Szanowny Użytkowniku.

Szykujemy dla Ciebie zmiany i w związku z tym, w październiku, Forum będzie wyłączone i nie będzie można się na nim zarejestrować ani umieszczać komentarzy. W tym czasie możesz swobodnie czytać dotychczas zamieszczone posty, ale nie będziesz mógł na nie odpowiadać i włączać się do dyskusji.

Kolejna edycja programu testowego powróci w listopadzie.

Przepraszamy za utrudnienia.

Forum

52

Lady_Pinka
2019-09-27 11:55

ostatni komentarz:
2019-09-30 16:30

Jak przekonać dziecko do jazdy samochodem

Córka przechodzi właśnie bunt dwulatka. O ile z histeriami przy przebieraniu, schodzeniu z placu zabaw czy ogólnym "bólem istnienia" :) jakoś sobie radzimy, o tyle nie wiemy co robić przy wsiadaniu do samochodu. Córka krzyczy, pręży się, kopie i absolutnie nie chce wsiąść do fotelika. Pokazuje na przednie siedzenia i upiera się, że chce tam siedzieć, tak jak tatuś. Oczywiście nie ulegamy i jeśli już nic nie pomaga (proszenie, przekupstwo, smoczek) to pakujemy ją niestety na siłę. Zwykle po kilkudziesięciu metrach jazdy się uspokaja, ale i tak mamy wyrzuty... Ktoś miał taki problem? Jakieś pomysły?

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Sortuj

motheroftwo
2019-09-27 12:46

U nas było podobnie, o ile starszy synek uwielbiał jeździć autem od noworodka i tak mu zostało, tak młodszy niekoniecznie. Jakakolwiek podróż, nawet przez 10 minut, to był często koszmar, ciągły płacz. Zdarzało się, że do fotelika też zapinaliśmy na siłę, i tak jak mówisz, po kilku minutach młody się uspokajał. Nie pozwoliliśmy na jazdę bez pasów, bez fotelika, z przodu itd.Teraz mamy zwrot akcji, ma 19 m-cy i na hasło "jedziemy brum" biegnie po buty i od razu chce do auta wsiadać, dłuższe trasy też nam nie straszne, więc i Tobie życzę cierpliwości. Dodam, że za każdym razem podczas tej histerii z naszej strony był spokój i tłumaczenie, że jest to konieczne. Widocznie zrozumiał :)

Mama_Hani
2019-09-27 13:22

U nas akurat nie ma problemu ale wiem o czym piszesz.. Dzieci mojej szwagierki tak się drą..
Jednak ona niestety ustępuje. Jej syn ma 6lat i jeździ z przodu, córka ma dwa lata i zamiast w swoim foteliku jeździ obok na podstawce..
Niestety patrzę na to z wielkim bólem ale cóż.. Skoro pozwoliła to teraz ma.
Rada ode mnie.. Po prostu bądź nie ugieta, tłumacz, opowiadaj.. Może kupcie jakąś fajną książeczkę gdzie jest pokazane że dzieci jeżdżą w fotelikach z tylu samochodu, a tylko dorośli z przodu.
Córka jeździ przodem czy tyłem? (oczywiście wiem że dzieci do lat 4 powinny jeździć tyłem, ale u nas np Hania jeździ przodem...)

motheroftwo
2019-09-27 14:18

Zapomniałam dodać, że my mówiliśmy dzieciom, że jak nie będą jechały w swoim foteliku i z zapiętymi pasami to może zatrzymać nas policja i wtedy dostaniemy wysoki mandat, czyli karę, a przecież nikt nie lubi kar, i to też pomogło, bo starszy nawet jak ma fotelik z przodu zapięty to krzyczy że chce do tyłu bo zauważy go policja :) Dzieci wiele rozumieją, nawet więcej niż nam się wydaje, i my nigdy nie ukrywamy jak jest i to skutkuje :)

aneczkaa006
2019-09-27 16:23

Trzeba rozmawiać. A jak nie pomoże to niestety bunt jakoś trzeba przetrwač to minie

Aiisa
2019-09-27 18:55

Tłumaczyć że nie można tak bo mandat albo że w takim razie nie jedzie skoro tak robi na mojego podziałalo ja oprócz teho zachęcałam by sam próbował wsiąść do fotelika i chwalilam gdy usiadł grzecznie mówiłam że jestem dumna ze ładnie usiadł i to podziałalo.

moniczka7896
2019-09-27 21:57

U nas nie ma histerii przy wsiadaniu ale jest ogólny problem z dłuższą jazdą samochodem.Nasz jest szybko niecierpliwy i już po pół godziny jazdy ma dość!Mam nadzieję,że z czasem się to polepszy.

qazz
2019-09-27 22:39

U nas czasami jest histeria przy wchodzeniu do fotelika. Jest płacz, prężenie się, robienie mostka w tył, przy próbie posadzenia. Podczas jazdy też czasami zdarza się płacz przez większość drogi

moniczka7896
2019-09-28 13:38

Monikalul, mamy taki organizer z różnościami dla synka i niestety to nie pomaga.

aneczkaa006
2019-09-28 20:57

Przy dłuższych wyprawach może robić jakieś przerwy na rozprostowanie nóg

kasaiaa1
2019-09-28 22:17

Mój synek nie chce siedzieć w foteliku. Jazda samochodem jemu nie przeszkadza jeśli siedzi na kolanach, ale jak wsadza się jego do fotelika to dopiero się zaczyna najgorsze..

Mama_Hani
2019-09-29 13:32

Kasaiaa1 no i właśnie o to chodzi.. Raz pozwoliłaś i teraz synek wie że może, zaczyna płakać i się uginasz. Oczywiście nie mówię tego na złość Tobie, broń Boże bo nie mi oceniać ale sama pomysl jak wielkie i niebezpieczne konsekwencje łączą się z tym że synek jeździ na kolanach a nie w foteliku..

qazz
2019-09-29 20:50

Ja siedzę z tyłu z synkiem całą drogę go zabawia, niestety czasami i tak jedziemy na pełnych syrenach. Przy wsiadaniu czasem ratuję się biszkopcikiem albo innym smakołykiem. Podczas trasy przydają się ulotki z reklamami, które można przeglądać i drzeć.

aneczkaa006
2019-09-29 21:47

To prawda nie ma co pokazywać że np. na kolanach dziś przejedzie się bo potem już będzie problem z powrocenem do fotelika

Mama_Hani
2019-09-30 08:26

U nas jak jedziemy w dalszą trasę to albo wybieramy pory kiedy Hania powinna mieć drzemke, zawsze w samochodzie jest pełno zabawek w ostateczności jak już nic nie pomaga to ratuje się bajkami na telefonie ;)
Ale tak jak pisałam wyżej, Hania lubi jeździć samochodem i zazwyczaj nie mamy problemu. Ale wiadomo.. To tylko dziecko i też miewa gorsze dni :)
Ale nie wyobrażam sobie żeby miała wybierać gdzie będzie siedzieć.. Każdy ma swoje miejsce i koniec.

Lady_Pinka
2019-09-30 10:37

Ogromnie dziękuje za odpowiedzi. Niestety nadal nic nie pomaga. "Na sucho" córka zgadza się z koniecznością siedzenia w foteliku, kiwa ze zrozumieniem głową na wszelkie historie o krzyczącym (a nawet ładującym tatusia do więzienia) policjancie, wymienia imiona wszystkich znanych dzieci, które jeżdżą fotelikiem, lecz przy dotarciu do samochodu urządza tą samą histerię: krzyki, wyginanie się, spazmy. Nawet zapięta potrafi w ciągu jazdy zsunąć z ramion pasy (mimo, że są mocno naciągnięte). Chyba, że... jedzie akurat tam, gdzie ma ochotę, np. do dziadków. Ale już przy powrocie jest znów ten problem. Chyba pozostaje tylko przeczekać i zobaczyć jaki nowy obiekt buntu znajdzie sobie córka (aż boję się pomyśleć!).

Mama_Hani
2019-09-30 13:24

Lady_Pinka no to faktycznie trudny kaliber ;) hehe
Ah te bunty.. Nic tylko czekać.. Życzę duuuużo cierpliwości :)

Wątek zamknięty. Nie można dodawać nowych komentarzy.
Wyszukiwarka forum:
Kategorie forum
Ciąża i poród
Karmienie piersią
Karmienie butelką
Dieta
Zdrowie
Pielęgnacja
Zabawa
Rozwój i wychowanie
Rodzice
Noworodek i niemowlę