Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Jaki soczek dla niemowlaka?

Jaki soczek dla maluszka?

Maluszki bardzo lubią soki, ponieważ są one słodsze od wody. Mimo to woda powinna być podstawowym źródłem nawodnienia organizmu dziecka. O odpowiednim nawodnieniu trzeba szczególnie pamiętać podczas upałów.

Soki są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają wiele witamin i mają dużą wartość odżywczą, która wpływa na prawidłowy rozwój maluszka. Napoje dla maluszka powinny być robione z ekologicznych owoców i warzyw. Najlepiej jest, gdy mamy swoje owoce i warzywa lub takie, które pochodzą z ekologicznego źródła. Produkty, z których będziemy robić soczek muszą być świeże i nie mogą być zepsute.

Od kiedy soczek dla niemowlaka?

Do 6 miesiąca życia dziecko powinno pić tylko mleko i ewentualnie powinno być dopajane wodą. Po tym okresie możemy zacząć podawać niewielkie ilości soczku do 150ml na dzień. Sok to kolejny produkt, który wprowadzamy do diety, więc należy robić to bardzo ostrożnie. Musimy uważać, żeby produkty, z których zrobimy soczek nie uczuliły maluszka. Dziecko po roczku może wypijać już 250ml soczku dziennie.

Sok owocowy może być podawany jako napój między posiłkami. Sok przecierowy z warzyw idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, albo podwieczorek.

Z czego zrobić soczek?

Soki należy przyrządzać przede wszystkim z tych owoców i warzyw, które są bogatym źródłem wit. C. Są to porzeczki, truskawki, maliny, jeżyny, pomidory, cytryna, dynia, młoda kalarepa i brukiew.

JABŁKA

  • Bogate źródło wit. C, potasu, żelaza i błonnika.
  • Jabłka dokładnie umyć, obrać, sparzyć gorącą wodą i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie jabłka włożyć na sitko i łyżeczką wycisnąć sok.

MARCHEW

  • Zawiera błonnik, wit.E, oraz beta-karoten.
  • Wyszorowane szczoteczką, umyte i oskrobane marchewki sparzyć wodą. Marchew należy zetrzeć na drobnej tarce. Utartą marchew najlepiej włożyć do gęstego sitka, wycisnąć łyżeczką sok i przepłukać 1-2 łyżeczkami przegotowanej wody.

DYNIA

  • Źródło cynku, potasu, fosforu, witaminy A oraz witamin z grupy B.
  • Soczek robimy tak samo jak z marchwi.

BANAN

  • Bogaty w błonnik i potas.
  • Obranego i zblendowanego banana można dodać do soku z jabłek, marchwi i pomarańczy.

BURAK

  • Zawiera żelazo, wapń, potas, mangan, chlor, fluor, cynk, bor.

JARMUŻ

  • Bogaty w witaminy C i K oraz sole mineralne.
  • Najlepiej smakuje z dodatkiem soku z owoców.

SOK Z OWOCÓW JAGODOWYCH

  • Dojrzałe świeżo zerwane owoce ( truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, jagody czarne ) przebrać, obrać z szypułek, opłukać na sicie pod bieżącą wodą, sparzyć je wodą wrzącą i osączyć. Następnie należy rozetrzeć owoce na miazgę i wycisnąć sok przez gęste sitko perlonowe lub włosiane.

Przechowywanie soków

Świeże soczki najlepiej wypić tuż po przygotowaniu. Dużą porcję należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę. Najlepsze do przechowywania soku będzie szklane naczynie.
 

Beata74

dzieci: Karol (0 dni), Natalia (29 lat)

To Ci się przyda

Komentarze

Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę

monikadan89

ja najcześciej podaję wodę a jak soczki to z jabłka i marchwi, oczywiście specjalne przeznaczone dla dzieci

dodano: 2017-10-09 15:27:50

askap7

Moje dziecko od kilku miesięcy pije tylko wodę, soczek wprowadzę po troszku jak będzie starszy. Wyszłam z założenia, że i tak codziennie dostaje porcję owoców, a w sokach jest dużo mniejsza ilość witamin, błonnika. Warto też wykształcić nawyk picia wody.

dodano: 2017-07-31 23:32:14

brunetka1232

najlepsza jest woda

dodano: 2017-03-30 10:40:21

izapodg

Również uważam, że najlepsza jest woda, albo domowe niesłodzone soki

dodano: 2017-03-29 18:29:10

0202oliwcia

ja od samego początku popełniłam błąd bo podawałam soczki potem córeczka nie chciała pić wcale wody teraz już jestem mądrzejsza i z drugim maluszkiem na pewno postąpię inaczej

dodano: 2017-03-28 14:02:40

<<
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>


Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.