Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Dieta w czasie ciąży

Większość kobiet będąc w ciąży wychodzi z założenia, że jest to czas, w którym mogą jeść wszystko w nieograniczonych ilościach. Okazuje się to jednak nie zawsze korzystne dla mamy, jak i nienarodzonego dziecka. Bardzo ważne jest, aby w ciąży odżywiać się prawidłowo, gdyż w ten sposób zapewnia się organizmowi potrzebne składniki odżywcze, takie jak białko, węglowodany czy tłuszcze. Niestety suplementacja nie jest w stanie dostarczyć tych składników odżywczych w 100%.

1. Węglowodany

Powinny one stanowić 65% wartości energetycznej diety ciężarnej. Można je znaleźć w kaszach, makaronach, płatkach zbożowych czy ciemnym pieczywie.

2. Tłuszcze

Tłuszcze zwierzęce są źródłem witaminy A i D, z kolei tłuszcze roślinne dostarczają organizmowi ciężarnej witaminę E. Ważne jest np. używanie świeżego masła w zastępstwie margaryny. Tłuszcz pod postacią oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego może być użytkowany do sałatek, które są kolejnym źródłem witamin.

3. Warzywa i owoce

Są doskonałym źródłem witamin i soli mineralnych. Można je spożywać zarówno świeże, jak mrożone, w zależności odpory roku. Jednak należy zwrócić uwagę na spożywanie słodkich owoców oraz suszonych gdyż mogą one spowodować cukrzycę ciążową.

4. Białka

Najbardziej wartościowe białko zwierzęce znajduje się między innymi w drobiu, jajkach i rybach, z kolei roślinne w kaszy gryczanej, pęczaku, płatkach owsianych, pszennych czy kukurydzianych.

5.Wapń, fosfor i cynk

Najlepszym źródłem dostarczania organizmowi wapnia i fosforu jest mleko, dlatego ważne jest wypijanie jednego litra mleka dziennie. Okazuje się, że mleko obniża ciśnienie tętnicze i ogranicza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego.

6. Kwas foliowy

W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na kwas foliowy i np. w pierwszych tygodniach ciąży jej deficyt może powodować ryzyko wad rozwojowych płodu. Kwas foliowy występuje w świeżych, zielonych warzywach, szpinaku, owocach cytrusowych, groszku, roślinach strączkowych, ciecierzycy lub fasoli. Jednak same warzywa nie są w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości kwasu foliowego dlatego zalecana jest dodatkowo suplementacja.

7. Witaminy z grupy B

Witamina z grupy B 12odpowiada za prawidłowe podziały komórkowe oraz produkcję głównego składnika budującego komórki i narządy jakim jest białko. Znaczne jej ilości można znaleźć w mięsie, rubach, jajach i mleku.

8. Witaminy C i A

Witaminę C możemy odnaleźć w dużych ilościach warzyw zielonych, pomidorach i ziemniakach. Z kolei witamina A odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie oczu oraz skóry, a także wzrostu. Występuje ona w marchwi, warzywach liściastych, jajkach, mleku i maśle.

klio

dzieci: Rita (0 dni), Nina (0 dni)

Komentarze

Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę

wyimaginowana90

Ja jem na co mam ochote niestety ciągnie mnie na niezdrowe jedzenie :p ale staram się ograniczyć

dodano: 2017-07-06 10:43:19

iwonka121

jem to na co mam ochote

dodano: 2017-03-31 10:18:12

jowitka76pdm

Jadłam to na co miałam ochotę

dodano: 2017-03-30 15:45:23

MalwinaW

Ja starałam się zdrowo odżywiac ale jadłam to na co miałam ochotę

dodano: 2017-03-29 21:22:19

gabilabi

Zdrowo się odżywiam i suplementuję się witaminkami odpowiednimi.

dodano: 2017-03-29 18:23:16

<<
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>


Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.

Lista porad