Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
W diecie osłabionego dziecka, warto zwrócić uwagę na niektóre produkty, które powinno się wyeliminować z diety. Jako mama dwóch wcześniaków o niskiej odporności stosuję się do poniższych zasad.
1. Nabiał, okazuje się , że często dzieci mają nietolerancję lub alergię pokarmową na krowie mleko. Towarzyszą temu często różne objawy takie jak: wysypka, biegunka, zaburzenia trawienia, bóle brzucha czy zaburzenia snu. Produkty mleczne posiadają właściwości wychładzające, dlatego warto z nich zrezygnować w okresie jesienno-zimowym, gdyż w tym okresie łatwiej o rozwój wszelkich wirusów i bakterii.
2. Cukier, sprzyja rozwojowi pasożytów i drożdży.
3. Czekolada, ma silne działanie alergizujące i może zaburzyć wchłanianie wapnia.
4. Rafinowane oleje, lepiej ich unikać. Są one dodawane do różnych przekąsek przez co mogą blokować przemianę tłuszczu u małych dzieci.
5.Sól, nie powinno się w ogóle używać siku do potraw dla dzieci. W późniejszym czasie nadmiar soli może spowodować np. osłabienie nerek.
6. Mąka, zwłaszcza pszenna, może powodować zwiększone wydzielanie śluzu i nasilać alergię. Warto wyeliminować z diety dziecka produkty przetworzone pochodzące z mąki na prawdziwe ziarno i podawać dzieciom ryż lub kaszę.
7. Surowe warzywa i owoce, są dość ciężkostrawne dla dzieci. Poza tym dzieci są podatne na zakażenia pasożytami, które trudno doczyścić z surowych warzyw czy owoców. Kiedy pasożyty dostaną się do układu pokarmowego małych dzieci, mogą znacznie go osłabić i zaburzyć odporność.
8. Miód, zawiera on śladowe ilości jadu kiełbasianego, który dla układu pokarmowego dziecka może być szkodliwy. Jad może powodować u najmłodszych ostra zatrucie botulinizmem. Warto zastąpić go syropem z agawy lub syropem klonowym.
9. Napoje,unikać ich gdyż jest w nich duża zawartość cukru. Soki przygotowane w domu rozcieńczać wodą lub podawać samą wodę.
10. Żywność przetworzona, należy unikać żywności, którą przygotujemy w mikrofali, pasteryzowanej, puszkowanej, napromieniowanej oraz zawierającej liczne środki konserwujące.
dzieci: Rita (0 dni), Nina (0 dni)
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
Anna34
Najlepiej eliminować gastronomia foody gotowe dania, konserwanty tylko też układać naszą dietę tak aby nie dać się zwariować
dodano: 2017-11-04 22:58:06
buba18
Myślę,że większość tych zasad powinno się przestrzegać zawsze ,nie tylko wtedy gdy dziecko jest chore lub osłabione.Ja nie podaję swoim dzieciom żywności wysokoprzetworzonej ,zawierającej konserwanty i szkodliwe dodatki.
dodano: 2017-09-25 09:11:17
monikadan89
Myślę że stosowanie się do tych zasad wyjdzie na zdrowie wszystkim dzieciom nie tylko tym osłabionym.
dodano: 2017-09-23 14:33:27
Skrzaty
Z ostatnich badań wynika, że sól jest bardzo potrzebna dla naszych organizmów tylko w odpowiedniej ilości oczywiście
dodano: 2017-09-18 07:17:27