2019-09-30 16:32
Dziecko które umie juz robić na nocnik załatwia sie obok
Cześć, mam straszny problem z córką. Ma 2,5 roku i umie juz załatwiać się na nocniczek. Od ponad tygodnia zmagamy się jednak z pewnym problemem.. Otóż córka nagle zaczęła załatwiać się poza nocnikiem. Nie wiem juz co robić, co chwilę gdzieś nasika. Ostatnimi dniami na nocnik robi 1-2 razy, reszta ląduje obok.Któraś z was też miała podobnie? Powinnam się tym martwić? A moze to przejściowe...? Podpowiedzcie coś bo juz mi ręce opadają i nie wiem co robić...

A zastanawiałaś się nad zmianą nocnika? Mozempojdz z nią i niech sama wybierze który jej się spodoba na który będzie się załatwiać?

Rosalvian ale robi to świadomie, na złość? Czy po prostu jej się zdarza popuscić w majteczki?Bo jeśli po prostu jej się zdarza a nie robi tego na złość to może po prostu się przeziebila i nie czuje ze musi siku. Na wszelki wypadek zrób badanie moczu. Bo u małych dzieci różnie może być objawiana infekcja.

A może gdzieś w telewizji zobaczyła coś podobnego i stwierdziła,że tak jest ok , fajnie i dlatego tak robi.A może gdzieś w otoczeniu przyobserwowała podobną sytuację?U mojej siostry synek bardzo naśladuje kolegę, niestety nawet takie sprawy są "papugowane".

Mama Hani ciężko stwierdzić. Mam wrażenie że ona czuje że musi.. zazwyczaj robi to na siedząco na podłodze np niedaleko nocnika. Tez już myślałam czy to czasem nie kest infekcja i jeśli jutro nadal będzie jej się to zdarzać to na pewno we wtorek zrobię badania.Moniczka papugowanie raczej nie, bo niema za kim. Myślałam już że może albo infekcja właśnie, albo złośliwość ale na tle emocjonalym bo ostatnio duzo wrażeń miala (tata wyjechal za granicę, potem wrócił, teraz lęk przed pająkami) też w ostatnich dniach miałam duzo pracy i mniej czasu dla niej... Myslalam ze moze po prostu tak reaguje.. ale nie mam pewności ani nie wiem co mam robić..

Rosalvian to zrób jej badania.. ;)Chociaż z tego co napisałaś to faktycznie może to być a tle emocjonalnym.. Dużo się wydarzyło u Was jak na taką małą istotke ;) możliwe że tak odreagowuje zmiany.. Strach przed pajakami? A może w pobliżu nocnika gdzieś zobaczyła pająka i teraz się boi? Próbowałaś zapytać? 2,5 roku to już komunikatywna dziewczynka ;)

Według mnie jeśli to trwa dopiero od tygodnia, to jest to raczej przejściowy etap. Sika obok, bo albo jest zajęta czymś innym i nie panuje nad tym, albo "nie bo nie i co mi zrobicie?!". Ja z tego powodu chwilowo odpuściłam odpieluchowywanie niespełna dwuletniej córki, bo pal licho, że sikała w majtki, ale dodatkowo nie chciała się potem przebierać.

Rosalivan, bardzo możliwe ,że to przez nawał emocji :( Wbrew pozorom to bardzo duże przeżycia dla tak małego dziecka.Jesli chodzi o pająki to może spróbujcie ją trochę uspokoić na ich temat, opowiedzieć,że nie są takie straszne.