety. Ma rok i wyrzuca co mu sie da. Takze u nas tylko lyzeczka wchodzila w gre i jest karmiony, ewentualnie male kawalki daje mu reka do buzi. Sam zlapie, ale po to zeby wyrzucic.

Aiisa
2018-11-09 19:43

Myślę że na początku często łyżeczka się bardziej sprawdza, z czasem warto jednak dawać część jedzenia do samodzielnego probowania

moniczka7896
2018-11-09 20:25

Również uważam, że na początku dobrym rozwiązaniem będzie łyżeczka .A z czasem kiedy dziecko już trochę będzie większe i będzie miało dużo większa kontrolę nad swoim ciałem i potrzebami poznawania obsługi spożywania posiłków pozwolić maluchowi spróbować własnych sił i niech samo próbuje samodzielnie zjeść:)

zamarancza
2018-11-09 22:56

Polecam wątek o tej samej tematyce
https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=4&t=497
Jest tam sporo opinii i może tam dołączyć swoje pytanie? :)

Aiisa
2018-11-10 00:21

Ja tam podawalam blw mieszanie z łyżeczka ale na blw też trzeba czasu nie od razu maluch będzie miał ochotę tak próbować u nas zaczęło się z łyżeczka niekiedy dostał w rękę coś A z czasem kiedy łyżeczkę próbował łapać to dostawał już blw a płynne rzeczy łyżeczka więc u nas było i tak i tak.

Mama_Gratki
2018-11-10 18:56

Moja córka raczej niechętnie je z łyżeczki, ale za to chętnie podgryza jabłko trzynając go w ręce. Dzieci chcą być samodzielne, mają z tego zabawę. Uważam że warto probowac różnych sposobów aby zachęcić dziecko do jedzenia. Pamietajmy ze to ma być przyjemność odkrywania nowych smaków a nie przymus

Aiisa
2018-11-11 10:18

Zgadzam się warto próbować i tak i tak :)

izapodg
2018-11-11 15:03

Pewnie, ze warto, z tym ze kazde dziecko jest inne - jeden maluch je lyzeczka, a drugi jej nie toleruje. To samo z podawaniem kawalkow - albo zje, albo tak jak moj od pol roku rzuca kawalkami jedzenia ;D

Silver_90
2018-11-12 18:42

U mnie przy pierwszym dziecku tradycyjnie podawałam jedzenie łyżeczką, jakoś wtedy jeszcze nie zgłębiałam sie w temat BLW. Natomiast teraz przy drugim maluchu będę chciała od razu spróbować tej metody, na pewno można spróbować i zobaczyć reakcję dziecka i jego chęci na poznawanie smaków czy struktur jedzenia. Podpisuję się pod Mama_Gratki, że powinno to być przede wszystkim przyjemnością dla maluszka, chęcią odkrywania.

Aiisa
2018-11-12 23:12

Ja również jestem zdania że na siłę nie ma sensu bo można tylko zniechęcić malucha do jedzenia więc trzeba próbować blw czy łyżeczka ale nic na siłę:) czssto trzeba po prostu czasu albo po prostu innego sposobu podania czy innego miejsca dzieci sa różne niekiedy w domu nie chcą jeść ale już np gdzieś w gościach będą jeść czy gdzieś indziej:)

0202oliwcia
2018-11-30 20:04

Dla nas dieta BLW to najlepszy hit jaki moze byc :-) uwielbiamy

Mama_Gratki
2018-12-01 20:00

Moja koleżanka zachłysnęła się z synkiem BLW i maluch ma 1,5 roku i samodzielnie je zupę łyżeczką.
Moja córka je „samodzielnie” jabłko i chrupki, jest zachwycona :)

Kasia_S
2018-12-04 21:51

Mama mój syn miał rozszerzania dietę zaczynając od papek i jak miał 18 miesięcy to sam jadł sztućcami. Zarówno zupę jak i drugie danie. Jasne że nie był przy tym czyściutki i na ubraniach się coś zdarzyło jednak operował i najadał się sam.
Z tym że ja bardzo szybko zaczęłam mu też dawać do rączki sztućce żeby się uczył. Dziecku trzeba zaufać i tak na prawdę dać mu szansę na samodzielność.

Patrycjaj18
2019-01-06 23:06

Ja w pierwszym miesiącach podawalam synowi a takze teraz corce jedzenie ze słoiczków. W późniejszym etapie gdy dziecko potrafi samodzielnie gryźć niech szaleje i wybiera to na co ma ochote

Kasia_S
2019-01-11 22:27

Patrycja ale to, że dziecko nie ma ząbków wcale nie oznacza, że nie umie gryźć. Moja córka długo nie miała zębów a jadła wszystko. Dziąsła dziecka są tak twarde, że bez trudu poradzą sobie chociażby z jabłkiem. Córa dostawała jabłko do ręki i jadła od samego początku rozszerzania diety. Rozszerzałam metodą BLW. A dodatkowo im szybciej zaczniemy podawać stałe jedzenie i nie w formie papek tym zdrowiej dla dziecka.

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Wyszukiwarka forum:
Kategorie forum
Ciąża i poród
Karmienie piersią
Karmienie butelką
Dieta
Zdrowie
Pielęgnacja
Zabawa
Rozwój i wychowanie
Rodzice
Noworodek i niemowlę