2019-09-30 15:59
Sikanie na przewijak 4,5 miesięcznego dziecka
Mamusie jak to obecnie wygląda u Waszych pociech???Jacuś jak był malusi to potrafił posikać po ścianach, albo na przewijak-jak odpięłam pieluszkę. Ale minęło to i teraz znów wrócił do tego. Ma 4,5 miesiąca i wczoraj 3 razy mi zrobił siku na przewijaku, a dziś już 2 razy. Mam dość tego ciągłego przebierania. Czy u Was też takie sytuacje mają miejsce???Czy to jest normalne???

Oczywiście, że to normalne! :) wystarczy że dziecko poczuje powiew powietrza, zimną dłoń na pośladku czy mokrą chusteczkę i już może siusiać - to są różne czynniki, które w tym "pomagają" a jest ich jeszcze więcej. A dzieci nie potrafią tego kontrolować, więc mogą się posikać zawsze i wszędzie. Tobie nigdy nie zachciało się siku, gdy weszłaś do ciepłej wody w wannie lub pod prysznic? Dzieci często siusiają w kąpieli :P

Evli, to normalne, moi synkowie też mieli taki zwyczaj, tzn. starszy tak mi robił, młodszy właśnie zaczyna :) Standardem jest u nas siusianie po zdjęciu pampersa albo podczas kąpieli :)

Bakaliowa tak podczas kąpieli to oczywiste,że dzieciaczki posikują:)widok bezcenny:)

Evli co prawda nie mam synka, który potrafił posiusiać nawet na ścianę, ale córka potrafiła raz tak siknąć że poleciało na łóżeczko:) U nas też to trwało przez jakiś czas, gdy tylko odpięłam pieluszkę to od razu było siusianie. Świeży powiew powietrza czy poczucie wilgotnego wacika i już zaraz leci:) Także spokojnie, maluchy tak mają:)

Maluchy tak mają. Nasz rzadko, ale zabezpieczamy się podkładami jednorazowymi

Jak był malutki to przed przewinięciem masowaliśmy brzuszek i siusiał w pieluszkę. Teraz kładziemy na chwilę na brzuszku i zasiusianie podkładu jest sporadyczne

tak to jest normalne mój syn też tak lubił robić. i tak dobrze ze na przewijak czy obok mój syn kochał sikac na mnie więc nie dość że jego przebierałam to i siebie musiałam :) znalazłam też na to sposób tzn odpinałam pieluche ale jej nie ściągałam jak widziałam że zaraz będzie sikac a wyczailam już zapowiedź kiedy będzie sikanie to zakrywalam jesCze pielucha albo po prostu przykrywalam tetra jak powycierałam małego to od razu pieluszke nowa podstawiałam na czas kreowania i zapinalam tak jakoś udawało mi się uniknąć większego oblania :)

Ja mam dziewczynkę w podobnym wieku i też zdarza się jej sikać na przewijak, zwłaszcza jak dłużej leży bez pieluszki. Oczywiście nie jest to tak spektakularne jak u chłopca ;0, ale zdarza się, że musimy zmieniać ubranko.

Pewnie, że normalne, wystarczy trochę chłodu, szum wody i siusiu gotowe :) Zawsze jak córę do kąpieli rozbierałam to pampers na koniec, jak czasami się zapomniałam i odpięłam, zanim tatuś wody nalał, to siusiu wszędzie było murowane.

U nas też zawsze rozbieram do kapieli synka i zostawiam pampersa dopiero jak woda jest gotowa to ściągam i od razu do wody a tatuś wynosi pampka inaczej siusiu murowane :)

To czasem syzyfowa praca ale jak widać całkiem to normalne:-)

Ja sobie kosz na pampersy podpaski itd W łazience zrobiłam i dzięki temu łatwiej jest do kąpieli w pampersie i przed ściągam daje do kosza w łazience. Tata w pracy więc trzeba sobie radzić. A co do siusiania to warto przygotować poeluszke tetrowa i narzucać aby nie było niespodzianki w formie fontanny.

Lepiej się sprawdzą chusteczki jednorazowe. I oczywiście podkłady są niezastąpione.

Ja na rzewijak kładę podkłady i jak coś to podklad wymieniam i jest ok. Co do kosza to mam jeden ogólny w kuchni i taki mi wystarcza. Nie chcę sobie niepotrzebnymi rzeczami zawalac mieszkania.

Oczywiście to normalne dziecko czuje lekki chłód i siusia. Ja zawsze na ptxrwijaku miałam.podklad i w razie awarii ściągałam podkład i po problemie. A pod ręką zawsze jeszcze miałam tetrowa bądź flanelowa pieuszkę.W łazience najpierw nalewam wodę a później ściągam pampersa i do wanny.