Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Poposiłkowa hipoglikemia reaktywna w ciąży

W trakcie drugiej ciąży przyszło mi zmierzyć się z problemem hipoglikemii reaktywnej. Dowiedziałam się o tym zjawisku przez przypadek, ponieważ w dniu pobrania krwi powinnam być na czczo, jednak zapomniałam się i zjadłam jedną kromkę. Gdy otrzymałam wyniki, ujrzałam komentarz, że zalecana natychmiastowa kontrola u diabetologa. Poziom cukru we krwi był bardzo niski. Zaniepokojona tym faktem umówiłam się do diabetologa, który był bardzo zdziwiony takim spadkiem glukozy po zjedzeniu posiłku. Dowiedziałam się że to zjawisko nie jest zbyt dobrze zbadane, ale niezwykle niebezpieczne, szczególnie w ciąży.

Czym jest hipoglikemia i jakie są jej objawy?

Hipoglikemia reaktywna jest stanem, w którym stężenie glukozy we krwi spada poniżej normy w ciągu 4 godzin po spożyciu posiłku. Towarzyszy temu występowanie charakterystycznych objawów m.in.: osłabienie, zmęczenie, spowolnione myślenie, mrowienie, drgawki, głód, zawroty głowy a nawet omdlenia.
Ja wśród objawów miała zawroty głowy, byłam senna i ciągle głodna, ale zwalałam to na początki ciąży, cóż bardziej mylnego.

Zalecenia lekarza przy hipoglikemii w ciąży

Specjalista zalecił mi: dietę, którą stosowałam przez całą ciążę, przede wszystkim musiałam zacząć regularnie i bez pośpiechu spożywać posiłki. W ciągu dnia posiłków powinno być 4-5, a maksymalne odstępy czasowe między nimi powinny wynosić 3-4 godziny.

Bardzo ważne było spożywanie pierwszego śniadania. Musiałam ograniczyć spożywanie produktów spożywczych bogatych w węglowodany łatwo przyswajalne, czyli mono- i disacharydy (glukoza, sacharoza). Należą do nich między innymi: cukier, miód, słodycze, ciasta i ciasteczka, pieczywo cukiernicze, gazowane napoje typu cola, soki owocowe (nawet niedosładzane), produkty spożywcze z białej mąki (pieczywo, makaron) oraz produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym.

Musiałam spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym, do nich należą: większość surowych warzyw, nasion strączkowych, pieczywo, przetwory zbożowe z pełnego ziarna. Musiałam także systematycznie mierzyć sobie poziom cukru we krwi gleukometrem. Przestrzeganie zaleceń żywieniowych zabezpieczyło mnie przed jej napadami.

Przez zwykłą nieuwagę dowiedziałam się o zagrożeniu hipoglikemią, dlatego doradzam wszystkim kobietom w ciąży zbadanie dodatkowo poziomu glukozy we krwi po posiłku, tym bardziej, gdy zauważają jeden z powyżej wymienionych objawów.

joanna1410

dzieci: Mateusz (0 dni), Kornelia (0 dni)

Komentarze

Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę

moniawp5

Bardzo przydatna porada

dodano: 2018-06-24 13:08:24

sylwencja21

Fajna porada.... nie słyszałam o tym

dodano: 2017-12-14 23:52:59

motheroftwo

Pomocna porada. Warto wykonać takie badanie poziomu glukozy we krwoi zwłaszcza, gdy zauważamy u siebie jakiekolwiek niepokojące, wymienione wyżej objawy. Skoki cukru, sama cukrzyca i problemy z ciśnieniem to jedne z większych zagrożeń dla dziecka i dla mam w czasie trwania ciąży, tak przynajmniej twierdzi mój lekarz prowadzący.
A produkty o niskim ig są jak najbardziej wskazane, ponieważ po ich spożyciu cukier uwalnia się bardzo powoli, nie ma drastycznych i szybkich jego skoków, a my czujemy się zdecydowanie dłużej najedzone. Polecam w posiłkach wypróbować kaszę pęczak, kaszę jęczmienną, pełnoziarniste makarony, kiszone ogórki i kiszoną kapustę, zielone warzywa jak ogórki, papryka czy sałata.

dodano: 2017-12-14 14:08:54



Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.

Lista porad