Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Buraki i ich cudowne właściwości na ciążowe dolegliwości

Burak czerwony to jedno z najbardziej znanych warzyw w naszym kraju. Zazwyczaj kojarzy nam się z barszczem czy surówka serwowaną do niedzielnego obiadu. Pomimo niepozornego wyglądu tego warzywa zawiera ono w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych. Burak wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom, a nawet spowalnia procesy starzenia się.

W moim przypadku burak został doceniony podczas ciążowej niedokrwistości. Jak dobrze wiemy jest to jedna z częstszych dolegliwości w czasie trwania ciąży. Chcąc uniknąć suplementacji w postaci leków rozpoczęłam kurację buraczaną. Nie dość, że z czasem anemia cofnęła się to dodatkowo uwolniłam się od zgagi. Buraki starałam się spożywać codziennie, pod różną postacią, aby nie popaść w rutynę. Już pierwsze wyniki kontrolne wskazały na wzrost hemoglobiny, co zmotywowały mnie do utrzymania buraczanej diety. Dowiedziałam się wtedy też, że zawierają one kwas foliowy, a jest on przecież niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. I jak tu nie polubić buraków?

Burak gotowany czy surowy?
Buraki najlepiej spożywać pod pierwotną postacią, czyli surowe. Podczas gotowania tracą one swoje cenne wartości. W moim przypadku najlepiej sprawdzał się sok z buraka, kiszonka z buraczków oraz sałatka z pieczonego buraka. W takiej postaci burak smakował mi najlepiej, a mogłam korzystać w pełni z jego bogactwa.

Aby przekonać wszystkie obecne i przyszłe mamy do buraków podzielę się swoimi 3 przepisami, które z pewnością Wam się spodobają:

1) Sok buraczano-jabłkowy

  • 3 małe buraki
  • 2 duże jabłka
  • 1 plaster świeżego imbiru

Buraki myję, obieram ze skórki, wrzucam do wyciskarki razem z jabłkami i imbirem. Piję po ok 20 min od zrobienia, wtedy smakuje najlepiej.

2) Kiszonka z buraków

  • 4 średniej wielkości buraków
  • skórka z razowego chleba
  • czosnek
  • koperek
  • cukier i sól

Buraki myje, obieram ze skórki i kroje w 0,5 cm plastry. Układam je w dużym (5litrowym) słoju. Dodaje czosnek, koper, chleb, łyżkę cukru i soli. Zalewam przegotowaną, letnią wodą. Przykrywam gazą, wkładam do ciepłego miejsca i czekam 3-5dni. Po takim czasie sok ulega fermentacji i można go spożywać od razu lub po rozcieńczeniu z wodą. Oczywiście każdy może go sobie przyprawić solą czy cukrem w zależności od upodobań.

3) Sałatka z burakiem pieczonym

  • 1 upieczony burak
  • 3 garści rukoli
  • 50dag serka feta
  • ¼ czerwonej cebuli
  • zielone oliwki
  • uprażone pestki dyni i słonecznika
  • Sos: oliwa z oliwek, soz z cytryny, sól, pieprz

Upieczonego buraka obieram ze skórki i kroje na cieniutkie plasterki. Rukolę myję. Cebulę kroję w piórka a ser feta w kostkę. Nasiona i pestki prażę na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszam ze sobą i polewam sosem. Taką sałatkę można zabrać ze sobą do pracy lub poczęstować nią gości.

A jak nie pobrudzić rąk czerwonym kolorem?
Jest bardzo łatwy sposób, wystarczy kupić rękawiczki jednorazowe i zakładać je do przyrządzania każdego dania z udziałem buraka. Wtedy nie musimy martwić się o swoje dłonie i paznokcie bo czerwony kolor zostanie na rękawiczkach.

A co wy myślicie o burakach? Czy ich spożywanie jest dla was przyjemnością czy katorgą? U mnie miłość do buraczków pozostała już raczej na wieki, uwielbiam je pod każdą postacią i cały czas staram się przekonać do nich swoją rodzinkę :)
 

Monia50005

dzieci: Jan (0 dni)

Komentarze

Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę

Monka123456

Ja piłam buraki żeby poprawić żelazo miałam nie dobór kiszone w trzy tygodnie rewelacyjnie poprawiły wyniki. Po przeczytaniu tego postu przypomniałam sobie o ich właściwościach dziś ponownie zrobię sobie sloiczek

dodano: 2019-04-24 11:17:58

Jola12

Zawsze używam rękawiczek jednorazowych do obierania buraków i nie muszę się martwić o czerwone ręce.
U mnie wszyscy uwielbiają buraka w każdej postaci A twoje przepisy uszę kiedyś wypróbować :)

dodano: 2019-03-14 10:39:24

anna336

Super porada, ja uwielbiam buraki. Na pewno skorzystam z przepisów.

dodano: 2019-03-08 15:18:57

Patrycjaj18

Bardzo dobry wpis :) super przekazane info. o pysznym i zdrowym buraku :)
U nas cała rodzinka z chęcią je zajada :)

dodano: 2019-02-26 21:52:32

MichuNi

Ja uwielbiam chipsy z buraka - szaleje za nimi! W ogole lubie buraki w kazdej chyba postaci ale sa dosc trudne w przygotowaniu :P Zwlaszcza te czerwone rece ;)

dodano: 2019-02-26 14:37:17

<<
1 | 2 >>


Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.

Lista porad