2019-09-29 09:31
Praca na umowę zlecenie podczas urlopu macierzyńskiego.
Czy któraś z was orientuje się czy podczas urlopu macierzyńskiego można podjąć prace na umowę zlecenie?

Kojarzę, że gdzieś widziałam informację, że można pracować na umowę zlecenie będąc na macierzyńskim.http://przepisowamama.pl/czy-i-jak-pracowac-na-urlopie-macierzynskim-i-urlopie-rodzicielskim/

Tak możesz pracować na umowę zlecenie ;)

Ewelka! Bardzo pomocny artykuł! Dziękuję, bo może i mnie się przyda ;-)

Ewelka, doskonały artykuł! W mojej firmie funkcjonuje program wspierający przyszłe mamy i rodziców. W ramach tego programu przyszłe mamy i tatusiowie otrzymują cykl szkoleń dotyczących wszystkich przysługujących im praw i obowiązków oraz materiały po takich spotkaniach, takie broszurki. Poza tym jeszcze kilka ciekawych bonusów, a po narodzinach maleństwa także bon do Akpolu i bukiet kwiatów dla mamy ;) W każdym razie w tych broszurkach znalazłam identyczne informacje :)

Mama_Ola to nieźle u Was jest to rozwiązane, ja pracuje w korporacji, ale u nas nic takiego nie mamy, co prawda możemy zadzwonić na infolinię i tam się dowiedzieć jak czegoś nie wiemy, ale rożnie niestety jest z tymi osobami z infolinii :/. A o kwiatach dla mamy to chyba nawet nikt nie pomyślał, fajnie, że sa takie firmy, że tak jest.

A ja gdybym poszła do pracy na umowę zlecenie to nie miałabym raczej po co wracać do swojej pracy :-) a u mnie niema zatrudnienia na umowę zlecenia, Zresztą wolę na 100% spędzić czas z dziećmi ale oczywiście wiadomo są różne sytuacje w życiu i czasem chciałoby się zarobić dla dzieci dodatkowe pieniążki.

Ja polecam zajrzeć lub poprostu napisać na FB do Matka Prawnik Katarzyna Łodygowska, dodaje dużo porad artykułów , uświadamia mamy o swoich prawach , jakbyś napisala do niej wiadomość myślę że napewno by odpowiedziała ;)

Kornelka dziękuje napisze , może akurat odpowie

Ewelka dzięki za link do artykułu, myślę, że niejednej z nas się przyda:) sama się zastanawiałam, czy mogę pracować będąc na macierzyńskim. Teraz już wszystko jest jasne. Mama Ola zazdroszczę zakładu pracy, wspaniałe podejście do matek!!! Rzadko się to spotyka, zazwyczaj matki z dziećmi są "problematycznymi" pracownikami, bo to choroby, zwolnienia, zawsze coś... A tu takie wsparcie:)

Jest taka pora, że nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Będąc na urlopie macierzyńskim mogę zatrudnić się gdzieś indziej na umowę zlecenie/o dzieło bez żadnych konsekwencji ?

Na urlopie macierzyńskim jak najbardziej można pracować na umowę zlecenie (ogólnie chodzi o umowy cywilnoprawne, czyli także umowa o dzieło). Sama pod koniec tak pracowałam 3 miesiące, w firmie męża, praca w domu, przy komputerze. Co więcej jest to o tyle korzystne, że wszystkie składki za Ciebie odprowadzane są z umowy o pracę, a więc zlecenie jest korzystniejsze. Można nawet pracować na umowie zlecenie z dotychczasowym pracodawcą.

Na umowę zlecenie na macierzyńskim można pracować normalnie.

kornelka przydatna informacja, dzięki:)

Mam nadzieję, że zapowiadana nowelizacja kodeksu pracy tego nie zmieni..

Ja też majupa, bo to świetne rozwiązanie, również podczas urlopu wychowawczego, gdy można robić mijanki z mężem, bo żłobek nie wypalił....