Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Pierwsze Święta Bożego Narodzenia z nowym członkiem rodziny są bardzo ekscytujące. Trzeba pamiętać, aby nie podawać wielu nowych potraw za jednym razem. To nie jest czas by niemowlak próbował grzyby, maku, orzechów, smażonych ryb i mięs. Dobrze jest ugotować jedną czy dwie tradycyjne potrawy specjalnie dla dziecka, ale miejmy pod ręką jego ulubioną kaszkę czy zupkę, bo może nie mieć ochoty na próbowanie innych rzeczy.
Oto kilka przepisów, które sprawią że świąteczny czas dla dziecka będzie w pełni magiczny.
Marchewkę, pietruszkę i pora należy dokładnie oczyścić, umyć oraz obrać. Następnie zagotować wodę i włożyć do wrzątku warzywa. Buraczki umyć, obrać i pokroić oraz dodać do garnka. Dodać liść laurowy. Zupkę gotuj około 30 minut. Odcedź i dodaj sok z jabłka. Można podawać z kluseczkami.
Warzywa umyj, obierz, marchewkę pokrój w talarki, a ziemniaka w drobną kostkę. Gotuj 15–20 minut. Brokuły ugotuj na parze, dodaj do zupy pod koniec gotowania. Oddzielnie ugotuj rybę (najlepiej na parze), podziel ją na kawałki, wyjmij ości, dodaj do zupy. Zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Dodaj łyżeczkę masła, zagotuj. Na koniec dopraw drobniutko posiekanym koperkiem.
Można podać dziecku inną rybkę, ale trzeba pamiętać by nie podawać pangi, ponieważ nie ma pewności jak była hodowana.
Upewniamy się, że kawałek ryby, który wybraliśmy do naszego dania dla niemowląt jest bez ości. Płuczemy rybę i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Warzywa obieramy i ścieramy, por i cebulkę siekamy. Warzywa gotujemy na parze z goździkami, listkiem laurowym i zielem angielskim aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Posypujemy szczyptą cynamonu i imbiru. Nie dodaję soli. Z pomidora ściągamy skórkę, miksujemy i zagotowujemy na łagodnym ogniu. Dodajemy ugotowane wcześniej składniki, mieszamy.
Owoce myjemy i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Śliwkę pozbawiamy pestki. Owoców proponuję nie obierać, bo później i tak je zmiksujemy. Dodajemy kilka goździków i szczyptę cynamonu. Zalewamy 350 ml wody mineralnej i gotujemy przez 15-20 minut. Nie dodajemy cukru. Jeżeli kompot będzie niewystarczająco słodki można dodać kilka rodzynek. Kompocik odlewamy. Wyciągamy goździki, a owoce miksujemy na gładką masę.
Rybę lub mięso ugotować i zblendować, wymieszać z ulubionymi przyprawami i jajkiem. Ziemniaki ugotować i utłuc. Zanim wystygną, wymieszać z mąką i wyrobić na gładką masę. Z masy formować placuszki, na które następnie położymy farsz z mięsa lub ryby. Formować pierożki. Ugotować w wodzie krótko, by się nie rozpadły. Można też ugotować na parze.
Masło wymieszać z mąką i cukrem, dodać żółtko i cynamon. Następnie owinąć folią i schować na 1 godz. do zamrażalnika. Podzielić na kawałki i każdy po kolei rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, można posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 180°C aż do lekkiego zarumienienia, około 20 minut.
w ciąży, dzieci: Kacper (0 dni)
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
sylwencja21
dokładnie grzybów dziecięcy organizm nie toleruje ... pieczarki to już kilkulatek może ale inne to lepiej wstrzymać się dłużej do 8 roku życia nawet
dodano: 2018-01-31 14:18:18
aniam
tak naprawdę to dzieciom do 7 rż nie powinno się podawać żadnych grzybów, ewentualnie pieczarki trochę wcześniej. Grzyby sa bardzo ciężkostrawne. Porada fajna :)
dodano: 2017-12-29 21:33:00
izapodg
Super porada :) mój niuniek jeszcze za mały, ale za rok będzie już prawie wszystko mógł jeść na wigilii :)
dodano: 2017-12-26 13:15:00
sylwencja21
Poleciała ocenka super porada przy maluszku sie przyda :)
dodano: 2017-12-14 23:56:53
emmka
Bardzo ciekawa porada. Mało kto zadaje sobie sprawę z tego, że w diecie maluszka też może pojawić się jakiś wigilijny akcent.
dodano: 2017-12-14 19:17:19