Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Rozszerzanie diety swojego dziecka, jest niczym poszerzanie wiedzy w tajemnym zakresie tego co powinno się podawać, kiedy i w jakich ilościach. Początkowo każda mama jest przestraszona nie wiedząc czym do końca się sugerować czy informacjami z Internetu, czy z TV czy może tym co ma do powiedzenia pediatra. Z perspektywy czasu wiem, że warto kierować się w tym przypadku intuicją, aczkolwiek ważne jest przestrzeganie pewnych zasad w tym tego co należy wykluczyć z diety
Pierwsze miejsce niewątpliwie zajmuje SÓL. Posiłki podawane dziecku powinny być całkowicie pozbawione soli. Jeśli jednak rodzic jest do niej przyzwyczajony, warto poszukać jej zamiennika w postaci ziół lub przypraw – efekt będzie zbliżony i znacznie zdrowszy. Rozszerzając dietę dziecka warto skupić się na samodzielnym przygotowywaniu posiłków, gdyż one są pozbawione soli. Z kolei w żywności przetworzonej jest ona ukryta, gdyż pełni ona funkcję wzmacniacza smaku lub środka konserwującego.
Drugim produktem jest zamiennik słonego w postaci CUKRU. Nie zawiera ona żadnych składników odżywczych i często powoduje próchnicę u dzieci. Warto rozpocząć proces nie podawania dziecku słodyczy we wczesnym wieku, gdyż jest duże prawdopodobieństwo, że nie będzie ono odczuwało silnej potrzeby spożywania ich gdy będzie starsze. Dlatego warto zrezygnować z słodkich deserów (zastąpić je samodzielnym posiłkiem w postaci musu owocowego) oraz płatków śniadaniowych. Zamiast cukru można stosować suszone owoce lub świeże oraz cynamon. Każdy rodzic powinien wiedzieć, że słodycze są zapychaczami, które ograniczają miejsce dla bardziej pożywnych pokarmów.
DODATKI, występujące pod postacią glutaminianu sodu lub substancji E, są to sztuczne konserwanty, ulepszacze smaku i substancje słodzące. Nie wnoszą one nic pożywnego do pokarmu dziecka, są jedynie szkodliwe. Dlatego warto czytać etykiety i wystrzegać się tych dodatków, które zaczynają się na E.
FAST FOOD, tak przetworzona żywność, w ogóle nie nadaje się dla dzieci, gdyż zawiera dużą ilość soli, cukru jak i sztucznych dodatków.
MIÓD, ważne jest by do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia nie podawać mu miodu, gdyż może on być przyczyną choroby zwanej botulizmem.
RYBY, z diety dziecka powinno się wykluczyć rekina, miecznika i marlina, gdyż zawierają one duże ilości rtęci, która wywiera niekorzystny wpływ na rozwój systemu nerwowego niemowlęcia.
JAJKO na miękko zawiera często bakterie salmonelli, które mogą być przyczyną poważnej choroby u dziecka. Jajko w diecie dziecka może występować w postaci jedynie ugotowanej, gdyż podczas gotowania giną bakterie.
TŁUSZCZE UWODORNIONE, tzw. tłuszcze trans, można znaleźć w wielu pokarmach przetworzonych dla przykładu są to herbatniki, gotowe ciasta, chipsy lub gotowych posiłkach.
Niezwykle ważne w przypadku rozszerzania diety jest racjonalne podejmowanie decyzji przed tym co zamierza się podać swojemu dziecku.
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
brunetka1232
wprowadzanie pojedynczo produktów
dodano: 2017-03-30 10:04:38
jowitka76pdm
Stopniowo wprowadzać i obserwować czy nie uczula
dodano: 2017-03-29 22:49:43
izapodg
Wprowadzać stopniowo i powoli oraz produkty ze sprawdzonego źródła - ze względu na pozostałości pestycydów w warzywach i owocach oraz hormonów czy antybiotyków w mięsie
dodano: 2017-03-29 21:21:08
0202oliwcia
na pewno trzeba wprowadzać nowe produkty stopniowo po mału i nie wszystko na raz
dodano: 2017-03-29 14:25:06
askap7
narazie wprowadzilam tylko marchewkę
dodano: 2017-03-29 11:24:29