Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Przyczyną zatruć pokarmowych są zwykle wirusy i bakterie. Szczególnie latem, gdy jest ciepło, łatwo jest o zatrucie pokarmowe, którego przyczyną są bakterie pojawiające się w niewłaściwie przechowywanym jedzeniu lub przez brak higieny.
U małego dziecka zatrucie pokarmowe może objawiać się:
- biegunką
- bólem brzucha
- wymiotami
- brakiem apetytu
- brakiem energii – ogólnym osłabieniem
- podwyższoną temperaturą...
Podstawą leczenia zatrucia pokarmowego jest zastosowanie krótkotrwałej głodówka (dziecko przeważnie i tak nie ma apetytu) oraz podawanie płynów w celu uniknięcia odwodnienia.
Pamiętajcie! W przypadku wystąpienia takich objawów u bardzo małego dziecka należy jak najszybciej udać się do lekarza, gdyż wymioty lub biegunka mogą spowodować bardzo niebezpieczne odwodnienie organizmu.
- należy wyeliminować z diety kwaśne zupy
- nie podawać przez pewien czas surowych owoców i warzyw
- nie podawać potraw tłustych i smażonych
- należy podawać większą ilość napojów, aby uzupełnić płyny w organizmie
Jeżeli objawy zatrucia nie ustępują należy w każdym przypadku skonsultować się z lekarzem. Niektóre zakażenia bakteryjne muszą być leczone w szpitalu - konieczne może się okazać podawanie dziecku kroplówki.
Nie można zapewnić stuprocentowej pewności uniknięcia zatruć, ale stosując się do poniższych zasad na pewno można w znaczny sposób ograniczyć ryzyko ich wystąpienia.
1.należy bezwzględnie przestrzegać higieny – myć ręce dziecku i sobie po wyjściu z toalety i przed posiłkami, a także po zabawie w piaskownicy, ze zwierzętami,
2.mleko, kaszki dla dziecka przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem,
3.dokładnie myć owoce i warzywa przed spożyciem,
4.jedzenie należy zabezpieczać przed dostępem owadów – najlepiej przechowywać w lodówce,
5.przy podawaniu dziecku posiłków gotowych ze słoiczków, stosować się do zaleceń producenta,
6.jaja przed użyciem zawsze umyj i osusz,
7.sprawdzaj datę przydatności do spożycia wszystkich produktów jakie kupujesz,
8.unikaj podawania surowego mięsa – gotowanie, pieczenie, duszenie są najlepszymi sposobami na zniszczenie bakterii,
9.nigdy nie zamrażaj ponownie, raz rozmrożonej żywności
10.dokładnie zmywaj wszystkie blaty, deski, naczynia, których używasz do pzrygotowania posiłków.
dzieci: Marta (0 dni), Magdalena (0 dni)
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
0202oliwcia
U nas nie przechodzilismy zatrucia pokarmowego
dodano: 2017-03-31 14:55:48
brunetka1232
higiena to podstawa, bo łatwo dziecko moze sie zatruc
dodano: 2017-03-31 12:55:14
agusskalec
my nie mieliśmy problemów z brzuszkiem :)
dodano: 2017-03-31 11:42:37
beatraxx
zatrucia na szczescie u nas nie było, ale tzw. grypa zoladkowa, jelitówka owszem kilka razy
dodano: 2017-03-31 11:10:59
askap7
trzeba jesc rzeczy z dobrych źródeł
dodano: 2017-03-29 21:14:00