Doświadczone mamy z Canpolu radzą.

Dodaj swoją poradę

Wielkanocne przysmaki dla dzieci

Wielkanocne menu w każdym domu wygląda inaczej, jednak na większości stołów królują rozmaicie przyrządzone jajka, sałatki, pasztety i wypieki. Nawet roczny malec może cieszyć się smakiem świątecznego żurku czy ciasta, pod warunkiem, że będą one samodzielnie przez nas przygotowane. Wtedy będziemy mieć pewność, że są zdrowe i bezpieczne, nie zawierają barwników i konserwantów. 

Przyzwyczajając malca do nowych smaków i wspólnego świętowania mamy duże szanse, że w przyszłości będzie on chętnie próbował nowych potraw i z radością uczestniczył w rodzinnych uroczystościach.

Sprawdzone przepisy na wielkanocne przysmaki dla naszych dzieci

BABKA DROŻDŻOWA po 12 miesiącu

  • 4 jajka
  • 35 dag. cukru
  • 5 dag. drożdży
  • 60 dkg. mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 200 dag. masła

Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać drożdże roztopione w letnim mleku. Wbić całe jajka i wymieszać wszystkie składniki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwką formy i znów poczekać aż wyrośnie ok.30 min. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach.

JAJKA FASZEROWANE po 18 miesiącu

  • 3 jajka
  • 2 łyżki ugotowanej i posiekanej piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 ugotowana starta marchewka
  • 1/2łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • świeża natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, podzielić na pół i wyjąc żółtka. Dodać do nich mięso, ryż, marchewkę i utrzeć na jednolitą masę, doprawić jogurtem, majonezem, przecierem i natką pietruszki. Masą wypełnić połówki jajek.

DOMOWA ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ po 12 miesiącu

  • 250 g. gotowanej piersi z indyka lub kurczaka
  • ugotowana marchewka i pietruszka
  • 1/2 małej duszonej cebuli
  • 2-3 łyżki kleiku kukurydzianego
  • sól i pieprz do smaku

Mięso mielimy w maszynce, warzywa miksujemy. Dosypujemy kleik i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Masę wkładamy do foremki i pieczemy 30 min .w temp. 200 stopni.

SAŁATKA JARZYNOWA

  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 pietruszka
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki należy umyć i ugotować. Potem ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać pokrojonego ogórka i jabłko. Doprawić majonezem, jogurtem sola i pieprzem, wymieszać.

ŻUREK NA ZAKWASIE po 12 miesiącu

  • 250 ml naturalnego zakwasu na żurek lub barszcz biały
  • 2 litry. domowego wywaru z jarzyn
  • 1 ząbek czosnku
  • suszony majeranek
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki do dekoracji

Zakwas wlać do garnka i uzupełnić wywarem. Zamieszać, dodać czosnek i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć zupę z ognia i zaprawić ją śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodać szczyptę suszonego majeranku i natkę. Podawać z ugotowanym jajkiem lub kawałkami rozdrobnionego upieczonego mięska.

SMACZNEGO!
 

buba18

dzieci: Jakub (0 dni), Karol



Musisz się zalogować lub zarejestrować, żeby dodać komentarz.

Lista porad