Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Zdrowe i smaczne przetwory dla maluszków

Domowe przetwory jak: dżemy, soki czy konfitury kojarzą mi się z latem zamkniętym w słoiczkach, a zrobione własnoręcznie -najlepiej z ekologicznych produktów, są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Ponieważ mieszkam na wsi, mam swój ogród i sad, a w nim warzywa i owoce, z których każdego roku przygotowuje dla swych dzieci słoiczki z różnymi pysznościami.

Bez konserwantów,sztucznych barwników,aromatów,substancji zagęszczających i żelujących są zdrowsze i pewniejsze niż te kupione w sklepie, smakują wyśmienicie, a zimą mogę z nich przygotować wiele pysznych i zdrowych dań dla swoich maluchów.
Taka domowa spiżarnia to prawdziwy skarb, gdyż domowe przetwory stanowią bogate źródło witamin, soli mineralnych, które są doskonale przyswajalne przez organizm, pomagają zachować zdrowie i urozmaicić dietę dzieci w okresie zimowo-wiosennym. Zrobienie domowych przetworów to naprawdę nic trudnego.

Przygotowując domowe przetwory pamietach o dwóch zasadach:

  • Warzywa i owoce przeznaczone na przetwory powinny być jędrne ,świeże i dojrzałe.
  • Powinny pochodzić z własnego ogródka lub z upraw ekologicznych,bo tylko wtedy mamy gwarancję,że są najwyższej jakości .

Sprawdzone przepisy na zdrowe i smaczne przetwory dla maluchów:

PRAŻONE JABŁUSZKA

doskonałe do szarlotki, jako dodatek do dań z ryżu oraz deserów

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml wody

Jabłka umyć, obrać,pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do garnka, dolać wodę, dodać cukier (można doprawić szczyptą cynamonu) i prażyć ok.20 min. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować: duże litrowe słoiki ok.30 min. a mniejsze słoiczki ok.15 min.

SOK Z MALIN

wzmacnia układ odpornościowy, doskonały przy przeziębieniu, działa napotnie, bogaty w witaminy zwłaszcza Ci z grupy B

  • 2 kg malin
  • 0,5 kg cukru

Maliny umyć, wysypać do wyparzonego słoja naprzemiennie z warstwą cukru, gdy puszczą sok przecedzić przez gazę i wlać do słoiczków, które należy pasteryzować ok.15 minut.

SOS POMIDOROWY

świetny dodatek do zupek, dań z ryżu i makaronu

  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka i gotować tak długo, aż odparuje z nich część wody i skórka „odejdzie” od pomidorów. Przetrzeć przez sito, tak aby na sicie zostały tylko skórki. Do przetartego sosu dodać przyprawy, przelać do słoików i pasteryzować ok.15 minut.

WIŚNIE W ZALEWIE

idealne do deserów dla dzieci, pączków, rogalków

  • 1 kg wiśni
  • 0,5 kg cukru

Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka,zasypać cukrem. Odstawić na ok.1 godz. by puściły sok. Potem zagotować na małym ogniu przez kilka minut. Nakładać do wyparzonych słoiczków,zakręcać i wekować ok.15 minut.

DŻEM Z JAGÓD

  • 0,5 kg .jagód
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 szklanki cukru

Jagody przebrać, umyć, włożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać wodę
Gotować mieszając, aż dżem zgęstnieje ok.20 min. Przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować ok.15 min.

Przygotowanie tych przetworów dla naszych pociech nie wymaga specjalnych przygotowań i umiejętności.
Po za tym robiąc je samodzielnie po prostu wiemy ,co wrzucamy do słoiczka. I w tym też tkwi cała tajemnica najzdrowszych przetworów.

Gwarantuję Drogie Mamy, że zrobicie je bez wysiłku i do tego nie spędzicie wielu godzin w kuchni.
Powodzenia i smacznego! 

buba18

dzieci: Jakub (0 dni), Karol

Komentarze

Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę

sylwencja21

ja uwielbiam i często robię dżem z jabłek wg receptury mojej babci :) pychotka

dodano: 2017-12-20 17:52:39

monikadan89

dla dzieci raczej bym nie dodawała cukru, owoce z natury już są słodkie.

dodano: 2017-09-23 17:42:04

Anita88

W tym roku ciężko jest z owocami niestety. Bardzo dużo padło przez zmienną pogodę. Ja jednak polecam deserki Bobovita w tubce. Łatwo je zabrać ze sobą wszędzie i jeśli nie mamy alternatywy takiej jak owocki z działki to warto wybrać te przebadane, a nie te z marketów z toną oprysków.

dodano: 2017-08-29 16:07:40

Skrzaty

Jak dla mnie to trochę za dużo cukru w tych przetworach

dodano: 2017-08-20 10:55:17

Jola12

Myślę że każdy ma swoje sprawdzone przepisy na domowe przetwory które będą spożywały nasze dzieci. Tam gdzie jedna nie doda cukru inna doda jakiś inny zamiennik. Najważniejsze jest jednak to by było to jak tylko możliwie naturalne oraz bezpieczne i odpowiednie dla naszego dziecka. Osobiście przygotowuję soki dla mojej córki oraz rodziny. Dodaję cukier, jednak w minimalnych ilościach by zachować naturalny smak owoców. Dla mnie najważniejsze jest to że są to soki z owoców które wyrosły w moim ogródku bez użycia przeróżnych nawozów oraz te które sama zrobiłam. Dżemy również uwielbiamy i zawsze mamy pełną spiżarnię na zimę:)

dodano: 2017-08-18 23:00:12

<<
1 | 2 >>


Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.

Lista porad