Doświadczone mamy z Canpolu radzą.
Jarmuż to warzywo zielone, które nadaje się praktycznie do wszystkiego. Przez długi czas było naprawdę zapomniane, ale aktualnie zaczyna wracać do gry. Powiem szczerze, że w mojej kuchni jarmuż również gości od bardzo niedawna, ale cieszę się, że w ogóle się pojawił, z uwagi na długą listę zalet, które niosą jego spożywanie.
Mówi się, że jarmuż to król zimowych warzyw, a na miano króla trzeba sobie bardzo zasłużyć. Skąd takie zacne porównanie? Lista zasług jest naprawdę długa.
Dziecku można podać jarmuż już po skończeniu 8 miesiąca życia. Najlepiej zimą, kiedy mamy na niego sezon.
Przede wszystkim należy je umyć i odciąć środkową łodygę (jest twarda i gorzka). Ja jarmuż przygotowuję w następujący sposób:
1. Gotuję na parze lub w niewielkiej ilości wody i blenduję. Podczas blendowania jarmużu, najlepiej dolać odrobinę wody. Tak powstałą „papkę” dodaję do zupki, do ziemniaczków, do szpinaku, do sosu albo koktajlu owocowego.
2. „Na surowo” – jarmuż można jeść na surowo, jednak zanim podam go maluszkowi, przelewam go wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taki zabieg powoduje, że liście robią się trochę bardziej miękkie. Następnie warzywo kroję w drobną kostkę i dodaję np. do sałatki warzywnej z kurczakiem. Bardzo często posypuję nim także ziemniaczki bądź kanapkę.
3. Dodaję do zupki. Nigdy nie ugotowałam tyle zupek, co przy swoich dzieciach. A jak wszystkim wiadomo - dzieci lubią urozmaicenie. Czasami stawałam na rzęsach, aby wymyślić coś nowego. Tymczasem jarmuż nadaje zupie jarzynowej bardzo ciekawy posmak.
4. Robię chipsy z jarmużu. Liście doprawiam solą i oliwą z oliwek i piekę na górnej półce piekarnika w 190° przez około 10 min. Świeży jarmuż najlepiej zużyć w ciągu kilku dni. Jeśli mamy jego nadniar, śmiało możemy go zamrozić. Ja dla przykładu mrożę zarówno całe liście jak i zblendowaną papkę, którą nakładam do pojemnika na kostki lodu. Taką małą porcję można od razu dorzucić do zupy albo koktajlu. Smacznego!
dzieci: Michał (0 dni), Miron (0 dni)
Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.
Komentarze
Sortuj komentarze: Wyświetlaj: komentarzy na stronę
manndarynka
Zdrowy jest na pewno :) dobry nie koniecznie, chociaż to zależy od przygotowania, bo myśle, ze wszystko można zrobić tak aby smakowało, nawet dzieciom, poza tym dzieciom można wiele rzeczy przemycać, jamuż tak samo i myślę, ze warto.
Moi chłopcy niby nie lubią szpinaku (ja jako dziecko też nie lubiłam), ale nawet sami nie wiedzą ile go jedzą :)))) wszystko kwestia przygotowania i przemycenia :)
dodano: 2018-09-28 20:19:12
mamma_pchela
Wykorzystam za 2,5 miesiąca :) Sama nigdy nie jadłam, ale skoro to takie zdrowe, to córkę chętnie nauczę tego smaku :)
dodano: 2018-09-28 14:20:27