Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Praktycznie w każdej kuchni znajdują się jakieś bakterie, dlatego chciałabym przytoczyć kilka zasad, które pozwolą nam na wyeliminowanie ich z naszego życia i pożywienia, które dajemy naszemu dziecku.
1. Utrzymuj w czystości przybory kuchenne.
2. Zawsze myj ręce przed przygotowaniem posiłku, w momencie karmienia dziecka lub po zmianie pieluszki.
3. Przygotowując posiłki pamiętaj o tym by mieć na sobie fartuszek, dzięki czemu zarazki znajdujące się na ubraniach nie będą miały kontaktu z przygotowywanym posiłkiem. W przypadku długich włosów – zwiąż je gumką.
4. W twojej kuchni powinny znajdować się dwie deski do krojenia – jednej używaj do surowego mięsa, drugiej do innych produktów.
5. Kupuj żywność najwyższej jakości, szczególnie owoce i warzywa, nie kupuj naraz więcej niż na kilka dni.
6. Przygotowane jedzenie przechowuj zawsze w zamkniętych pojemnikach w tylnej części lodówki. Nigdy nie trzymaj przygotowanej mieszanki mlecznej na drzwiczkach, gdyż jest to najcieplejsza część lodówki i trudno utrzymać tam temperaturę poniżej 4 stopni.
7. Nie zostawiaj gorących potraw do przestudzenia. Wkładaj je do płytkiego pojemnika i umieszczaj go w naczyniu z zimną wodą, tak aby jak najszybciej ostygły, zanim schowasz je do lodówki.
8. Nie rozmrażaj mięsa pozostawionego w wodzie przez pół dnia, warto rozmrażać mięso w lodówce.
9. Kiedy podgrzewasz jedzenie z lodówki doprowadź je do wrzenia i podawaj po przestudzeniu.
dzieci: Szymek (0 dni), Jan (0 dni)
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
efcik
Nie da się zupełnie uniknąć bakterii. O punkcie 7 pierwszy raz słyszę.
dodano: 2017-03-22 09:00:57
izapodg
Bakterii ciężko uniknąć
dodano: 2017-03-05 21:41:37
MalwinaW
Trzeba utrzymywać z higienę ale nie można trzymać dziecka pod sterylnym kloszem
dodano: 2017-03-05 20:12:06
ja_mloda_mama
Tylko bez przesady.
dodano: 2017-02-28 23:14:20
MamaAniolka
Tak calkiem to trudno
dodano: 2017-02-28 16:04:50