Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Nastały upalne dni. W takim czasie każdy z nas ma ochotę sięgnąć po coś dla ochłody. U mnie w domu królują wówczas lody. Moja córka mogłaby jeść je codziennie. Niestety skład lodów ze sklepu pozostawia wiele do życzenia, a znalezienie lodów dla alergików graniczy z cudem. Dlatego chciałabym podzielić się z Wami przepisami na pyszne domowe lody, idealne dla dzieci, nawet takich, które nie tolerują białka mleka krowiego.
Składniki:
-3 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej wcześniej)
-1 dojrzały banan
-garść malin lub innych owoców
-pół szklanki mleka roślinnego
-miód do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w misie z blenderem, gotową masę włóż do foremek i wstaw do zamrażalnika. Lody jaglane będą gotowe po godzinie.
Składniki:
-150 g mango
-60 g mleka kokosowego
-sok z 1 limonki
-mały kawałek świeżego imbiru
-migdały w płatkach podprażone na suchej patelni bez tłuszczu
Sposób przygotowania:
Miksujemy mango z mlekiem kokosowym, dodajemy starty na tarce imbir. Do masy dodajemy podprażone migdały- mieszamy, wlewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc.
Składniki:
- 3/4 szklanki truskawek
- 1 dojrzałe kiwi
-0,5 szklanki mleka kokosowego
-2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Całość miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, przelać do foremek i mrozić całą noc.
W taki sam sposób możemy przygotować lody o smaku BANANOWO-TRUSKAWKOWYM, wówczas zamiast kiwi dodajemy dojrzałego banana, a reszta składników pozostaje taka sama.
Skadniki:
-5 łodyg rabarbaru
-2 szklanki wody
-1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki soku z cytryny lub limonki
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć, pokroić w kawałki, a następnie wsypać do garnka z wodą, sokiem z cytryny oraz cukrem. Gotować do czasu, aż rabarbar zrobi się miękki. Całość zmiksować, ostudzić i przelać do pojemników. Mrozić całą noc.
-2 dojrzałe mango
-4 marakuje
-1 dojrzały banan
Sposób przygotowania:
Całość miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, przelać do foremek i mrozić całą noc.
Składniki:
-dojrzałe awokado
-2 łyżki kakao
-cukier lub ksylitol w zależności od smaku
-2 łyżki oleju kokosowego
-50 ml mleka kokosowego
-maliny
-syrop buraczany lub daktylowy
-esencja waniliowa
Awokado należy przekroić na pół i usunąć pestkę. Następnie umieszczamy je w misie blendera wraz z cukrem, olejem kokosowym i kakao. Miksujemy składniki na gładką masę. W międzyczasie dodajemy kilka kropel esencji waniliowej. Masa musi być zupełnie gładka i aksamitna.
Lody najlepiej od razu podzielić na porcje, chociaż po zamrożeniu są na tyle kremowe, że można je pokroić. Dno małych, plastykowych lub silikonowych foremek wykładamy malinami i wylewamy naszą masę. Przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.
Po zamrożeniu delikatnie wyjmujemy lody z pudełeczek. Ozdabiamy syropem z trzciny cukrowej albo daktylowym.
Pamiętajcie, aby składniki dobrać odpowiednio do wieku Waszych dzieci. Mam nadzieję, że wypróbujecie moje przepisy na domowe lody i przypadną Wam do gustu. Smacznego!
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
rena_cz
Bardzo dobre pomysły, akurat się przydadzą bo ostatnio masowo produkuję własne lody, sorbety, aby były zdrowsze, więc warto rozszerzyć menu. Plus wakacji jeszcze sporo zostało, to tylko korzystać.
dodano: 2019-07-18 20:30:42
qazz
Super przepisy. Muszę wypróbować, tym bardziej, że teraz taka upalna pogoda.
dodano: 2019-06-30 22:27:50
Natalia03051
Mmm z przepisów wnioskuję że te lody będą przepyszne ;-)) Super porada na pewno przygotuję je u siebie w domku :) Pozdrawiam ;)
dodano: 2019-06-21 13:23:25
anniaraak
Super porada! Lody uwielbia cała moja rodzina :)
dodano: 2019-06-21 10:33:39
Tompol
Moja córka ma alergię na białko mleka krowiego. Te przepisy wydają się być idealną alternatywą dla lodów ze sklepowych półek i na pewno są dużo zdrowsze i smaczniejsze :) Nabrałam niesamowitej ochoty i już dziś pędzę po składniki i przygotuje je u siebie w domu! Porada trafiona idealnie na takie gorące dni. Zostawiam 5 gwiazdek :)
dodano: 2019-06-18 13:15:47