Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Czym zastąpić ziemniak? Urozmaicamy posiłki.

Czasem wydaje mi się, że moja córka zbyt często je ziemniaki. Mimo, że staramy się urozmaicać dania przez dodanie ryżu, kaszy kuskus lub kaszy gryczanej, jaglanej to ziemniaki pojawiają się często, ponieważ są dania do których ziemniak pasuje idealnie. Od pewnego czasu zastępujemy z żoną ziemniaka innym warzywem.

Propozycja numer 1: bób

Puree z bobu znakomicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa oraz warzywami. Świetną przekąską też jest ugotowany bób – do smaku można dodać odrobinę soli jednak my jej nie używamy.

Bób – od kiedy?

Bób możemy podać dziecku, które ukończyło 10 miesiąc życia.

Bób – właściwości

Bób nie zawiera dużo kalorii oraz tłuszczu. Ma sporo białka oraz witamin z grupy C, A oraz B. Jest źródłem błonnika dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit.

Propozycja numer 2: cukinia

Ja zwykle gotuję cukinię na parze z dodatkiem kopru lub pietruszki. Puree z cukinii świetnie smakuje z rybą (my uwielbiamy dorsza) oraz z każdym rodzajem mięsa. Starsze dzieci chętnie zjedzą cukinie usmażoną w talary lub grillowaną.

Cukinia – od kiedy?

Cukinia może być składnikiem diety nawet sześciomiesięcznego dziecka.

Cukinia – właściwości:

W cukinii znajdziemy dużo potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy C. Cukinia ma podobne właściwości jak bób czyli poprawia perystaltykę jelit dlatego jest polecana osobom, które odżywiają się zdrowo i dbają o linię.

Propozycja numer 3: dynia


Dynię gotuję na parze tak samo jak cukinię mimo to polecam zupę z dyni z dodatkiem pieprzu Cayenne. Moja córka uwielbia oba te warzywa dlatego często goszczą na naszym stole. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie dżemu na bazie dyni i dodanie jedynie owocu do smaku oraz koloru.

Dynia – od kiedy?

Dynię możemy podawać dziecku po 6. miesiącu życia.

Dynia – właściwości:

Dynia ma mnóstwo beta-karotenu i dlatego uważa się, że jedzenie jej regularnie oraz w dużych, ale rozsądnych ilościach może zapobiec oraz zahamować powstawanie oraz rozwój choroby nowotworowej. Witamina C jest bogata w witaminę C. Oprócz tego, że dynia fantastycznie sprawdza się w jadłospisie maluchów to miąższ dyni może też złagodzić nieprzyjemne objawy kobiet w ciąży. Miąższ działa przeciwwymiotnie więc nie tylko kobiety w ciąży poczują ulgę, ale też choroby cierpiące na chorobę lokomocyjną.

Propozycja numer 4: topinambur


Topinambur w smaku przypomina słodkie ziemniaki więc maluch różnicy nie wyczuje ani nie zobaczy. Mimo to, zawsze mówię dziecku to co znajduje się na jego talerzu.

Topinambur – od kiedy?

Od 6. miesiąca życia

Topinambur – właściwości

Topinambur zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie żelaza dlatego polecam go osobom, które mają problem z niskim poziomem żelaza. Ma też sporo witaminy C, potasu, żelaza oraz inuliny.

Topinambur możemy podawać jako krem, chipsy, dodatek do mięsa, ryby oraz warzyw.
Smacznego! :)
 

Simon

dzieci: Kuba

To Ci się przyda



Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.

Lista porad