Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Topinambur - dlaczego warto go spróbować?

Topinambur – wiele z nas o nim nie słyszała, a jeśli słyszała to pewnie nie ma pojęcia co to jest. Inaczej nazywany słonecznikiem bulwiastym, ma kształt pokręconych ziemniaków w różnych kolorach. Jego smak jest połączeniem orzechów i ziemniaków, trochę przypomina słonecznik. Jest bardzo zdrowy.

Z czym można podawać topinambur?

  • duszonego z warzywami
  • gotowanego w wodzie lub na parze
  • pieczonego
  • na surowo do surówek
  • jako krem
  • jako chipsy

Jakie warości odżywcze ma topinambur?

Ma wiele składników odżywczych. Kilka bulw pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dzieci. Zawiera ogromne ilości koloidalnej krzemionki. Ma w sobie dwa razy więcej witaminy C i B1 niż w ziemniaku. Jest bogaty głównie w magnez, potas, miedź, wapń, inulinę, a także skrobię, cukry proste oraz kwasy organiczne.


Dzięki zawartości cennych substancji odżywczych wspiera rozwój flory bakteryjnej w układzie pokarmowym oraz wspiera odporność organizmu. Inulina jest jednym z najcenniejszych prebiotyków flory bakteryjnej jelit, pobudza ich perystaltykę, dzięki czemu zapobiega w powstawaniu zaparć oraz pomaga się ich pozbyć gdy już wystąpią. Inulina wspomaga odporność i pomaga w przyswajaniu magnezu, wapnia oraz żelaza.
 

Bardzo łatwo jest go rozgotować więc trzeba na to uważać. 

Przepisy na potrawy z topinamburu?

Krem z topinamburu dla niemowlaka

Składniki:

  • topinambur kilka sztuk
  • ziemniaki 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • kminek pół łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • pełnoziarnisty makaron do podania

Przygotowanie:

Umyj, obierz i potnij na kawałki. Warzywa umieść w garnku, zalej wodą i gotuj. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze chwilę. Następnie dodaj natkę pietruszki, oliwę i zblenduj na krem. Podaj z makaronem.
Można zrobić większą porcję, posypać solą i pieprzem i mamy wersję dla dorosłych :)

Pieczony topinambur z pasternakiem, brukwią i ziemniakami

Składniki:

  • 500 g topinamburu
  • 500 g brukwi
  • 500 g pasternaku
  • 500 g ziemniaków
  • łyżka czarnuszki

Przygotowanie:

Umyj i obierz wszystkie warzywa. Pokrój na małe kawałki aby szybciej się upiekły. Na blachę polej kilka łyżek wody, a warzywa polej oliwą. Zapiekaj około 45-60 minut w temperaturze 180°C. W połowie czasu przewróć warzywa na drugą stronę.
 


Smacznego!
  

asia6996

w ciąży, dzieci: Kacper (0 dni)

Komentarze

Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę

sylwencja21

nie wiem jak to wygląda na żywo ale na zdjęciach podobny do imbiru :)

dodano: 2018-02-11 00:25:50

kornelka02012014

Ostatnio widziałam w gazetce z Lidla chyba , zastanawiałam się nad nim ale ogólnie nie lubię robić w Lidlu zakupów a dla jednej rzeczy nie opłacało mi się jechac ale chyba jak będzie znów w gazetce to się wybiorę.

dodano: 2018-02-08 22:30:05

motheroftwo

Nigdy o nim nie słyszałam, i nigdy nie miałam okazji nawet spróbować.
Asia, orientujesz się może, gdzie można kupić topinambur? Moja rodzinka jest otwarta na nowe smaki, może akurat się polubimy :)

dodano: 2018-02-08 14:09:42



Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.

Lista porad