Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Na pewno niektóre z Was boryka się z niskim poziomem żelaza w swojej diecie i niezadowalającymi wynikami hemoglobiny. "Kiepskie" liczby może nie martwią, ale kiedy cierpi na tym nasze samopoczucie i co najważniejsze, zdrowie naszego Maleństwa w brzuszku - reagujemy. Ta przypadłość kryje sie pod nazwą: anemia w ciąży bądź niedokrwistość.
Jeśli znajdziesz u siebie wymienione poniżej symptomy to możesz podejrzewać u siebie anemię:
To są objawy zewnętrzne. Jeśli anemia utrzymuje się dłuższy czas, może to być niebezpieczne dla maleństwa - może hamować jego rozwój.
W ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta i właśnie dlatego możesz odczuwać w ciąży ten problem mimo, że wcześniej nie miałaś skłonności do anemii.
"Walczę" z tym problemem od kilkunastu tygodni, źle reaguję na preparaty zawierające żelazo i to zainspirowało mnie do stworzenia bazy z przepisami i pomysłami na to co jeść, aby w sposób naturalny podnieść poziom żelaza.
Wiele osób źle znosi przyjmowanie tabletek z żelazem. Objawia się to m.in. problemami trawiennymi, bólami żołądka oraz ogólnym złem samopoczuciem i „rozbiciem”.
Warto wspomnieć, że z jedzenia do organizmu wchłania się zaledwie 10-15% żelaza, ale są sposoby aby pomóc naszemu organizmowi. Na przykład do soku z buraka dodajemy sok z cytrusów. Nawet suplementy z żelazem powinnyśmy popijać szklanką soku np. z pomarańczy zamiast wodą.
Moje ulubione potrawy, które zawierają sporo żelaza:
Produkty bogate w żelazo to: ryby, żółtko jaj, orzechy, morele, papryka, ryby, rośliny strączkowe.
w ciąży
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
paulina_r
Jestem obecnie w 29 tygodniu ciąży i mam bardzo niski poziom żelaza, dlatego moja Pani doktor przepisała mi tabletki Tardyferon*-Fol a w szczególności kazała zadbać o dietę bogatą w żelazo, bo produkty naturalne są bardziej przyswajalne. Dostałam rozpiskę produktów spożywczych bogatych w żelazo, może którejś z Was Kobietki się przyda (zawartość żelaza (mg) w 100g produktu):
Owoce i warzywa: Szpinak 2,8 mg, Fasola biała 6,9 mg, Brokuły 2,1 mg, Rodzynki 3,3 mg, Brzoskwinie suszone 5,51 mg, Śliwki suszone 2 mg
Produkty zbożowe/kasze: Kasza jaglana 5,9 mg, Płatki owsiane 3,8 mg, Chleb żytni razowy 2,4 mg, Chleb graham 2,4 mg
Mięso/ wędliny/ podroby: Wątróbka 10 mg, Kaszanka popularna 12,9 mg, Wołowina (polędwica) 3,3 mg, Cielęcina (łopatka) 2,2 mg
Ryby: Sardynki 1,4 mg, Szprot bałtycki 1,4 mg, Makrela wędzona 0,8 mg
Inne: Kakao 11,6 mg, Żółtko jaja 7,2 mg, Migdały słodkie 2,2 mg, Orzechy laskowe 1,7 mg.
dodano: 2018-07-02 16:18:33
moniawp5
Żelazo najlepiej i najłatwiej wchłania się z natki pietruszki przy dobrej suplementacji witaminą C i krzemem, są to niezbędne czynniki do wbudowania żelaza w białka organizmu. Inne formy w szczególności związki nieorganiczne będą obciążeniem dla narządów wewnętrznych. Polecana przez lekarzy wątroba cielęca dla "anemików" nie daje tak dobrych efektów ja zielona natka pietruszki tak u dorosłych jak i u dzieci.
dodano: 2018-06-24 13:05:20
motheroftwo
Ja również słyszałam, że wątróbka wspomaga laktację, znajoma mi opowiadała, że jadła wątróbkę zawsze wtedy gdy czuła, że ma za mało pokarmu. Nie wiem czy to prawda, macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
dodano: 2018-02-15 13:27:47
Mama_Gratki
dziękuję motheroftwo, cieszę, się, że mogłam pomóc.
Sylwencja co do wątróbki zdania są podzielone. Jedna szkoła odradza spożywanie w ciąży wątróbki, druga wręcz przeciwnie - zaleca. Myślę, że najbezpieczniejszym pomysłem będzie czerwone mięso, czyli przykładowo steki o których wspomniałam.
Dokładnie, ta dieta bogata w żelazo będzie też pomocna po porodzie w czasie karmienia piersią, ponieważ w tym czasie też będziemy tracić zapasy żelaza, a w tym czasie dieta bogata w witaminy i zróżnicowana będzie dla naszego organizmu i dla maleństwa zbawieniem.
dodano: 2018-02-13 10:11:28
sylwencja21
polecam również wątróbkę :) surówka z buraczków :) zresztą buraczki w każdej postaci
dodano: 2018-02-13 00:28:40