Szanowny Użytkowniku.

Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.

Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.

Przepraszamy za utrudnienia.

Forum

61
Przebieranie pampersa !?
Sortuj

motheroftwo
2018-02-20 13:25

My też mamy w planach odpieluchowanie, idzie do lata, więc to mimo wszystko spore ułatwienie. Nie mam zamiaru syna do niczego zmuszać, aktualnie jest na etapie siadania na nocnik w ubraniu i mówieniu, że robi siku. Ale jak już go rozbiorę, to z gołym tyłkiem nie chce siedzieć i ucieka :) Nic na siłę, dzieci są bardzo inteligentne i w końcu same wyczują moment, że już czas pożegnać się z pampersem. Oczywiście, że trzeba zachęcać, tłumaczyć, pokazywać, ale nie dajmy się zwariować :)

Silver_90
2018-02-20 14:03

motheroftwo to u mnie jest podobnie. Kupiliśmy córce niedawno nocnik, ale jak na razie zero zainteresowania:) czasem usiądzie w ubraniu, ale z gołą pupą już nie chce. Też nie będę jej zmuszała a na wszystko przyjdzie pora. Będzie robiło się cieplej to wtedy będziemy częściej ją zachęcać. Moja szwagierka kupiła taką książeczkę o robieniu kupki i siku do nocnika i z czasem jej synek w ten sposób nauczył się korzystania z nocnika.

Agusia6
2018-02-21 11:07

Od początku dziecko uczy sie wszystkiego siadać,mówić, chodzic a potem sikac do nocnika.U nas synek szybko nayczyl sie sikac do nocnija w nocy byko gorzej i bylo tak ze kilka razy sie sikal na łóżko aż w koncu nie budzil sie do sikania.A jak juz mu sue chciało to wolal.Zobaczymy jak bedzie teraz z córka.Mojej znajomej córka wogole nie chciała siadać na nocnik tylko chciała robic siku czy kupke do ubikacji na muszli:) Wszystko w swoim czasie i sie naucza :)

maddziaa
2018-02-21 12:41

motheroftwo jestem dokładnie tego samego zdania. U nas córcia sama pewnego dnia zaczęła sygnalizować, że chce siusiu. Oczywiście wcześniej ćwiczyliśmy, pokazywaliśmy i siadała na nocnik. Już przed 2 urodzinami świetnie wołała siku. A miesiąc temu zupełnie pozbyliśmy się nocnego pampersa. Tym bardziej jestem pod wrażeniem, że obyło się bez ani jednej wpadki.

ewciaos14
2018-02-22 21:10

Dokladnie najgorsze jest zmuszanie dziecka do czego kolwiek a przecież na każde dziecko przychodzi czas...o na pewno bledem byłoby do czegos zmuszac dziecko, oczywiście możemy.ulatwic to przez tłumaczenie, zabawe, nauke- poprzez pokazywanie jak to zrobić..można.przy tym fajnie sie bawic, a dziecko bedzie chciało sie bawic i szybciej zie j nauczy na spokojnie niz mialo byc to przymusowe i bez przyjemności.

Agusia6
2018-02-23 21:56

Zgadzam sie z Wami i nie ma co zmuszać dziecka lepiej na spokojnje wytłumaczyć.Dzieci większe juz sa bardziej ruchliwe i dlatego ciezko jest przebrac pampersa moja to juz nawet odpina i musze jej poprawiać.
Ja synka tez nie zmuszam do niczego zwłaszcza do jedzenia jak jest glodne to zje.Sam nieraz przyjdzie i mowi ze chce cos zjesc i wtedy wiem ze jest głodny.

Justynamamajasia
2018-07-19 18:27

U mnie jak córka skończyła roczek to zaczęła mieć swoje humory i zależało od dnia. Raz ładnie dała zmienić pampersa, a raz to była masakra żeby tego pampersa wymienić. Teraz córka zaczyna robić na nocnik. Więc myślę, że niedługo się skończą pampersy i tylko synek będzie na pampersach.

Justynamamajasia
2019-03-18 16:19

U mnie jak się zuza wyrywala to ją czym zawsze zainteresowałem. Najlesza była książeczka z canpol. Ja zawsze staram się zmieniać pampersa jak nie są mocno przepełnione.

Magda13
2019-04-09 00:56

U nas 16 miesięcy i jak na razie jest w porządku , owszem czasem zdarzają się dni gdy przy "grubszej" sprawie mały się kręci i wierci, ucieka jednak staram się robić to w miarę szybko aczkolwiek dokładnie :p by nie stresować dziecka , zawsze jakiś zagaduję, robię miny i sprawnie nam to idzie

Kasia_Kasia
2019-05-07 12:01

U nas przewijak jest w bliskiej odległości kaloryfera, na którym mogę zawiesić ulubioną zabawkę dziecka. Wtedy ma namiastkę maty edukacyjnej :) Czasami wykorzystuję pałąk i również wieszam na nich zabawki. Zazwyczaj świetnie to działa i Maluch jest zajęty zabawą. Czasami udawało się z muzyką w tle (w szczególności odgłosy natury), bądź zaczynałam śpiewać :)

pati1990
2019-05-07 12:35

Kasia super patent żeby zawiesić zabawkę koło przewijaka ale jak dziecko jest większe to chyba zaczyna się interesować wszystkim innym jak np kremem itd :D u nas jeszcze tego problemu co prawda nie ma ale podejrzewam że później nie będzie łatwo :D

Aiisa
2019-05-07 13:11

Kasia super patent choć u nas wystarczyło dac dziecku coś potrzymac i było szczęśliwe i spokojne w miarę no ale jak już jest starsze dziecko tzn mobilne czyli raczkuje już albo chodzi itd to jest dużo gorzej ja miałam problemy bo mój syn niczym z reklamy pampersa obracal się i raczkowal przewijak już nie był bezpieczny do przewijania tylko już na łóżku się przewijalismy by nie spadł po prostu A później jak już stawał to umiał mi wstać zanim założyłam pampersa dobrze więc proste to takie nie jest:)

Kasia_Kasia
2019-05-07 13:14

Z większymi faktycznie może być trudniej. Wtedy to już chyba tylko nasza kreatywność w robieniu różnych min i odgłosów może tylko pomóc :)

Aiisa
2019-05-07 13:52

Kasia nie tylko niekiedy i to nie działa i trzeba dziecko jakoś zabawić jakieś gilgotki czy coś niestety ale wtedy też szybko trzeba i zręcznie zakładać i wiadomo dziecko się rusza więc trzeba mieć wprawe

dominika12313
2019-05-07 13:56

Ja kupiłam pantsy i myślałam, że to mi ułatwi teraz to zadanie, ale nie jest tak do końca..:D Nadal muszę zabawić zabawką albo właśnie jakieś śmieszne miny bo inaczej szybciutko mi się przekręca i ucieka z przewijaka :D

asia800
2019-05-09 22:30

Synek ma obecnie 9 miesięcy. Z przebieraniem jest ciężko, robi dokładnie to samo...obroty, ucieczki. Czasem by przebrać jednego pampersa muszę Go ciągle obracać i poprawiać. Staram się Go zabawić, ale to też bywa trudne...Najlepsza jest chyba paczka chusteczek nawilżających lub higieniczne w pudełku, wtedy sobie je wyjmuje.

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Wyszukiwarka forum:
Kategorie forum
Ciąża i poród
Karmienie piersią
Karmienie butelką
Dieta
Zdrowie
Pielęgnacja
Zabawa
Rozwój i wychowanie
Rodzice
Noworodek i niemowlę