2019-09-30 16:25
Czym myjecie podłogi (panele)
Już niedługo przeprowadzimy się do remontowanego obecnie mieszkania. Płytki mam w kuchni, łazience i przedpokoju. Reszta to panel. Do mycia będzie sporo, bo około 90m2. Mycie podłóg na kolanach odpada, więc co polecacie? mop? (mam białe listwy przyścienne, więc też trzeba utrzymać je w czystości, czy mop nie będzie ich brudził?)Z kocią sierściuchą poradzi sobie odkurzacz, ale przy małym dziecku podłogi będą pewnie wymagały częstego mycia.

Monika panel nie puchnie od pary? Niby to najniższy stopień pary ale jednak..

My po remoncie mamy ok 200m2 paneli, dodam że mamy dość ciemne panele więc widać na nich kurz jak nie wiem co.. Tym bardziej że remont na dole nadal trwa i niestety wszystko się kurzy do góry.. Ja najpierw odkurzam a potem normalnie myje płaskim mopem, tylko ważne żeby nie był bardzo mokry i żeby wycierac po długości panela wtedy nie ma żadnych smug. Ostatnio kupiłam taki płaski mop bez tych takich końcówek, całkiem gładki jak ścierka i nim zdecydowanie lepiej się myje. I polecam na pierwsze mycie, jak już będziecie mieli wszystko zrobione na tip top umyć panele wodą z octem. Ocet bardzo dobrze usowa brud i kurz tak się nie osadza :) ja właśnie czekam aż remont całkiem dobiegnie końca i też umyje :)

Dziewczyny jak już pisałam niedawno dostałam mopa elektrycznego. Odkurza i myje jednoczesnie.Nie zamienilabym go już na innego. On zbiera wszelki brud i kurz, włosy, wszelkie drobinki. Kiedyś w powietrzu jak patrzałam pod światło unosił się taki pyłek, kurz, teraz tego nie mam. Odkurza na mokro i nic nie unosi się w powietrze. Poleruje świetnie kafelki, pory kafelek. Zmyje farbki, rozgniecione jajko że skorupiaki, dżem, ciastolina, mąka, cukier, ziemie od kwiatów, keczup, rozlana soki, idealne do sprzątania wymiocin, błoto w mig posprząta. Oszczędza kręgosłup. Idealny dla alergików. Chętnie mogę pokazać jak wygląda woda po 2 dniach nie mycia podłogi jak któraś chce zobaczyć, bo myje co 2dzien i chce zaznaczyć że nie chodzimy w butach. Teraz uważam że mop zwykły tylko rozmazuje, A zwykle płynu do podłogi wklejam z się w nią. Ten mop kręci się 500razy na minutę, tyle obrotów to jakie pucowania, podłoga sucha po minucie. Ma zbiornik na wodę czysta i woda brudna A to oznacza że cały czas myjemy czysta woda.No troszkę się rozpisałam, ale przy panelach podłogowych ważne jest to żeby nie lać dużo wody i żeby szybko ta podłoga wysychala. Polecam z całego serca. Droga sprawa, ale można kupić na raty. Mopa parowego miałam i poniszczyl podłogę, podłoga po jakimś czasie puchnie i robi się matowa.Megg listwy białe ja myje magiczna gąbką i jest idealnie.

Darulka spadasz mi z nieba ze swoimi radami! Proszę Cię pokaż jak ten mop wygląda, bo nie widzę póki co innej opcji, a na kolanach nie chciałabym myć. Listwy masz z MDFu czy z polistyrenu? Czy podczas mycia nie schodzi z nich farba? Magiczne gąbeczki to te z aliexpress?

Z tylu mopa jest zbiornik na wodę czysta A z przodu zbiera się brudna. Trzeba używać płynów malopieniacych się. Bissell na smart już za 70zl Aale pasuje też plyn karcher 40zl też może być. Oni mają plyny specjalne do różnych typów podług, możesz wybrać do paneli. Co najważniejsze one myją nie robią piany która wkleja się w podloge

Darulka dziekuje za zdjęcia, poczytam i rozeznam temat odkurzacza, bo już za chwilę mi się przyda. A czy nie jest on ciężki do prowadzenia jeśli woda jest z przodu i z tylu? Ile trzeba jej wlać do odkurzacza?

Meg na zdjęciu pojemnik na wodę czysta, to jest zaletą że nie lejemy wody na deskę dużo i on prawie całą tą wodą wciągnie tylko zw brudna. Możesz podjechać do mediaexpert lub lub eurortvagd wypróbować czy nie za ciężki, ale śmiało kubek z kawą można w 2 trzymać albo starsze dziecko na ręce. Jedyny minus to hałas, bo jest głośny.

Dzięki Darulka rozejrzę się przy okazji :)

Darulka bardzo ciekawe urządzenie ten mop. A wracając do tematu to ja zwyczajnie myję wilgotnym mopem panele

Ja najpierw odkurzam a pptem myje zwyklym mopem tylko nor te fredzelki tylko taka szmatka w srodku gabeczka jestem zadowolonaz tego mopa i myje w occie..panele bardziej sie blyszcza i nie ma smug..jestem bardziej zadowolona niz jak umyje w jakimś płynie do panel.

Ja również najpierw odkurzam całe mieszkanie podłogi, dywany, a potem zmywam płaskim mopem i zwykłym płynem do mycia podłóg. Plus mokra ściereczką staram się wytrzeć listwy u góry bo również mam białe i strasznie widać kurz. Natomiast ten parowy mop to widzę bardzo fajne urządzenie, ale aż tak dużo podłóg na razie nie mam aby w to inwestować. Myślę natomiast o tym samobieżnym robocie odkurzającym.

U mnie podobnie jak u Reny.Zazwyczaj najpierw odkurzam a potem płaski mop idzie w ruch.

Wiesz nie wiem, jak przy użyciu zwykłego mopa zachowałyby się Twoje listwy. Ja używam zwykłego mopa do paneli i normalnego płynu do nich. Czasem używam też chusteczek do paneli, ale wiadomo to jest trochę męczące. a przy 90m2 to zdecydowanie odpada.