Szanowny Użytkowniku.

Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.

Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.

Przepraszamy za utrudnienia.

Forum

61

anetka48
2017-07-12 23:02

ostatni komentarz:
2019-10-01 12:57

W czym prać dziecięce ciuszki?

Witam drogie mamy. Mam pytanko. Przygotowuję się do prania ciuszków dla maluszka, które przyjdzie na świat. Chciałabym się doradzić w czym mogę dziecięce ciuszki wyprać? W płynie do prania kłębuszek np. lub kapsułkach i użyć płynu do płukania dla niemowląt?Słyszałam różne opinie. Pomóżcie.

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Sortuj

Silver_90
2017-07-12 23:10

Anetka nigdy nie używałam tego płynu do prania, nie jestem również przekonana czy będzie akurat dobry na sam początek dla maluszka. Widziałam, że ma różne rodzaje i jak chcesz go koniecznie kupić to wybierz Soft. Sama używałam produktów z Loveli i te mogę polecić, niektórzy też już od początku używają zwykłych proszków i płynów do płukania i nic dzieciaczkom nie jest. Zawsze możesz ten sposób wypróbować na niewielkiej ilości ubrań, zobaczysz czy uczuli twoje dziecko.

anka_01
2017-07-13 01:07

Ja pralam od początku wszystko w Jelp on zawiera rowjiez środek zmiekczajacy ubranka i jest super. Nasze rzeczy również początkowo w tym pralam a po ok 3 tygodniach zaczęłam pomalu wprowadzać płyn do płukania zwykły i sprawdzałam jak mała reaguje. Najpierw zaczęłam nasze pojedyncze ubrania w tym prac a później od małej i nie ma żadnych problemów i mige spokojnie prać już w różnych rzeczach bo nie ma żadnej reakcji z strony mojej małej także również mogę polecić ten proszek na początek. Dodam że jest bardzo wydajny ;) a tak to szczerze mówiąc odradzam na początek wprowadzania takich różnych płynów itd chyba że są hypoalergiczne ale mimo wszystko ja na początek na Twoim miejscu bym sobie darowala bo nie wiadomo jak maluszek będzie reagował i najlepiej z czasem zacząć wprowadzać i sprawdzać jak reaguje czy nic się po tym nie dzieje ;). Ubranka niemowlaczka przesiakaja zapachem dziecka więc żadne płyny do płukania nie będą potrzebne :P

izapodg
2017-07-13 02:07

Ja bym nie stosowala od samego początku takich detergentów, nie wiesz jak maluszek zareaguje na nie czy nie dostanie alergii. Kup lovelle nie jest droga, ja w Biedronce kupuje 1.8 kg za około 14-15 zł. W Lidlu jest też teraz Jelp w promocji. A żeby dobrze odpłukać proszek dobrze jest nastawić w pralce podwójne płukanie, a jak nie masz takiego programu to po prostu po zakonczeniu prania nastaw oddzielnie jeszcze jedno płukanie. Moim zdaniem przynajmniej na początek jak dzieciątko jest takie malutkie i wrażliwe to dobrze jest tak robić.

0202oliwcia
2017-07-13 07:59

Z coreczka miałam dzidziusia teraz stawiam wlasnie no Lovele kupilam sobie proszek oraz mleczko do prania płynu do płukania nie planuje kupowac czym mniej detergentów dla maleństwa tym lepiej

Xenia21
2017-07-13 08:39

Na początek lepiej kup jakiś proszek lub płyn dla dzieci, na pewno będzie bezpieczniejszy, delikatniejszy dla noworodka, który ma wrażliwą skórę. Później jak maluch podrośnie, możesz pomału próbować zwykłego proszku czy kapsułek, będziesz widziała jaka jest reakcja na zwykły płyn, proszek czy kapsułki, jak dziecko nie będzie reagować alergicznie to możesz prać w zwykłych środkach, ale na początek lepiej wybierz coś specjalnie przeznaczonego do prania ubranek niemowlęcych.

emmka
2017-07-13 10:22

Do pranie ubranek niemowlęcych polecam Lovelę. Jest delikatna, bezpieczna i ładnie pachnie. Ważne jest w czym pierzemy ubranka dziecięce, ale jeszcze ważniejsze jest w czym je płuczemy, bo właśnie to na nich zostaje, także płyn do płukania koniecznie przeznaczony dla dzieci, żeby był delikatny i nie podrażniał skóry.

BabaYaga
2017-07-13 21:12

Ja z kolei obok Lovelli i Jelpa polecam Ci płyny hipoalergiczne Białego Jelenia - niedrogie, bardzo wydajne i pięknie pachną. Stosowałam je przy praniu ubranek noworodka.

aniam
2017-07-14 08:29

Każdy ma inne doświadczenia w praniu ubranek. Jedna koleżanka używa Lovelli i jest bardzo zadowolona, inna dla odmiany Jelpa bo po lovelli wyskoczyło uczulenie. Ja sama zdecydowałam się na ariel sensitive z mleczkiem migdałowym (stosunkowo drogi, ale sama mam problemy z wieloma środkami do prania a po arielu nic mi nie jest) a do płukania wybrałam lenor sensitive. Co z tego wyjdzie, zobaczymy jak mały będzie na świecie, najwyżej będę zmieniała :) warto też przeczytać instrukcję od pralki, bo ja swoją mam kilka lat a dopiero teraz znalazłam program rozszerzający do zwykłego programu który polecany jest do prania odzieży dla osób z problemami skórnymi i dziecięcej bo program płukania trwa dłużej i w większej ilości wody.

Mamik
2017-07-14 15:10

Uwazam ze na samym poczatku dla noworodka powinno sie prac ubranka w proszkach lub plynach do tego przeznaczonych. Ja na poczatek wybralam plyn Lovela do prania i nie stosowalan juz dodatkowo plynu do plukania gdyz uwazam ze tyle chemii na poczatek wystarczy. Ubranka byly i tak bardzo delikatne i pieknie pachniały. Oczywiście poczatkowo wszystko pralam w 60 stopniach a posciel, reczniki o pieluchy w 90 stopniach. Jak maluch skonczyl 4 miesiące przeszlam na proszek i plyn do plukania Bobini i wszystko jal leci piore w 40 stopniach a pościel i reczniki w 60.
Należy pamiętać ze dzieci mają bardzo delikatna i wrazliwa skorr i nie bez powodu specjalnie dla nich stworzono proszki i płyny. Sa to detergenty ktore w wiekszosci nie maja prawa uczulic, zapachy sa dosc przyjemne i delikatne bo dzieci na pocZątku maja tez bardzo wyostrzony zmysl wechu, wiec chodzi tez o to żeby nie podraznic noskow. Slyszalam ze niektóre mamy od 3 miesiaca piora w normalnych proszkach a plucza dzieciecymi plynami, ale ja uwazam ze chociaż do roku nie powinnyśmy nadużywać zbyt mocnej chemii chociaz w tym przypadku, gdyz dookola i tak jest jej wystarczajaco duzo :)

Maggda
2017-07-16 11:23

Ja od samamego początku używałam płynu do prania Lovela i mała dobrze go przyjęła. Ma bardzo delikatny, przyjemny zapach. Płynów do płukania już nie stosowałam, uważałam to za zbędne.
A na ciut trudniejsze plamy (np po kupce, czy marchewce, jagodach i inne...) polecam mydełko odplamiające Beckmann.Usuwa dosłownie wszystko:) Na pewno dostępne jest w rossmannie, nie wiem czy jeszcze gdzieś.

MichuNi
2017-07-16 13:43

Ja jeszcze ze swojej strony moge polecic (oprocz jelpa, loveli i bobini) proszek domol sensitiv - to marka sieci drogerii Rossmann, tylko tam dostepna. Jednak jesli i tam tam kupujecie to warto wyprobowac :) Niedrogi, wydajny a dobry.

emmka
2017-07-16 20:52

Mydełko Beckermann jest bezcenne przy jakichkolwiek plamach.

Jugatsu_88
2018-07-20 15:28

Ja do prania używam produktów firmy Lovela i Bobini. Do płukania używam płynu Silan Sensitive, natomiast na plamy odplamiacz Lovela lub szare mydło :-)

Aiisa
2018-07-20 21:36

jugatsu do odplamiania fajne jest mydełko dr Beckmann.

zamarancza
2018-07-21 11:28

Ja prałam wyłącznie w Loveli. Płyn delikatny, pięknie pachnący i dobrze dopiera plamy, a do tego zapach utrzymuje sie bardzo długo.
Mimo wszytsko moze sie zdarzyć, że mimo hipoalergiczności dzieciątko będzie uczulone i płóyn będzie trzeba zmienić.
U nas Lovela zdała egzamin.

Kasia_S
2018-07-21 22:42

U nas również Lovela rządzi. Przekonuje mnie to że ładnie dopiera ubranka i cudownie pachnie.

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Wyszukiwarka forum:
Kategorie forum
Ciąża i poród
Karmienie piersią
Karmienie butelką
Dieta
Zdrowie
Pielęgnacja
Zabawa
Rozwój i wychowanie
Rodzice
Noworodek i niemowlę