Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Jest to żywność, która została tak przetworzona, aby uzyskać długi okres przydatności do spożycia poprzez dodanie konserwantów, barwników i środków aromatyzujących. Uzyskana jest takimi metodami obróbki i przygotowania surowców, które mogą doprowadzić do niekorzystnych zmian w wartości odżywczej końcowego produktu. Zasadniczo są one przeznaczone dla dorosłych, lecz nie każdy rodzic przestrzega tej zasady i taką przetworzoną żywność podaje swojemu dziecku.
• ze względu na niską jakość tłuszczu stosowanego do produkcji;
• zmianę przyzwyczajeń żywieniowych – produkty, które szybko dają uczucie sytości, zmniejszają zainteresowanie spożywania warzyw i owoców;
• zawartość cukrów prostych, które nie tylko zwiększają zawartość energetyczną produktu i sprzyjają rozwojowi nadwagi i otyłości, ale także przyczyniają się do próchnicy zębów;
• nadmierna zawartość sodu w postaci soli kuchennej i glutaminianu sodu (kostki rosołowe, gotowe przyprawy) co zwiększa rozwoju nadciśnienia;
• niekorzystne zmiany wartości odżywczej np. obróbka termiczna może prowadzić do strat zawartości witamin;
• możliwość powstawania w czasie ich produkcji szkodliwych dla zdrowia związków np. podczas smażenia, wędzenia na skalę przemysłową czy grillowania mogą powstawać wielopierścieniowe węglowodany aromatyczne.
dzieci: Rita (0 dni), Nina (0 dni)
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
brunetka1232
najlepiej ugotowac samemu
dodano: 2017-03-30 10:02:15
jowitka76pdm
Nie ma to jak ugotować samemu
dodano: 2017-03-29 22:46:58
izapodg
Zawsze zwracam uwagę na żywność wysokoprzetworzoną - sama nie jem to i dziecku nie podam. Staram się jak najwięcej dań i przetworów robić sama.
dodano: 2017-03-29 20:51:50
0202oliwcia
staramy się unikac takiej zywności ale nie zawsze nam się to udaje
dodano: 2017-03-29 14:12:50
askap7
większosc rzeczy robię sama
dodano: 2017-03-29 11:18:01