Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Mniszek lekarski - cudowny syrop na wiele dolegliwości

Mniszek, lwi ząb, mlecz, dmuchawiec – nazw jest naprawdę wiele. Ale cały czas mówimy o jednej i tej samej roślinie. Na pewno każda z nas widziała intensywnie żółte kwiaty, które po dojrzeniu zamieniają się w puszysty dmuchawiec. Roślina ta oprócz pięknego wygląda ma też sporo właściwości leczniczych. Korzeń i liście mniszka oddziałują korzystnie na wątrobę, zwiększają ilość wytwarzanej żółci, pomagając w problemach trawiennych. Suszone liście mają pozytywny wpływ na układ moczowy, oczyszczają organizm z toksyn oraz zapobiegają powstaniu kamieni w drogach moczowych. Są badania, które wskazują na przeciwnowotworowe działanie tej rośliny. Zatem nie bez powodu mniszek jest nazwany lekarskim.

Stosowanie mniszka w ciąży i podczas karmienia?


Mniszek lekarski jest bogaty w witaminy A, potas i żelazo bardzo potrzebne w tym ważny dla kobiety czasie. Poza tym w okresie mniszek przyczynia się do zwiększonej produkcji mleka, pobudza laktacje.

Syrop z mniszka lekarskiego:


Syrop ma wiele cennych właściwości m.in.:
- wit. z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy
- wit. A, C i D, które wspomagają układ odpornościowy i kostny
- minerały: żelazo, magnez, potas – niezbędne do prawidłowego rozwoju układu pokarmowego, odpornościowego i nerwowego
- związki flawonowe – opóźniają proces starzenia
- garbniki- mają właściwości p/zapalne, p/świądowe, bakteriobójcze
- triterpeny - obniżają cholesterol we krwi, są także środkiem p/bólowym, p/wirusowym i p/grzybiczy
- Insulina –obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia ukłąd odpornościowy
- kwas krzemowy łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany
- asparagina - pobudza procesy myślowe.

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego:

  • 350–400 sztuk kwiatów mniszka
  • 1 litr wody sok z cytryny 
  • 0,75–1 kg cukru

Przygotowane: kwiaty mniszka przebrać i usunąć wszystkie możliwe owady. Następnie przełożyć je do naczynia i zalać wodą, dodać sok z jednej cytryny i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Tak przygotowaną miksturę odstawić na noc. Następnie przecedzamy przez gazę, dodajemy cukier i gotujemy ok. 60 minut. Syrop gorący wlewać do wyparzonych słoików. Naczynia dokładnie zakręcić i odstawić do ostudzenia.
Dawkowanie: dorośli 2-3 łyżeczki syropu, natomiast dzieci 1 łyżeczkę na dzień.

Kto nie powinien używać syropu z mniszka lekarskiego?


Przede wszystkim alergicy oraz osoby cierpiące na wrzody żołądka, zgłaszające problemy z jelitami oraz chorzy na cukrzycę (duza ilość cukru w syropie).

Syrop z mniszka lekarskiego u nas wykorzystywany jest często do słodzenia herbaty, rzadko podaje go łyżeczką dziecku, chyba że pojawiają się pierwsze symptomy przeziębienia i kaszel. Od dłuższego czasu sprawdza się idealnie. Mogę szczerze polecić taki sposób zapobiegania chorobom zarówno kobietom w ciąży jak i małym dzieciom. Naturalne sposoby zawsze na 1 miejscu! :) 



Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.