Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Kasza jaglana w diecie niemowląt

Kasza jaglana należy do najstarszych i najzdrowszych kasz. Jest źródłem cennych składników odżywczych, posiada wysokie wartości odżywcze i nie zawiera żadnych alergenów, również glutenu. Kaszy jaglanej przypisuje się także właściwości wzmacniające organizm. Pomaga w walce z przeziębieniem, łagodzi mokry kaszel i katar oraz rozgrzewa organizm. Dodatkowo wspomaga trawienie, ponieważ jest bogata w błonnik. Stanowi cenne źródło białka, witamin z grupy B i E, krzemu, magnezu, fosforu, potasu, żelaza i wapnia.

Kasza jaglana w diecie niemowlaka

Kaszę jaglaną można wprowadzić do diety niemowlaka około 6 miesiąca życia. Ugotowaną kaszę należy zblendować np. razem z warzywami albo owocami do konsystencji papki tak, aby była ona łatwo przyswajalna przez dziecko.

Z czym podawać kaszę jaglaną?

Fenomenem kaszy jaglanej jest to, że można ją podawać zarówno wytrwanie, jak i na słodko, np. z owocami, w związku z tym świetnie sprawdzi się zarówno w daniach obiadowych, jak i w deserach. Jest tania, łatwa do przyrządzenia i ma delikatny smak, a jednocześnie dostarcza dużej ilości energii.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną gotuje się w proporcji 2:1 w stosunku do ilości wody. Jest to gwarancja, że kasza podczas gotowania wchłonie wodę i nie straci przy tym wartości odżywczych. Należy pamiętać również o tym, aby przed ugotowaniem namoczyć kaszę w zimnej wodzie na około 1 godzinę, a następnie ją wypłukać, celem usunięcia goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotuje się przez 15 minut w wodzie z dodatkiem oliwy i soli, a ugotowaną odstawia się pod przykryciem na 10 minut, by dojrzała i stała się sypka.

Potrawy z kaszy jaglanej – przepisy dla niemowląt

Kasza jaglana z jabłuszkiem (po 6 miesiącu życia):

SKŁADNIKI:

  • kasza jaglana
  • jabłko
  • odrobina masła
  • ciepłe mleko/woda

PRZYGOTOWANIE:

Jabłko obieramy, kroimy i dusimy w niewielkiej ilość wody. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i zagotowujemy. Następnie dodajemy masło i pozostawiamy kaszę pod przykryciem na 10 minut. Na koniec dodajemy jabłko i blendujemy, dolewając odrobinę mleka lub wody.

Kasza jaglana z łososiem (po 8 miesiącu życia):

SKŁADNIKI:

  • kasza jaglana
  • łosoś
  • brokuły
  • koperek
  • odrobina masła

PRZYGOTOWANIE:

Łososia kroimy w plasterki i gotujemy na parze. Następnie gotujemy brokuły i kaszę, do której dodajemy masło. Kaszę mieszamy z łososiem, koperkiem i brokułem.

Kasza jaglana z warzywami (po 9 miesiącu życia):

SKŁADNIKI:

  • kasza jaglana
  • marchewka
  • cebula
  • pomidor bez skórki
  • pietruszka
  • odrobina masła
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gotujemy i dodajemy masło. Na patelni na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pomidora, pietruszkę i marchewkę. Do podsmażonych warzyw dodajemy kaszę i mieszamy. Do smaku możemy doprawić ziołami. 

motheroftwo

dzieci: Michał (0 dni), Miron (0 dni)

Komentarze

Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę

sylwencja21

chętnie spróbuję :)

dodano: 2018-03-01 00:28:54

aniam

Z kaszy jaglanej warto zrobić mleko (polecam przepis z bloga Olgi smile), jest smaczne, dobre wartości odżywcze, hipoalergiczne, idealne do budyniu

dodano: 2018-02-22 10:48:13

motheroftwo

Aridka, ja zawsze najpierw gotuję kaszę, a dopiero później blenduję :)

dodano: 2018-02-15 13:25:07

aridka

Ja lubię kaszę jaglaną jako dodatek do zup dla dorosłych. Dziecku podaję kaszkę błyskawiczną jaglano -ryżowo-kukurydzianą z wodą lub mlekiem. A w tych przepisach to kaszy w jakiej postaci używać? Ugotować i zblendowa czy zmienić wcześniej?

dodano: 2018-02-14 21:15:33

Aniamamaali

Motheroftwo - kiedys natknęłam się na jakiś przepis w internecie, ale tego budyniu nigdy nie zrobilam. Zastanawilam się czy tp w ogóle moze być smaczne...

dodano: 2018-02-14 10:00:14

<<
1 | 2 >>


Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.

Lista porad