Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Zanim zaczęłam rozszerzać dietę synkowi, zastanawiałam się, w jaki sposób najlepiej przygotowywać mu potrawy. Mój wybór padł na gotowanie na parze. Jest to chyba jeden z najzdrowszych sposobów.
Podczas przyrządzania potraw na parze straty witamin a także substancji odżywczych są bardzo niewielkie. Nie używa się tłuszczu, dzięki czemu potrawy są mało kaloryczne. Jedzenie tak przyrządzone jest lekkostrawne, idealne dla małego brzuszka. Nie trzeba także dodawać soli, co jest korzystne w diecie malucha, dziecko uczy się prawdziwych smaków warzyw. Jedzenie zachowuje swój naturalny smak a także kolor, wygląda i pachnie naprawdę apetycznie.
W taki sposób można ugotować: warzywa, owoce, mięso, ryby a także ryż czy kasze. Do wody można wrzucić różne zioła, które wzbogacą aromat potrawy, niektóre parowary mają na nie specjalny pojemnik.
Jest to dobry sposób na gotowanie, zwłaszcza gdy ma się mało czasu, około 20-40 minut wystarczy, by zrobić pełnowartościowy posiłek. Nie trzeba stać nad garnkami i praktycznie nie ma opcji, że obiad się przypali. A zaoszczędzony czas można przeznaczyć na zabawę z dzieckiem, bądź relaks z książką.
Potrawy można przyrządzić w parowarze, bądź w garnku ze specjalną wkładką do parowania. Jeżeli nie masz ani parowara, ani specjalnej wkładki do garnka, to by przygotować maluszkowi porcję obiadku możesz użyć zwykłego garnuszka, włożyć do środka metalowe sitko i przykryć pokrywką.
Gotowanie na parze jest dobrym sposobem na przygotowanie dziecku posiłku. Jest to również dobry wybór dla kobiet w ciąży, dla osób które chciałyby wrócić do formy po porodzie oraz dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie.
Przepisy:
Indyk na parze z warzywami
Obrać i umyć warzywa, następnie pokroić marchewkę w plasterki bądź słupki. Mięso pokroić w kostkę i posypać ziołami. Gotować na parze około 20 minut. W zależności od wieku dziecka, można posiłek zblendować, bądź podać w kawałkach.
Dorsz z warzywami
Warzywa obrać i opłukać, ziemniaki pokroić w plasterki. Posypać rybę oraz warzywa ziołami. Parować około 20 minut. Można rozgnieść, lub podać w całości. Na górę dodać trochę masła.
Jabłko z niespodzianką na parze:
Jabłko umyć i wydrążyć środek. Wymieszać mus wraz z ryżem i nadziać tym jabłko. Parować około 15-20 minut.
Potrawy są bardzo proste do zrobienia a ich przyrządzenie zajmuje niewiele czasu. Zachęcam do zdrowego odżywiania się. Smacznego.
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
Patrycjaj18
Uwielbiam jedzonko gotowane na parze. Najczęściej robie warzywka i rybkę. Mam parowar typu garnek, bardzo fajne rozwiązanie bo można gotować na parze, ale i "tradycyjnie". Wystarczy wyjąć część z dziurami ;) Pyszny i zdrowy obiad, czyli samo najlepsze.
dodano: 2019-03-27 22:37:56
Kloskaaga
Z czystym sumieniem najwyższą ocena ode mnie
dodano: 2019-03-27 14:33:35
Karoos
My uwielbiamy z całą rodziną gotowanie na parze. Jest pysznie i zdrowo
dodano: 2019-03-27 14:14:46
mamma_pchela
Nam się nie przyjęło gotowanie na parze. Warzywa były za twarde i młoda nie mogła sobie z nimi poradzić. Zdecydowanie bardziej woli gotowane warzywa w wodzie - wtedy są one bardziej miękkie, a córka 3 ząbkami które ma jest w stanie je sobie pogryźć czy nawet w rączce pognieść i włożyć do buzi
dodano: 2019-03-27 08:20:49
fryciulekmaroko
Fajne porady
dodano: 2019-03-17 23:24:53