Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Kasza jaglana należy do najstarszych i najzdrowszych kasz. Jest źródłem cennych składników odżywczych, posiada wysokie wartości odżywcze i nie zawiera żadnych alergenów, również glutenu. Kaszy jaglanej przypisuje się także właściwości wzmacniające organizm. Pomaga w walce z przeziębieniem, łagodzi mokry kaszel i katar oraz rozgrzewa organizm. Dodatkowo wspomaga trawienie, ponieważ jest bogata w błonnik. Stanowi cenne źródło białka, witamin z grupy B i E, krzemu, magnezu, fosforu, potasu, żelaza i wapnia.
Kaszę jaglaną można wprowadzić do diety niemowlaka około 6 miesiąca życia. Ugotowaną kaszę należy zblendować np. razem z warzywami albo owocami do konsystencji papki tak, aby była ona łatwo przyswajalna przez dziecko.
Fenomenem kaszy jaglanej jest to, że można ją podawać zarówno wytrwanie, jak i na słodko, np. z owocami, w związku z tym świetnie sprawdzi się zarówno w daniach obiadowych, jak i w deserach. Jest tania, łatwa do przyrządzenia i ma delikatny smak, a jednocześnie dostarcza dużej ilości energii.
Kaszę jaglaną gotuje się w proporcji 2:1 w stosunku do ilości wody. Jest to gwarancja, że kasza podczas gotowania wchłonie wodę i nie straci przy tym wartości odżywczych. Należy pamiętać również o tym, aby przed ugotowaniem namoczyć kaszę w zimnej wodzie na około 1 godzinę, a następnie ją wypłukać, celem usunięcia goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotuje się przez 15 minut w wodzie z dodatkiem oliwy i soli, a ugotowaną odstawia się pod przykryciem na 10 minut, by dojrzała i stała się sypka.
Jabłko obieramy, kroimy i dusimy w niewielkiej ilość wody. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i zagotowujemy. Następnie dodajemy masło i pozostawiamy kaszę pod przykryciem na 10 minut. Na koniec dodajemy jabłko i blendujemy, dolewając odrobinę mleka lub wody.
Łososia kroimy w plasterki i gotujemy na parze. Następnie gotujemy brokuły i kaszę, do której dodajemy masło. Kaszę mieszamy z łososiem, koperkiem i brokułem.
Kaszę gotujemy i dodajemy masło. Na patelni na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pomidora, pietruszkę i marchewkę. Do podsmażonych warzyw dodajemy kaszę i mieszamy. Do smaku możemy doprawić ziołami.
dzieci: Michał (0 dni), Miron (0 dni)
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
sylwencja21
chętnie spróbuję :)
dodano: 2018-03-01 00:28:54
aniam
Z kaszy jaglanej warto zrobić mleko (polecam przepis z bloga Olgi smile), jest smaczne, dobre wartości odżywcze, hipoalergiczne, idealne do budyniu
dodano: 2018-02-22 10:48:13
motheroftwo
Aridka, ja zawsze najpierw gotuję kaszę, a dopiero później blenduję :)
dodano: 2018-02-15 13:25:07
aridka
Ja lubię kaszę jaglaną jako dodatek do zup dla dorosłych. Dziecku podaję kaszkę błyskawiczną jaglano -ryżowo-kukurydzianą z wodą lub mlekiem. A w tych przepisach to kaszy w jakiej postaci używać? Ugotować i zblendowa czy zmienić wcześniej?
dodano: 2018-02-14 21:15:33
Aniamamaali
Motheroftwo - kiedys natknęłam się na jakiś przepis w internecie, ale tego budyniu nigdy nie zrobilam. Zastanawilam się czy tp w ogóle moze być smaczne...
dodano: 2018-02-14 10:00:14