Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Budyń z torebki zawiera wiele substancji szkodliwych dla naszego organizmu np. aromaty, barwniki, a także utwardzone kwasy tłuszczowe oraz substancje zagęszczające. Ponadto jest bardzo kaloryczny przez zawarty w nim cukier. Dlatego w myśl przysłowia - jesteś tym co jesz - warto stworzyć swój budyń i karmić dziecko zdrowo.
Nasz domowy budyń może być kolejnym daniem podczas rozszerzania diety niemowlaka - woda, żółtko, mąka - to bardzo proste składniki, połączone w całość razem z mlekiem modyfikowanym i ulubionym owocem będą tworzyć smaczną i zdrową przekąskę dla naszego dziecka.
Do naszego domowego budyniu możemy dodać owoce, domowe dżemy, konfitury - dokładnie to co lubi nasze dziecko!
Gotujemy 80 ml wody. Do 20 ml wody dodajemy 1 żółtko i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej - całość dobrze łączymy za pomocą trzepaczki lub łyżki następnie wlewamy do gotującej się wody cały czas mieszając, aż zrobi się konsystencja budyniu.
Prawie gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. W 20 ml wody rozpuszczamy 4 miarki mleka modyfikowanego i dodajemy do budyniu.
GOTOWE!
w ciąży, dzieci: Emilka (0 dni)
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
Anna34
Dzięki za przepis na pewno skorzystam ;-) u nas budyń to częsty deser zwłaszcza z jagodami ze słoiczka
dodano: 2017-11-04 09:31:30
sylwencja21
Fajnie :-) myślę że wypróbuję przepis :-) nie pomyślałam żeby zrobić budyń samodzielnie a uwielbiam eksperymentowac i lubię budyń :-)
dodano: 2017-10-30 16:47:47
Skrzaty
Bardzo ciekawy przepis z niego spróbuję
dodano: 2017-10-29 08:57:49