Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Amarantus, dlaczego warto podawać dzieciom. Przepisy

Amarantus, inaczej szarłat wyniosły należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Posiada niezwykle cenny skład chemiczny oraz szerokie możliwości zastosowania nie tylko w przemyśle spożywczym, kosmetycznym czy farmaceutycznym, ale również w medycynie. Zalicza sie go do tzw. super żywności.

Do diety dzieci możemy go włączyć po 9 miesiącu życia.

Z rośliny uzyskuje się m.in. mąkę, nasiona, i tzw. popping, czyli amarantus ekspandowany.

  • Mąka z szarłatu poprawia jakość wypieków, pozwala wyeliminować większość chemicznych dodatków, przedłuża okres trwałości, a ponadto nadaje wyśmienity orzechowy smak. Może być też stosowana do wyrobu np. makaronów czy pieczywa oraz do sałatek i zup.
  • Popping doskonale smakuje z jogurtem, kefirem lub mlekiem.
  • Nasiona mogą być natomiast wykorzystywane jako składnik różnego rodzaju potraw gotowanych, duszonych oraz zapiekanek. Można z niego wytwarzać „amarantusowe masło”, majonez, a także mleko dla alergików.

 

Zawartość cennych składników:


Amarantus zawiera bardzo dużo błonnika, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układy pokarmowego. Zawiera duże ilości wapnia (250mg na 100g nasion), żelaza (15 mg w 100 g nasion, czyli 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica.). Dodatkowo jest niezwykle cennym źródłem białka o znakomitej przyswajalności w granicach 75% i bardzo dobrym składzie aminokwasowym. Największa spośród roślin zbożowych zawartość dobrych dla zdrowia tłuszczy. Jedną z największych zalet szarłatu jest zawartość skwalenu jego zawartość wynosi ponad 6%. W porównaniu do oliwy z oliwek, stanowiącej podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej, szarłat zawiera 10-krotnie większą ilość tej cennej substancji. Skwalen hamuje jelitowe wchłanianie kwasów żółciowych i cholesterolu w jelicie i wpływa na ich szybsze wydalanie z organizmu. Skwalen ma ponadto właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwalergiczne oraz zwiększa odporność organizmu. Amarantus zawiera dodatkowo bogactwo witamin D, A, E i C.

Zastosowanie

  • może być składnikiem diety dla osób chorych na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.
  •  zmniejsza ryzyko chorób serca i układu nerwowego.
  •  zmniejsza ciśnienie krwi.
  •  w naturalny sposób poprawia zdrowie naszych oczu, dzięki zawartości karotenoidów i witaminy A. Substancje te mają działanie przeciwutleniające, zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej i zatrzymują rozwój zaćmy.
  •  hamuje starzenie się komórek, dlatego powinny go jadać osoby z miażdżycą, cukrzycą, podwyższonym poziomem cholesterolu.
  •  polecany osobom żyjącym w dużym stresie, ze względu na zawartość dużych ilości magnezu.
  •  wywar, który otrzymuje się z całych roślin, wykazuje działanie antyseptyczne, ściągające i gojące.
  •  obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy i zwiększa ogólną wytrzymałość kośćca.
  •  zapobiega wypadaniu włosów i zmniejsza ryzyko wystąpienia łysienia androgenowego, dzięki zawartości aminokwasu – lizyny.


Przepisy:

1. Muffinki z amarantusem

  • Składniki:

3 szklanki amarantusa ekspandowanego
1/2 szklanki migdałów
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 banan
1 łyżeczka sody

  • Przygotowanie:

Posiekaj migdały. Następnie w misce wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Wylej do foremek na muffinki, nie dopełniając do pełna. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez 15 minut.

 

2. Krem z warzyw z amarantusem

 

  • Składniki:

• amarantus – 1/2 filiżanki,
• marchewka – 1 sztuka,
• korzeń pietruszki – 1 sztuka,
• cebula – 1 sztuka,
• ziemniak – 1 sztuka,
• batat – 1 sztuka,
• olej kokosowy – 2 łyżeczki,
• kurkuma – 1/2 łyżeczki,
• kminek mielony – 1/2 łyżeczki,
• kumin mielony – 1/2 łyżeczki.

  • Przygotowanie:

Przygotowujemy warzywa i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. W międzyczasie amarantus zalewamy około 1,5 filiżanki wody i gotujemy do miękkości (około 20 minut). Ugotowany amarantus dodajemy do warzyw. Dodajemy olej kokosowy i miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem.

3. Placuszki amarantusowe z bananem

 

  • Składniki:

• szklanka mąki z amarantusa 130 g
• 150 ml mleka 0,5 % tłuszczu
• 2 jajka
• 2 banany 250 g
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu

  • Przygotowanie:

Banany obierz, pokrój w plastry i zmiksuj blenderem. Dodaj jajka, mleko i mąkę z amarantusa i wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Smaż małe placuszki z obu stron na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż będą rumiane.

 

Możliwości wykorzystania amarantusa są ogromne. Brak przeciwwskazań do jego spożywania, a także szereg naukowych dowodów na dobroczynne właściwości tej rośliny zachęcają do włączenia go do codziennej diety.
 

rena_cz

w ciąży

To Ci się przyda

Komentarze

Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę

JustynaSz123

Amarantus lubimy i podajemy :)

dodano: 2019-09-30 22:31:02

qazz

Muszę wypróbować przepis na placuszki.

dodano: 2019-09-30 19:04:36

moniczka7896

Aaaa wypróbujemy przepisy ;)

dodano: 2019-09-27 21:38:03

Lady_Pinka

Ciekawa porada :). Nigdy nie myślałam o amarantusie w kontekście jedzenia dla dzieci.

dodano: 2019-09-27 11:33:35

mamma_pchela

Nigdy nie słyszałam o tej roślinie. Nawet nie wiem jak wygląda :( Dobrze, że są porady to dowiedziałam sie czegoś nowego :)

dodano: 2019-09-27 06:52:12



Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.

Lista porad